Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γιατρός

Αύξηση του απογευματινού ωραρίου των ειδικών γιατρών σε συγκεκριμένες ειδικότητες, αλλά και διεύρυνση του ρόλου των προσωπικών γιατρών, αποφασίστηκαν σήμερα, με στόχο τη αποσυμφόρηση των λιστών αναμονής.  

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την Προεδρία της Υπουργού Υγείας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο να εξευρεθούν λύσεις, στο ζήτημα των λιστών αναμονής, κυρίως όσον αφορά τα επείγοντα περιστατικά και τα περιστατικά που χρίζουν άμεσης ανταπόκρισης.  

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της σύσκεψης, η κ. Κανάρη, τόνισε ότι τα προβλήματα στις λίστες αναμονής, αφορούν τους ειδικούς γιατρούς και συγκεκριμένα ειδικότητες όπου παρατηρείται αρκετά μεγάλη αναμονή. 

Μετά από δέσμευση του ΟΚΥπΥ, αναμένεται άμεσα η αύξηση των απογευματινών ωρών και ημερών ιδιαίτερα στις ειδικότητες καρδιολογίας, νεφρολογίας, αιματολογίας, και ενδοκρινολογίας, ώστε να υπάρξει κάποια αποσυμφόρηση.  

Ταυτόχρονα, έχει τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των αρμοδιοτήτων των προσωπικών γιατρών ώστε να διευρυνθεί ο ρόλος και η ευθύνη τους. Όπως ξεκαθάρισε η κ. Κανάρη, επί του παρόντος, οι προσωπικοί ιατροί δεν έχουν το δικαίωμα να δίνουν εύκολες συνταγές και παραπέμπουν τον ασθενή σε ειδικό γιατρό, κάτι το οποίο μέσω του ΟΑΥ, πρόκειται να αλλάξει.  

Παράλληλα, το ζήτημα της αποσυμφόρησης, αναμένεται να μελετηθεί εκ νέου από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να βρεθούν περαιτέρω λύσεις, οι οποίες ωστόσο χρειάζονται περισσότερο χρόνο να εξεταστούν και να υλοποιηθούν.