Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Νέες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και όχι μόνο, προμηνύουν οι χονδρικές τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, καθώς συνεχίζουν να αυξάνονται κάθε μήνα, σκορπώντας απογοήτευση, «ζημιά», άγχος και εν μέρη θυμό στα νοικοκυριά ... και ας μην έφταναν όλα αυτά μικραίνουν και οι ποσότητες σε αρκετά προϊόντα τα οποία πωλούνται στις ίδιες συσκευασίες και... τιμές. Οι καταγγελίες έγιναν από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριο Δρουσιώτη. 

Για τις αυξήσεις στις τιμές, μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» η Αλίκη Ιορδάνους, Προϊστάμενη Κλάδου Ανταγωνισμού και Σχέσεων με Οργανωμένους φορείς, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με το παρατηρητήριο για τον μήνα Μάιο, ο πληθωρισμός τροφίμων διατηρήθηκε στο 8,5% και είναι υψηλός.

Οι αυξήσεις σύμφωνα με την κ. Ιορδάνους παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα στα είδη καταψυγμένων ψαριών, στα φρέσκα ψάρια, στο ρύζι, και στον κυπριακό καφέ, τα οποία ωστόσο δικαιολογούνται μιας και υπάρχει αύξηση στις τιμές της εισαγόμενης πρώτης ύλης και των προϊόντων που εισάγονται γενικότερα.

Προϊστάμενη Κλάδου Ανταγωνισμού και Σχέσεων με Οργανωμένους φορείς

Σε 25 κατηγορίες από τις 28, υπάρχουν αυξήσεις.

Πέραν των ασταμάτητων αυξήσεων, η Προϊστάμενη του Κλάδου Ανταγωνισμού αναφέρθηκε και στον μικρότερο αλλά υπαρκτό αριθμό μειώσεων που παρατηρείται σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως για παράδειγμα τα χόρτα, τα λαχανικά, το γάλα, οι πάνες, οι βρεφικές τροφές και το ψωμί. Όπως είπε μερικά από αυτά έχουν ήδη ενταχθεί στην κατηγορία των προϊόντων με μηδενικό ΦΠΑ.

Αλίκη Ιορδάνους

Αν δεν υπήρχε το μηδενικό ΦΠΑ, οι τιμές και ο πληθωρισμός θα ήταν σίγουρα πολύ πιο πάνω.

Η κ. Ιορδάνους, μεταξύ άλλων, παρότρυνε τους καταναλωτές όπως κάνουν έρευνα αγοράς πριν πάνε για ψώνια έτσι ώστε να επωφελούνται τις χαμηλότερες τιμές.

Αλίκη Ιορδάνου

Οι προσφορές πολλές φορές δρουν σαν κράχτες. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

 

Για το ίδιο θέμα μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών , Μάριος Δρουσιώτης, επισημαίνοντας ότι τα αποτελέσματα του παρατηρητηρίου συμφωνούν με τα αποτελέσματα του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών που έχει ήδη δημοσιευθεί για τον μήνα Μάιο

Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών

Όλοι επιθυμούμε τα περιθώρια βελτίωσης.

Ο κ. Δρουσιώτης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα προϊόντα που επισήμανε πιο πάνω η κ. Ιορδάνους, τις παιδικές τροφές, το γάλα, τις βρεφικές πάνες αλλά και τις πάνες ενηλίκων, τονίζοντας ότι αντί να μειωθούν οι τιμές έχουν αυξηθεί. Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε: «Λίγες μέρες πριν εφαρμοστεί ο νόμος του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, οι προμηθευτές αύξησαν τις τιμές και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει κέρδος ως προς τον καταναλωτή.»

Μικραίνουν οι ποσότητες αλλά παραμένουν ίδιες συσκευασίες και οι τιμές

Ο κ. Δρουσίωτης αναφέρθηκε και σε ένα φαινόμενο το οποίο διαβεβαίωσε ότι παρατηρείται το τελευταία διάστημα και για το οποίο, όπως φαίνεται, υπάρχουν και αρκετά παράπονα. Όπως τόνισε συγκεκριμένα προϊόντα πωλούνται στην ίδια συσκευασία με πριν αλλά με λιγότερη ποσότητα και διατηρώντας την αρχική τους τιμή. Ανέφερε ότι στις συσκευασίες αναγράφεται η νέα ποσότητα αλλά οι καταναλωτές είχαν υπόψη τους την συγκεκριμένη συσκευασία με μεγαλύτερη ποσότητα, αυτή που είχε αρχικά το προϊόν. Προχωρώντας σε άλλο παράδειγμα, ανέφερε ότι τέτοιες συσκευασίες εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων και σε χαρτικά. Ωστόσο, είπε ο καταναλωτής δεν αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που έγιναν αφού η συσκευασία είναι πανομοιότυπη, όπως και η... τιμή αλλά στην ουσία αγοράζει λιγότερο προϊόν απ' ότι προηγουμένως πληρώνοντας το ίδιο ποσό. Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν για δεκάδες προϊόντα, επεσήμανε.