Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξη

Μέσα από καταθέσεις λουόμενων και άλλων προσώπων που βρίσκονταν το απόγευμα του Σαββάτου (01/07) στην περιοχή Lady’s Mile στη Λεμεσό, προσπαθούν οι ανακριτές των Βρετανικών Βάσεων να σχηματίσουν μια ξεκάθαρη εικόνα για την τραγωδία με το 6χρονο κοριτσάκι και τη σύγκρουση δύο jet ski.

Όσον αφορά την νεκροτομή, αύριο Τρίτη (04/07) θα αποφασίσει το δικαστήριο εάν θα γίνει για να φανούν τα ακριβής αίτια του θανάτου.

Για τον ρόλο της Λιμενικής Αστυνομίας περί των ταχυπλόων σκαφών τοποθετήθηκε στο «Μέρα Μεσημέρι» ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, λέγοντας πως «προχωρεί σε ελέγχους αναφορικά με την χρήση αλλά και την αδειοδότηση των ταχύπλοων σκαφών, αλλά και των χειριστών κατά τη διάρκεια που βρίσκονται στη θάλασσα».

Για την προκειμένη περίπτωση, σε σχέση με τα jet ski που ενοικιάζονται για ιδιωτική χρήση, σχολίασε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, και αυτά είναι τα οποία ελέγχει η Λιμενική Αστυνομία.

Τα νομοθετικά «κενά»

Την ίδια ώρα, η συγκεκριμένη τραγωδία έφερε στο «φως» και τις νομικές πτυχές της χρήσης jet ski, με τον Ανώτερο Επιθεωρητή Πλοίων, Θέμη Ευριβιάδη, να δηλώνει στο «Μέρα Μεσημέρι» ότι για τα σκάφη Κατηγορίας Β, αυτά δηλαδή που ενοικιάζονται σε ιδιώτες προς χρήση, δεν απαιτείται άδεια χειριστή, μια πρόνοια η οποία φέρει και την σφραγίδα της Βουλής.

Η διαδικασία προνοεί ότι ο ενδιαφερόμενος παίρνει πληροφόρηση από τον επαγγελματία που θα του το ενοικιάσει, και ακολούθως υπογράφει μια δήλωση ότι κατανόησε αυτά που του μεταφέρθηκαν. Μετά από αυτό μπορεί να πάρει το θαλάσσιο σκάφος για χρήση.

Ερωτηθείς κατά πόσο το τραγικό αυτό συμβάν ενδέχεται να φέρει αλλαγές στο όλο πλαίσιο, απάντησε ότι είναι κάτι που θα δουν αρμοδίως στην πορεία, για το κατά πόσο μπορεί να προκύψουν αλλαγές.

Δικλείδες ασφαλείας

Την άποψη ότι τα παιδιά πρέπει να κάθονται μπροστά από τον γονέα σε ένα jet ski εξέφρασε στην εκπομπή ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Μέσων Θαλάσσιων Οχημάτων Ψυχαγωγίας, Δημήτρης Χατζηδημητρίου, τονίζοντας πως αν τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας, ένα παιδί μπορεί να επιβαίνει σε θαλάσσια σκάφη.

Αναφορικά με την ασφάλεια στα σκάφη, νοουμένου ότι δεν απαιτείται σχετική άδεια από έναν χειριστή, σημείωσε ότι από το 2020 είναι υποχρεωτικό δια νόμου να υπάρχει ηλεκτρονική παρακολούθηση του σκάφους από τον ιδιοκτήτη του.

Ενώ επίσης υπάρχει η δυνατότητα εξ’ αποστάσεως τερματισμού της λειτουργίας του, αν διαπιστωθεί ότι ο χειριστής του λειτουργεί αλόγιστα και επικίνδυνα.
 

Το χρονικό της τραγωδίας

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εξετάσεις, οικογένεια Ουκρανοισραηλινών που διαμένουν μόνιμα τα τελευταία χρόνια στη Λεμεσό, βρίσκονταν νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου σε ιδιωτικό γιοτ μαζί με φιλικά τους πρόσωπα.

Το σκάφος αγκυροβόλησε ανοικτά του κόλπου του Lady’s Mile και οι γονείς του άτυχου κοριτσιού κατέβασαν στη θάλασσα τα jet ski για μια βόλτα με τα δύο τους παιδιά. Κάτι που φαίνεται να συνήθιζαν να κάνουν, σύμφωνα με καταθέσεις που έχουν εξασφαλίσει οι ανακριτές.

Το άτυχο κοριτσάκι μετά την σύγκρουση των δυο jet ski έπεσε στο νερό, και σύμφωνα με πληροφορίες το έβγαλαν με φουσκωτό στην στεριά. Εκεί του παρείχαν τις Πρώτες Βοήθειες και ακολούθως μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Δυο ώρες αργότερα ανακοινώθηκε και η ώρα θανάτου του κοριτσιού.

Την ίδια ώρα οι ανακριτές των Βρετανικών Βάσεων επιχειρούν να σχηματίσουν μια ξεκάθαρη εικόνα μέσα από καταθέσεις λουόμενων και άλλων προσώπων που βρίσκονταν στην περιοχή.