Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μακαρειο νοσοκομειο

Γύρω στο 90% κυμαίνεται η πληρότητα των παιδιατρικών θαλάμων στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ενώ επτά στις δέκα περιπτώσεις αφορούν τα περιστατικά αφορούν λοιμώξεις του αναπνευστικού, εκ των οποίων ένα στα τρία των παιδιών εισάγονται με οξεία βρογχιολίτιδα που προκαλείται από τον ιό RSV. Ο ιός προσλαμβάνει κυρίως βρέφη κάτω των δώδεκα μηνών και με την συντριπτική πλειοψηφία να παρουσιάζει πιο θορυβώδη συμπτωματολογία.  

Μιλώντας στα Νέα του ΑΝΤ1, ο διευθυντής της Παιδιατρικής κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου Δρ. Αβραάμ Ηλία, ανέφερε ότι «είναι κάτι που παρατηρείται κάθε χειμώνα, ενώ αναμένεται τα περιστατικά να αυξηθούν περαιτέρω με την κορύφωση των εισαγωγών που παρατηρείται κυρίως κατά τους μήνες Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου κάθε χρόνου». 

Ερωτηθείς ως προς το που οφείλεται η έξαρση που παρατηρείται, ο κ. Ηλία δήλωσε ότι κάθε τρία με τέσσερα χρόνια υπάρχει επιδημία από τον ιό RSV. «Τα παιδιά φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα φέτος, γιατί στη "μετά-covid" εποχή έχουμε δει ότι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί συμπεριφέρονται διαφορετικά, είναι πιο επιθετικοί», πρόσθεσε. 

Οι αλυσίδες μετάδοσης του ιού RSV παρατηρούνται κυρίως στους βρεφοκομικούς σταθμούς, στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά, όπως δήλωσε ο κ. Ηλία, ενώ τα μικρά παιδιά φαίνεται να κολλάνε και από τα μεγαλύτερα αδέρφια που πηγαίνουν σχολείο και μεταφέρουν αυτόν τον παθογόνο μικροοργανισμό, αλλά και άλλους μικροοργανισμούς του αναπνευστικού πίσω στο σπίτι, με αποτέλεσμα να μεταδίδονται στα μικρά παιδιά και στους υπερήλικες.  

Αυξημένα και τα περιστατικά πνευμονίας  

Εντύπωση προκαλούν τα περιστατικά σοβαρής πνευμονίας από πνευμονιόκοκκο, αφού όπως εξήγησε ο κ. Ηλία, «όσα παιδιά δεν έχουμε αντιμετωπίσει αρθριτικά τα τελευταία 7-8 χρόνια, τα έχουμε αντιμετωπίσει τον τελευταίο χρόνο.»  

«Κανένα παιδί δεν κινδυνεύει αυτή τη στιγμή», τόνισε ο κ. Ηλία. 

Ιδιαίτερα προσεκτικοί καλούνται να είναι οι γονείς 

Ιδιαίτερη προσοχή συστήνει στους γονείς ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής, εάν τα παιδιά παρουσιάσουν συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού, όπως είναι πυρετός, βήχας, ρινική καταρροή, αναπνευστική δυσχέρεια και γαστρεντερικές διαταραχές. 

Εάν τα παιδιά αναπτύξουν συμπτωματολογία «πρέπει να μείνουν απομονωμένα σπίτι έως ότου περάσει η λοίμωξη, γιατί εάν πάνε σχολείο, εύκολα θα μεταδώσουν και στα άλλα παιδία τους παθογόνους μικροοργανισμούς», ανέφερε ο διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής. 

Παράλληλα, όπως πρόσθεσε ο κ. Ηλία, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κυρίως στα νεογνά και στα βρέφη κάτω των δύο μηνών, τα οποία έχουν ανώριμο αμυντικό σύστημα. 

Επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο για τον ιό RSV για τα παιδία, κάτι το οποίο αναμένεται εντός των επόμενων χρόνων. Μέχρι στιγμής εμβόλιο κατά του RSV έχει κυκλοφορήσει και έχει εγκριθεί για τους υπερήλικες άνω των 60.  

Τι γίνεται σε περίπτωση υπερπληρότητας 

Ειδικό σχέδιο έχει καταρτίσει το Μακάρειο Νοσοκομείο, σε ενδεχόμενη υπερπληρότητα, όπως εξήγησε ο κ. Ηλία. Εάν υπάρχει υπερπληρότητα, τότε «μπορούμε να νοσηλεύσουμε παιδιά και σε άλλους θαλάμους του Μακαρείου». Εάν και οι άλλοι θάλαμοι είναι υπερπλήρεις, τότε παιδιά μπορεί να μεταφερθούν, εάν και εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα και σε άλλες παιδιατρικές κλινικές του ΟΚΥπΥ, όπως στις αντίστοιχες παιδιατρικές κλινικές του ΓΝ Λάρνακας και του ΓΝ Λεμεσού.