Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Γλυπτά του Παρθενώνα

Τη δική του παρέμβαση έκανε ο σκιτσογράφος Αρκάς κινούμενος στο θέμα των ημερών για τα ελληνικά γλυπτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο αλλά και συνολικά για τον Παρθενώνα. Ωστόσο αν κρίνουμε από τις πρώτες αντιδράσεις οι αναγνώστες του διχάστηκαν αν και δεν έπρεπε.

Ο λόγος του διχασμού; Η «ιδιοκτησία». Ο Αρκάς σκιτσάρισε το Κεφάλι Αλόγου, το μαρμάρινο άγαλμα από το ανατολικό αέτωμα του Παρθενώνα που βρίσκεται στο Λονδίνο και έγραψε: «Δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Ανήκουν όμως στον Παρθενώνα που επίσης δεν είναι ιδιοκτησία κανενός»!

Κάποια από τα πρώτα σχόλια που έλαβε το συγκεκριμένο σκίτσο, νωρίς το πρωί της Τετάρτης όταν και δημοσιεύθηκε στα social media, αναφέρουν: «Κι όμως ανήκουν, ο Παρθενώνας στέκεται σε εδάφη που για χιλιετίες ανήκουν στους Έλληνες και χτίστηκε από Έλληνες». Όπως επίσης και: «Κι εγώ που νόμιζα οτι ο Παρθενώνας ανήκει στην Ελλάδα...», «Η παρεξηγημενη εννοια της παγκοσμιας κληρονομιας», «Οπότε, αφού δεν μας ανήκουν, δεν μπορούμε να τα ζητήσουμε πίσω, κι αυτά που έχουμε εδώ δεν μπορούμε να κρατάμε ως δικά μας. Άστα όλα να πάνε όπου φυσήξει ο άνεμος...», «Ας πανε τα μαρμαρα στην θεση τους και ας μην ειναι κανενος ο παρθενώνας...», «Παρακαλώ να παραδώσετε άμεσα το σπίτι σας στους δημιουργούς του, γιατί τους ανήκει», «....ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα ως κορυφαίες καλλιτεχνικές δημιουργίες, και άρα και στους Έλληνες... (στον Παρθενώνα είναι η θέση τους και όχι σε κάποιο μουσείο)», «Δεν είναι θέμα ιδιοκτησίας αλλά θέμα "γεωγραφίας " που είναι ο Παρθενώνας; Ε εκεί πρέπει να είναι όλα τα κομμάτια του ...δεν νοείται να είναι στην άλλη άκρη του κόσμου», «Κάποιος πρέπει να τα συντηρεί, στο περιβάλλον που δημιουργήθηκαν. Δηλαδή στον Παρθενώνα. Δηλαδή σε Ελληνικό έδαφος. Δηλαδή από τις εκάστοτε κυβερνήσεις της χωρας. Άρα σίγουρα όχι από τους Βρετανούς. Απλή λογική. Τα μάρμαρα πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα».