Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τρ
Συνεχίζεται η αξιολόγηση των συντεχνιών για τους χαμηλόμισθους

Συνεχίζεται και το απόγευμα της Τετάρτης η αξιολόγηση από την κάθε μία συνδικαλιστική οργάνωση, χωριστά, των δεδομένων που προκύπτουν ανά πάσα στιγμή, σχετικά με το θέμα των χαμηλόμισθων υπαλλήλων στον Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Οι τρεις συντεχνίες, ΟΗΟ – ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ, ανάλογα με τα δεδομένα, που θα προκύψουν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα καθορίσουν συνάντηση για από κοινού αξιολόγηση των δεδομένων, η οποία θα πραγματοποιηθεί είτε το απόγευμα της Τετάρτης, είτε το πρωί της Πέμπτης.

Ήδη από το πρωί της Τετάρτης, συνεχίζονται οι επαφές και η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το θέμα των χαμηλόμισθων υπαλλήλων στον Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, μεταξύ των τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων και του Υπουργείου Οικονομικών, με την εμπλοκή και του Προεδρικού.  

Νωρίτερα, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΟΗΟ-ΣΕΚ, Αντρέας Ηλία, είπε ότι οι διαβουλεύσεις γίνονται μέσω τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, με θεσμικούς αξιωματούχους, τόσο με το Προεδρικό και το Υπουργείο Οικονομικών όσο και με τους πολιτικούς, γενικότερα, «προκειμένου να βρεθεί η λύση στο πρόβλημα».

Ο κ. Ηλία είπε πως «το μόνο θέμα που εκκρεμεί είναι το θέμα της αναγνώρισης της προϋπηρεσίας των Α1,2,5» και πρόσθεσε ότι αυτό φαίνεται να είναι το αγκάθι του θέματος.

«Η απόφαση θα είναι των θεσμικών φορέων, του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Οικονομικών», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι τα πλείστα θέματα που σχετίζονται με την Συμφωνία της 31ης Οκτωβρίου του 2023 είναι ήδη συμφωνημένα εδώ και εβδομάδες.

Εξάλλου, ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Νίκος Γρηγορίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι η ΠΕΟ βρίσκεται «σε συνεχή διαβούλευση με τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες οργανώσεις (ΟΗΟ – ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ), και προσπαθούμε έστω και την ύστατη να επιτευχθεί συμφωνία που να καλύπτει σε όλη της την έκταση τις πρόνοιες της Συμφωνίας της 31ης Οκτωβρίου».

«Αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό δεν θα μπορεί να αποσοβηθεί η εργασιακή αναστάτωση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η ευθύνη είναι της ίδιας της Κυβέρνησης, η οποία φαίνεται να υπαναχωρεί από μέρους των συμφωνηθέντων».

Ο κ. Γρηγορίου είπε ακόμη ότι οι τρεις οργανώσεις ΟΗΟ – ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ ξεκίνησαν χθες Τρίτη το απόγευμα να μελετούν τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται σχετικά με τους χαμηλόμισθους.

«Δυστυχώς, δεν υπήρχαν εκείνες οι εξελίξεις που να μας επιτρέψουν να υπογράψουν συμφωνία, διότι δεν ήρθε ακόμη κάτι από την Κυβέρνηση που να μας ικανοποιεί που αυτό σημαίνει ότι θα ήταν η εφαρμογή της Συμφωνίας της 31ης Οκτωβρίου του 2023», πρόσθεσε.

Ο κ. Γρηγορίου είπε ότι οι συντεχνίες θεωρούν «επιβεβλημένο ότι άμεσα και τις επόμενες ώρες πρέπει να βρεθεί κατάληξη διότι κινδυνεύει το ζήτημα να εξελιχθεί σε μία κρίση της οποίας απόλυτη ευθύνη θα φέρει η Κυβέρνηση».

Λετυμπιώτης: Το αρμόδιο Υπουργείο επεξεργάζεται όλα τα πιθανά σενάρια

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της Ενημέρωσης του προς τα ΜΜΕ, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των χαμηλόμισθων δημοσίου.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι του δημοσίου κατηγορούν την Κυβέρνηση για αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «να σας θυμίσω ότι ήδη έχει προηγηθεί μια συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Ήδη, υπάρχει μια πρόταση για τα άτομα που βρίσκονται στις θέσεις Α2,Α5,Α7. Στην πορεία προέκυψε και το αίτημα για τα άτομα που βρίσκονταν παλαιότερα στην κλίμακα Α1 για να μπορέσει να αναγνωριστεί η υπηρεσία τους ενώ βρίσκονταν σε αυτή την κλίμακα. Οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται θα πρέπει να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που αυτές θα έχουν στο άμεσο και στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Ήδη, το αρμόδιο Υπουργείο επεξεργάζεται όλα τα πιθανά σενάρια, όλες τις πιθανές λύσεις, έχει παρουσιαστεί ήδη μια πρόταση ενώπιον των εργαζομένων, βρισκόμαστε σε επαφή μαζί τους και θεωρούμε ότι το θέμα θα λυθεί».