Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξη

Μέσα από καταθέσεις λουόμενων και άλλων προσώπων που βρίσκονταν χθες το απόγευμα στην περιοχή Lady’s Mile στη Λεμεσό, προσπαθούν οι ανακριτές των Βρετανικών Βάσεων να σχηματίσουν μια ξεκάθαρη εικόνα για την τραγωδία με το 6χρονο κοριτσάκι και τη σύγκρουση δύο jet ski. Έκκληση ναυαγοσωστών στον ΑΝΤ1 προς τους αρμόδιους φορείς.

Ρεπορτάζ: Θησέας Ιωάννου, Μαίρη Αυξεντίου

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εξετάσεις, οικογένεια Ουκρανοισραηλινών που διαμένουν μόνιμα τα τελευταία χρόνια στη Λεμεσό, βρίσκονταν χθες νωρίς το απόγευμα σε ιδιωτικό γιοτ μαζί με φιλικά τους πρόσωπα.

Το σκάφος αγκυροβόλησε ανοικτά του κόλπου του Lady’s Mile και οι γονείς του άτυχου κοριτσιού κατέβασαν στη θάλασσα τα jet ski για μια βόλτα με τα δύο τους παιδιά. Κάτι που φαίνεται να συνήθιζαν να κάνουν, σύμφωνα με καταθέσεις που έχουν εξασφαλίσει οι ανακριτές.

Το άτυχο κοριτσάκι βρισκόταν στο jet ski που οδηγούσε ο πατέρα τους, ενώ στο δεύτερο που ενεπλάκη στο δυστύχημα, βρισκόταν η μητέρα και ο αδελφός της.

Φως στο τι έγινε και συγκρούστηκαν μεταξύ τους, αναμένεται να ρίξουν οι καταθέσεις των δύο γονιών κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη, λόγω της τραγωδίας και της ψυχολογικής τους κατάστασης.

Τα ακριβή αίτια θανάτου του άτυχου κοριτσιού αναμένεται να διαπιστωθούν κατά τη νενομισμένη νεκροτομή, η οποία θα διενεργηθεί αύριο από την ιατροδικαστή  Αγγελική Παπέτα.

Έκκληση ναυαγοσωστών στους αρμόδιους φορείς

Την ανάγκη για αλλαγές στο ωράριο εργασίας των ναυαγοσωστών έφερε στο προσκήνιο ο θανάσιμος τραυματισμός του 6χρονου κοριτσιού στο Ladys Mile.

Το θαλάσσιο δυστύχημα σημειώθηκε χθες στις 18:15 το απόγευμα και στην παραλία δεν υπήρχε ναυαγοσώστης, αφού είχε σχολάσει 15 λεπτά νωρίτερα.  

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Πρόεδρος του επαρχιακού ναυαγοσωστικού ομίλου Λεμεσού Πανίκκος Αραβής, που ασκεί το επάγγελμα για 30 χρόνια, εξήγησε ότι με βάση τη νομοθεσία, οι ναυαγοσώστες εργάζονται από τις 10:30 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα, κάτι που σημαίνει ότι οι παραλίες μένουν χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη σε ώρες αιχμής.  

Σύμφωνα με τον κ. Αραβή, «τους καλοκαιρινούς μήνες, Ιούνη, Ιούλη, Αύγουστο αντιλαμβάνεστε ότι ο κόσμος κατακλύζει τις παραλίες από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι πολύ αργά το απόγευμα. Αν αυτό μεταφραστεί σε ώρες, είναι από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 20:00 το απόγευμα. Έχουμε δει πολύ σοβαρά περιστατικά να συμβαίνουν πριν τις 06:00 το πρωί και μετά τις 18:00 το απόγευμα».

Κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να εξετάσουν το θέμα του ωραρίου των ναυαγοσωστών για την καλύτερη ασφάλεια των λουομένων και για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα. 

Όπως σχολίασε ο κ. Αραβής, «είμαστε ναυαγοσώστες, υπάλληλοι της Κυβέρνησης. Αν μας πουν να εργαστούμε περισσότερες ώρες τους καλοκαιρινούς μήνες θα ανταποκριθούμε θετικά. Αυτή είναι η άποψη των ναυαγοσωστών. Πρέπει να κάτσουν οι αρμόδιοι να τα δουν αυτά τα θέματα γιατί χάνονται ανθρώπινες ζωές, δυστυχώς».

Την ίδια ώρα ο κύριος Αραβής έθιξε το πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει ο κλάδος στην επαρχία Λεμεσού, και που όπως ανέφερε, χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει.

Ανέφερε πως «αναγκαζόμαστε να κλείνουμε κάποια πόστα, να εργαζόμαστε με μειωμένο προσωπικό στα ήδη ανοικτά πόστα που υπάρχουν. Αυτό δεν είναι ότι καλύτερο για την υπηρεσία μας».

Σημειώνεται ότι παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ναυαγοσώστες και στις άλλες επαρχίες.