Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νοσοκομείο, παιδί

Χειμώνιασε ξαφνικά και τα παιδιατρικά τμήματα των νοσοκομείων άρχισαν να δέχονται ιδιαίτερη πίεση λόγω έξαρσης των ιώσεων ανάμεσα στα παιδιά.

Οι παιδιατρικοί θάλαμοι στο Μακάρειο Νοσοκομείο είναι σχεδόν γεμάτοι με το 70% των παιδιών που νοσηλεύονται να έχουν διαγνωστεί με λοιμώξεις του αναπνευστικού και το άλλο 30 με RSV. Πρόκειται κυρίως για νήπια, κάτω των δύο ετών.

«Εκείνο το οποίο έχουμε παρατηρήσει που πιθανόν να είναι περισσότερα τα περιστατικά σε σχέση με άλλες χρονιές την ίδια περίοδο, είναι λοιμώξεις του αναπνευστικού στον παιδικό πληθυσμό» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου.

Αύξηση παρατηρείται και στις εποχικές λοιμώξεις στον ενήλικο πληθυσμό. Πρόκειται κυρίως για περιστατικά λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος καθώς και γαστρεντερίτιδας, ενώ άρχισαν να καταγράφονται και τα πρώτα φετινά περιστατικά γρίπης.

«Έχουν παρατηρηθεί κάποια περιστατικά με γρίπη τόσο στα ιατρεία των προσωπικών ιατρών όσο και σε επισκέψεις στα ΤΑΕΠ, δεν είναι βαριά περιστατικά ώστε να χρήζουν ενδονοσοκομειακής φροντίδας αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όπου ο κόσμος μένει σε κλειστούς χώρους», δήλωσε ο κ. Χαριλάου.

Κρούσματα κορωνοϊού

Αλυσίδες κρουσμάτων κορωνοϊού παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα και σε οίκους ευγηρίας με τον ΟΚΥΠΥ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και να καλεί άπαντες να τηρούν τα βασικά μέτρα προστασίας.

«Παρόλο ότι δεν έχουμε πολλές εισαγωγές όσον αφορά τον covid-19 παρόλο ότι υπάρχει μια μικρή έξαρση στην κοινότητα, εκείνο το οποίο παρατηρούμε είναι ότι τα άτομα που γίνονται εισαγωγή τα περισσότερα εξ αυτών να είναι από οίκους ευγηρίας. Υπάρχουν μεγάλες αλυσίδες με covid 19 σε οίκους ευγηρίας» ανέφερε ο κ. Χαριλάου.

Ο ΟΚΥΠΥ καλεί τους πολίτες που επισκέπτονται οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές να προσκομίζει αρνητικό rapid τεστ 72 ωρών και να φοράνε μάσκα προστασίας.