Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κενάν Αγιάς

Τις ευχαριστίες του προς τον κυπριακό λαό για την αλληλεγγύη του εκφράζει με μήνυμά του ο Κούρδος πολιτικός και ακαδημαϊκός Κενάν Αγιάζ. Ως γνωστόν η Γερμανία ζήτησε έκδοση του Κενάν Αγιάς, ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας για φερόμενη συμμετοχή του σε τρομοκρατικό χτύπημα. Κούρδοι συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο της Λάρνακας που έγινε η προσαγωγή του Αγιάς με πανό και κουρδικές σημαίες ενώ ανάλογη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στη Λευκωσία, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, το γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Με το μήνυμά του ο Κενάν Αγιάζ εκφράζει τον σεβασμό του στον κυπριακό λαό, αναφέρεται στη ζωή του και τη φυλάκισή του από το τουρκικό κράτος για σχεδόν είκοσι χρόνια όπου και βασανίστηκε. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι αυτό που δικάζεται είναι ο αγώνας ενός καταπιεσμένου και κατεχόμενου λαού και ο αγώνας των λαών να ζουν ελεύθερα μαζί και ότι η έκδοσή του στη Γερμανία θα σημαίνει στην πραγματικότητα ότι θα παραδοθεί στο φασιστικό τουρκικό κράτος. 

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Κενάν Αγιάς όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος»:

Προς τον αγαπητό Κυπριακό λαό και την κοινή γνώμη,

Πρώτα απ' όλα, στέλνω τους ειλικρινείς χαιρετισμούς μου, την αγάπη και τον σεβασμό μου στον αξιότιμο κυπριακό λαό, στους φίλους, στα πολιτικά κόμματα, στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, στους βουλευτές, στις οργανώσεις νεολαίας που έστειλαν τα μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης, καθώς και στην ομάδα των οπαδών που έδωσε μήνυμα αλληλεγγύης με το πανό που κρέμασε στον ποδοσφαιρικό αγώνα.

Όπως είναι γνωστό, την Τετάρτη 15 Μαρτίου τέθηκα υπό κράτηση και συνελήφθην στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά από ένταλμα του γερμανικού κράτους, ενώ πήγαινα να επισκεφθώ την οικογένειά μου στη Σουηδία.

Πρώτα απ' όλα, θα ήθελα να δηλώσω ότι: σε ηλικία δεκαεπτά ετών αιχμαλωτίστηκα από το φασιστικό, αποικιοκρατικό και κατοχικό τουρκικό κράτος. Σε νεαρή ηλικία, υπέστην σκληρά βασανιστήρια για μήνες και έμεινα στις φυλακές του φασιστικού τουρκικού κράτους για σχεδόν είκοσι χρόνια.

Αφού αποφυλακίστηκα, συνέχισα το πολιτικό, ακαδημαϊκό και πνευματικό μου έργο στο βόρειο Κουρδιστάν, το οποίο έχει καταληφθεί από το φασιστικό τουρκικό κράτος. Ωστόσο, το φασιστικό τουρκικό κράτος συνέλαβε όλους τους καταπιεσμένους, δημοκρατικούς και αγωνιζόμενους για την ελευθερία πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, δασκάλους, γιατρούς, εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων, εκλεγμένους Κούρδους βουλευτές και δημάρχους στην Τουρκία, σε επιχειρήσεις με πολιτικό χαρακτήρα, στο όνομα της τρομοκρατίας. Με συνέλαβαν ξανά και έμεινα στα μπουντρούμια του φασιστικού τουρκικού κράτους για σχεδόν ένα χρόνο.

Το 2010 ήρθα στην Κύπρο και ζήτησα πολιτικό άσυλο. Η διαμονή μου έγινε δεκτή λόγω των βασανιστηρίων, της καταπίεσης και της πολιτικής φυλάκισης που υπέστην από το φασιστικό τουρκικό κράτος, και από την ημερομηνία της αίτησής μου ζω επίσημα στην Κύπρο.

Επειδή η οικογένειά μου βρίσκεται στη Σουηδία, αλλά και λόγω των ακαδημαϊκών, πολιτικών και πνευματικών μου σπουδών, ταξιδεύω συνεχώς από και προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Έχω συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές, έχω συμμετάσχει ως ομιλητής σε σεμινάρια, πάνελ και προγράμματα με γνωστούς πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και επιστήμονες σε πανεπιστήμια, σε πολλά μέρη της Ευρώπης.

