Τηλεόραση Ραδιόφωνο
καταναλωτες υπεραγορα

Αυξημένες πέραν του αναμενόμενου παρουσιάζονται οι τιμές στο 92% των προϊόντων του παρατηρητήριου τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, με δεδομένο τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ που υιοθετήθηκε σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, σημειώνει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, στα 44 από τα 48 προϊόντα με μηδενικό ΦΠΑ, δηλαδή ποσοστό 92%, παρουσιάζεται λιανική μέση τιμή ψηλότερη από ό,τι αναμενόταν μετά τη μείωση του ΦΠΑ και μόνο σε 4 προϊόντα οι τιμές τους ήταν οι αναμενόμενες. "Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές, για διάφορους λόγους, δεν απολαμβάνουν σήμερα ολόκληρο το αναμενόμενο όφελος από τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ", αναφέρει.

Συγκεκριμένα, η πιο μεγάλη διαφορά καταγράφεται σε μάρκα βρεφικών πάνων, που φαίνεται αυξημένη κατά 80 σεντ σε σχέση με την αναμενόμενη τιμή που θα είχε, αν από την τιμή Απριλίου αφαιρούταν ο ΦΠΑ. Αυξημένες κατά 53-56 σεντ εμφανίζονται και βρεφικές τροφές.

Σημειώνεται ότι δύο προϊόντα βρεφικών πάνων ήταν 56 και 71 σεντ φτηνότερα από την τιμή Απριλίου χωρίς ΦΠΑ. Αντίθετα, τρεις βρεφικές τροφές είναι ακριβότερες από την τιμή Απριλίου με ΦΠΑ, μέχρι και κατά 46 σεντ.

"Ως Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε", αναφέρουν, σημειώνοντας ότι δεν ήταν αναμενόμενη τέτοια έκταση του φαινομένου. "Θα πρέπει η αρμόδια υπηρεσία, τουλάχιστο για σκοπούς διαφάνειας, να δώσει τεκμηριωμένα τις απόψεις της", καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