Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αοζ Κύπρου

Άρχισε ήδη η αποστολή επιστολών προς τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ,  για την σύγκλιση της κοινής συνάντησης με όλους τους ενδιαφερόμενους που εξήγγειλε από το Παρίσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδη. Όπως αποκάλυψε στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι» ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, κατά την κοινή συνάντηση  η Κυπριακή Δημοκρατία θα θέσει στο τραπέζι συγκεκριμένη πρόταση.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, «θα παρουσιάσουμε το σχεδιασμό και τη στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο αφορά τη νέα πρόταση την οποία βάζουμε στο τραπέζι και αυτή η νέα πρόταση είναι ακριβώς το τι έχουμε περιγράψει. Δηλαδή ο αγωγός να είναι προς Κύπρο, να χρησιμοποιηθεί αέριας μορφής φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή και υγροποίηση για εξαγωγή προς Ευρώπη».

Προτεραιότητα είναι ο εφοδιασμός της εσωτερικής αγοράς με στόχο την άμβλυνση και του υψηλού κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνοντας πως φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή θα έχουμε το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Σημείωσε  ωστόσο ότι η χρήση της συγκεκριμένης μορφής φυσικού αερίου δεν θα μειώσει σημαντικά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, παρά μόνο τους ρίπους.

Αντίστροφη μέτρηση 82 ημερών

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση των 82 ημερών για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τη νέα γεώτρηση στο  τεμάχιο 12,  τα οποία αναμένεται να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα της προηγούμενης γεώτρησης. Η νέα γεώτρηση θα είναι συνολικού βάθους 5 χιλιάδων 800 μέτρων από την επιφάνεια του νερού.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, «οι προηγούμενες γεωτρήσεις οι Α1 και Α2. Η Α1 ήταν λίγο πιο δυτικά στο κοίτασμα, η Α2 πιο ανατολικά και τώρα τρυπούμε στο Α3, το οποίο είναι στο κέντρο. Και το κέντρο είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του κοιτάσματος. Δηλαδή εκεί θα επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της Α2 ή θα αυξηθούν τα ευρήματα της Α2».

Σύμφωνα με τον υπουργό, αφού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της γεώτρησης, το Υπουργείο του  θα προχωρήσει  στη δημιουργία προσαρμοσμένου στρατηγικού σχεδιασμού με χρονοδιαγράμματα, προϋπολογισμό και αποτελέσματα, προκειμένου να ακολουθήσει η απόφαση για την επιλογή επένδυση.