Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γιατρος

Την κατηγοριοποίηση των παραπεμπτικών που εκδίδουν οι προσωπικοί ιατροί αναλόγως της κρισιμότητας της κατάστασης κάθε ασθενούς προωθεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας σε μία προσπάθεια να μειωθούν οι λίστες αναμονής.

Στον απόηχο της χθεσινής σύσκεψης στο Υπουργείο Υγείας η Υπουργός Πόπη Κανάρη ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο διαχωρισμού των παραπεμπτικών σε τρεις κατηγορίες και συγκεκριμένα σε κατεπείγοντα, επείγοντα και κανονικά. Αυτά δηλαδή που μπορούν να περιμένουν, ώστε να γνωρίζουν και οι ιατροί ποιοι ασθενείς χρήζουν άμεσης εξέτασης.

«Δεσμεύτηκε ο ΟΑΥ όπως μας δώσει χρονοδιαγράμματα πότε θα μπορέσει να εντάξει αυτή την κατηγοριοποίηση σε, κατεπείγοντα επείγοντα και κανονικά περιστατικά. Θεωρήθηκε ότι είναι μια καλή εισήγηση αλλά θα μελετηθεί από τον ΟΑΥ πότε θα μπορέσει να εισάξει στο σύστημα τέτοια δεδομένα», δήλωσε η κ. Κανάρη.

Επισήμανε επίσης ότι οι ειδικοί ιατροί θα πρέπει να αφήνουν κάποια κενά ραντεβού για τα πολύ επείγοντα περιστατικά.

«Μέσα σε 24 ώρες όταν είναι κατεπείγον πρέπει να έχει ανταπόκριση από τον ειδικό ιατρό. Γιαυτό ζητούμε από τους ειδικούς γιατρούς και τον ΟΑΥ να αφήσει κάποιο περιθώριο σε αυτούς τους ειδικούς γιατρούς για τέτοιου είδους περιστατικά», πρόσθεσε η Υπουργός.

Ο ΟΑΥ θα εξετάσει παράλληλα το ενδεχόμενο εισαγωγής περιορισμών στο λογισμικό του ΓΕΣΥ ώστε ο δικαιούχος να μην μπορεί να κλείνει ραντεβού σε δύο ιατρούς της ίδιας ειδικότητας, προτού εξεταστεί από τον πρώτο ιατρό. 

«Αναμένουμε πολλές διαφοροποιήσεις από τον ΟΑΥ και θα μας τις θέσουν σε ενάμισι μήνα οι συμμετέχοντες θα βρεθούμε για να δώσουμε τις λύσεις προς το κοινό», ανέφερε η Υπουργός. 

Φωνάζει η ΠΑΣΥΚΙ

Την έντονη αντίδραση της συντεχνίας κυβερνητικών ιατρών προκάλεσε η χθεσινή απόφαση για επέκταση των ημερών και των ωρών λειτουργίας των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων συγκεκριμένων ειδικοτήτων στα νοσοκομεία του ΟΚΥΠΥ. Μία απόφαση που όπως επισημαίνει η συντεχνία, λήφθηκε εν τη απουσία των κυβερνητικών ιατρών. 

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας δήλωσε ότι «οι λύσεις στα προβλήματα του ΓΕΣΥ δεν είναι στην απουσία των κυρίων παιχτών. Το ερώτημα είναι εύλογο, με ποιους γιατρούς έχουν συζητήσει ώστε ναι να μπορέσουν να παν να συζητήσουν το συγκεκριμένο ως λύση;», 

«Θα συνεχίσουμε αυτές τις διαβουλεύσεις και με τις συντεχνίες είναι ευπρόσδεκτοι στις επόμενες συναντήσεις θα χαρούμε είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε διάλογο και σε λίγες βδομάδες πιστεύω θα γίνει ένας διάλογος και με τις συντεχνίες», ανάφερε η κ. Κανάρη.

Σε μία άλλη εξέλιξη η Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι εντός Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η στελέχωση των ΤΑΕΠ όλων των νοσοκομείων του ΟΚΥΠΥ με επιπλέον ιατρικό προσωπικό.