Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τρ

Δεν βγήκε ακόμη άσπρος καπνός στις διαβουλεύσεις του Υπουργείου Οικονομικών και των συντεχνιών, αναφορικά με το ζήτημα των χαμηλόμισθων υπαλλήλων στο Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και την μισθολογική τους αναβάθμιση.

Αγκάθι εξακολουθεί να παραμένει μη συμπερίληψη για επιταχυνόμενη ανέλιξη, της προϋπηρεσίας περίπου 1500 χαμηλόμισθων στην κλίμακαΑ1-2-5.

«Θεωρεί η κυβέρνηση ότι θα δημιουργηθούν μισθολογικές ανισορροπίες, οι οποιεσδήποτε ανισορροπίες είναι προσωρινές υπάρχουν από το ΥΠΟΙΚ κάποια επιχειρήματα λένε ότι  αυτοί οι άνθρωποι, ωφελήθηκαν το 2020 από το 1 στο 2 5 7  λένε ότι θα προκαλέσει τυχόν ικανοποίηση του αιτήματος άλλες κατηγορίες παρόμοιες  που θα έχουν αιτήματα και κλπ, εμείς θεωρούμε ότι είναι άδικο να μην συνυπολογιστούν τα  χρόνια αυτά », επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Σρατής Ματθαίου.

Την ίδια ώρα οι συντεχνίες, καλούν τη κυβέρνηση να τηρήσει τα συμφωνηθέντα στις 31 Οκτωβρίου, στα οποία περιλαμβάνεται και η Α1, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εκφράζει την πεποίθηση το θέμα θα λυθεί.

«Τους συναδέλφους που ήταν στην Α1 και έχουν διανύσει μερικά χρόνια κάνοντας τα ίδια καθήκοντα με τους Α2 τελικά θέλει να τους αφήσει έξω  από την συμφωνία και θα δηλώσει ότι υπαναχωρεί από την συμφωνία », σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, Νίκος Γρηγορίου.

« Οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται θα πρέπει να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που αυτές θα έχουν στο άμεσο και στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, βρισκόμαστε σε επαφή μαζί τους και θεωρούμε ότι το θέμα θα λυθεί», υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Οι συντεχνίες δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσει η συμφωνία για τους υπόλοιπους 8,5 χιλιάδες χαμηλόμισθους της κλίμακας Α2,  χωρίς αυτούς της Α1.  

«Τη δεδομένη χρονική στιγμή εξακολουθούμε να ζητούμε την ισότιμη συμπερίληψη για όλους  από εκεί και πέρα αν έχουμε άλλη εισήγηση θα την αξιολογήσουμε «, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας ΟΗΟ ΣΕΚ, Ανδρέας Ηλία.

ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ θεωρούν τις απεργιακές κινητοποιήσεις το έσχατο μέτρο, και δίδουν ακόμη λίγο χώρο στον διάλογο, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ώστε να περιληφθούν τα συμφωνηθέντα στον προϋπολογισμό του 2024 που θα κληθεί να ψηφίσει η βουλή σε ένα δεκαήμερο.