Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αμερικανικό πολεμικό πλοίο

Υπό τη διακριτική προστασία καταδρομικού του 6ου Αμερικανικού Στόλου, ξεκίνησε και συνεχίζεται η γεώτρηση από το πλωτό γεωτρύπανο Stena Forth στο κοίτασμα «Αφροδίτη».

Το υπό βρετανική σημαία πλωτό γεωτρύπανο στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, έφθασε από τη γειτονική ΑΟΖ του Ισραήλ στο σημείο της γεώτρησης εντός του κυπριακού θαλασσοτεμαχίου 12, χωρίς να συναντήσει προβλήματα ή οποιαδήποτε παρενόχληση.

Μετά τις διαδικασίες σταθεροποίησης που προηγήθηκαν, τα τελευταία 24ωρα το Stena Forth κατέβασε τρυπάνι για την επιβεβαιωτική γεώτρηση για λογαριασμό της κοινοπραξίας των εταιρειών Chevron, Shell και NewMed.

Η περιοχή που εκτελούνται οι γεωτρητικές εργασίες έχει δεσμευθεί μέχρι τις 26 Ιουλίου με Navtex που εξέδωσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

Η γεώτρηση, η οποία αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στην συνέχεια και για την ανάπτυξη του κοιτάσματος, αναμένεται να καταδείξει τη δομή του ταμιευτήρα που εντοπίστηκε και η δυναμικότητα του υπολογίζεται στα 4,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Τα αποτελέσματα της γεώτρησης, θεωρούνται καθοριστικά και για το πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος, ενώ κατάληξη αναμένεται να υπάρξει και σε σχέση με τις απαιτήσεις του Ισραήλ εξαιτίας της ύπαρξης του μικρού όμορου κοιτάσματος «Ishai».

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται ανακοινώσεις και από τις άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Παρίσι, θα έχει συνάντηση με αξιωματούχους της TOTAL, εταιρείας που έχει παρουσία σε επτά θαλασσοτεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά την ανακοίνωση της νέας γεώτρησης στο «Αφροδίτη», η τουρκική πλευρά έσπευσε να προϊδεάσει  για επιστροφή στις προκλήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Στις νότιες θάλασσες της Κύπρου δεν εντοπίζεται, τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή σημαντική παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων. Στο λιμάνι της Τασουξού παραμένει αγκυροβολημένο το τουρκικό βυθοτρύπανο Abdulhamid Han, ενώ ανοικτά του κόλπου της Μερσίνας πλέει το ερευνητικό Oruc Reis.