Σήμερα, το αίτημα της Γερμανίας για τη σύλληψή μου είναι στην πραγματικότητα μια συνέχεια των γενοκτονικών επιθέσεων που έχει εξαπολύσει η Τουρκία εναντίον του Κουρδικού λαού. Είναι γνωστό σε όλους ότι η Γερμανία και το φασιστικό τουρκικό κράτος δρουν από κοινού πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά εναντίον του Κουρδικού λαού. Οι πολιτικές της Γερμανίας που εφαρμόζονται με την καταπίεση πολλών ομάδων, ειδικά του Κουρδικού λαού στην Τουρκία, είναι ο καθρέφτης των πολιτικών γενοκτονίας. Σήμερα η Γερμανία έχει γίνει μια χώρα που εκπληρώνει τις επιθυμίες και τις απαιτήσεις του φασιστικού τουρκικού κράτους.

Ωστόσο, ο Κουρδικός λαός είναι αυτός που αντιστέκεται εναντίον του «Ισλαμικού χαλιφάτου», αυτή την μάστιγα όλων των λαών, που είναι βάρβαροι, κόβουν κεφάλια, που κάνουν τρομοκρατικές ενέργειες σε όλη την Ευρώπη, πυροδοτούν βόμβες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα στη Γαλλία, σφαγιάζουν δεκάδες αμάχους, πουλάνε γυναίκες σε σκλαβοπάζαρα, πουλάνε τις Κούρδισσες Γεζιδί για 50 και 100 δολάρια. Οι Κούρδισσες γυναίκες, η Κουρδική νεολαία και οι διεθνιστές, που βλέπουν τον αγώνα στο Κουρδιστάν ως δικό τους αγώνα για ελευθερία, είναι οι μόνες δυνάμεις που στέκονται μπροστά και αντιστέκονται στις συμμορίες του «ισλαμικού χαλιφάτου», η οποία υποστηρίζεται, τρέφεται και εφοδιάζεται σε κάθε ευκαιρία από το φασιστικό τουρκικό κράτος.

Πρώτα απ' όλα, θα ήθελα να γίνει γνωστό ότι δεν έχω καμία προσωπική απαίτηση για τον εαυτό μου εδώ. Αυτό που δικάζεται εδώ είναι ο αγώνας ενός καταπιεσμένου και κατεχόμενου λαού και ο αγώνας όλων των λαών να ζουν ελεύθερα μαζί. Κάθε πρόσωπο, κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ζει ελεύθερα στη δική του χώρα, με τη δική του γλώσσα και τον δικό του πολιτισμό. Ο αγώνας για ένα δίκαιο σκοπό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «τρομοκρατία» ή «τρομοκράτης». Ο λαός της Κύπρου γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό δεν είναι έτσι. Διότι ο λαός της Κύπρου γνωρίζει από πολύ κοντά τις χωρίς ανοχή και σφαγιαστικές αντιλήψεις του φασιστικού τουρκικού κράτους. Δεν αισθάνομαι την ανάγκη να το εξηγήσω ξανά και ξανά. Ελπίζω ότι η κυπριακή δικαιοσύνη θα αποφασίσει λαμβάνοντας υπ' όψιν όλα αυτά τα γεγονότα, επειδή η έκδοσή μου στη Γερμανία θα σημαίνει στην πραγματικότητα ότι θα παραδοθώ στο φασιστικό τουρκικό κράτος.

Θέλω όλοι να γνωρίζουν ότι ο αγώνας μας για να ζήσουμε μαζί ελεύθερα θα νικήσει. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι εσείς, ο αξιότιμος Κυπριακός λαός και η κοινή γνώμη, θα στηρίξετε αυτόν τον αγώνα. Η ελευθερία των λαών θα είναι αυτή που θα νικήσει.

Ζήτω ο αγώνας για την ελευθερία των λαών!

Ζήτω η ενότητα των λαών!

Η ελευθερία θα νικήσει!

 

Κενάν Αγιάζ

Κούρδος αγωνιστής

 

24 Μαρτίου 2023, αστυνομικός σταθμός Ορόκλινης, Λάρνακα, Κύπρος