Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Νέα διαμαρτυρία διοργάνωσαν Κούρδοι οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο, στις 11:00 το πρωί, έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στη Λευκωσία. Κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα διαδήλωσαν ενάντια στην απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, όπως εκδοθεί στη Γερμανία ο εκζητούμενος Κενάν Αγιάς.

Σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Συνήγορος Υπεράσπισης του Κενάν Αγιάς, Ευστάθιος Ευσταθίου είπε ότι προχωρούν σε έφεση της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου,  σημείωσε ότι «έχουμε συντάξει τους λόγους έφεσης οι οποίοι αναμένεται να κατατεθούν σήμερα». Όσον αφορά το πότε θα εξεταστεί η έφεση ο κ. Ευσταθίου είπε ότι αυτό εναπόκεινται στο πρόγραμμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. 

Υπενθυμίζεται ότι το Δικαστήριο αποφάσισε χθες την υπό όρους έκδοση του 49χρονου Κενάν Αγιάς, αποδεχόμενο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του, για διερευνώμενη εμπλοκή του σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο 49χρονος εφεσίβαλε την πρωτόδικη απόφαση, και οι συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες των Κούρδων μεταφέρονται σήμερα έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο θα εκδικάσει αίτηση για αναστολή της εφαρμογής της απόφασης έκδοσής του, μέχρι να ληφθεί απόφαση επί της έφεσης.

Ο 49χρονος Κούρδος είχε συλληφθεί στις 15 Μαρτίου στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Χθες το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας αποφάνθηκε επί του αιτήματος για έκδοσή του στη Γερμανία θέτοντας δύο όρους: Πρώτον σε περίπτωση καταδίκης του στην Γερμανία αυτός θα διαμεταχθεί στην Κύπρο, ώστε να εκτίσει εδώ τη στερητική της ελευθερίας ποινή ή το στερητικό της ελευθερίας μέτρο ασφαλείας, που θα απαγγελθεί εναντίον του. Δεύτερον την μη επαναπροώθηση ή μεταγενέστερη έκδοση ή κατά άλλον τρόπο παράδοση του εκζητούμενου στην χώρα καταγωγής του, δηλαδή την Τουρκία.


Το Δικαστήριο διέταξε όπως η παράδοση του Κενάν Αγιάς στις γερμανικές αρχές γίνει το αργότερο εντός δέκα ημερών, ενώ μέχρι τότε θα παραμείνει υπό κράτηση.
 

 

 

γερ
εργ
γερ
γερ