Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ο'π

Η Γενιά Ζ, όσοι δηλαδή γεννήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 90’ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000 καλείται να έρθει αντιμέτωπη με όλες τις συνέπειες των πράξεων των προηγούμενων γενιών. Η Γενιά Ζ, είναι η γενιά του Ίντερνετ, της πρόσβασης στα κοινωνικά δίκτυα και στην πληροφορία, η οποία επίσης αντιλαμβάνεται ότι το μέλλον της εξαρτάται από τη συμπεριφορά της απέναντι στο περιβάλλον. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες οφείλονται στην αυξημένη εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου επηρεάζοντας σημαντικά την αλλαγή του κλίματος τα τελευταία χρόνια. Μέσω διάφορων κινητοποιήσεων, δράσεων και πρωτοβουλιών, η Γενιά Ζ, καλείται να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές αυτές αλλαγές και να αλλάξει συνήθειες στον τρόπο ζωής της έτσι ώστε να συμβάλει στην καταπολέμηση των περιβαλλοντικών ζητημάτων και να ανατρέψει την εξάντληση των φυσικών πόρων.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ ‘GENZ4GREENDEAL’ και η Γενιά Ζ:

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα GENZ4GreenDeal αποσκοπεί στη ενεργή εμπλοκή της Γενιάς Ζ σε περιβαλλοντικά ζητήματα με σκοπό την προστασία τόσο της κοινότητάς της όσο και του περιβάλλοντος. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, μέσα από το έργο δημιουργήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους έτσι ώστε να προωθήσει την ενεργό εμπλοκή τους στην βιώσιμη ανάπτυξη της κοινότητάς χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Ποιοι λαμβάνουν μέρος στο έργο;

Το έργο τρέχει στις χώρες Ρουμανία, Βουλγαρία, Μάλτα, Κύπρο, Σερβία, Ισπανία και Κροατία. Οι εταίροι χαρτογράφησαν καλές πρακτικές που σχετίζονται με το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη και που εφαρμόζονται στις αντίστοιχες χώρες, οι οποίες αποτελούν την κοινοπραξία. Επιπρόσθετα, οι εταίροι έχουν δημιουργήσει το εκπαιδευτικό υλικό του διαδικτυακού GENZ4GD μαθήματος το

οποίο αποτελείται από ένα Σχέδιο Μαθήματος και το αντίστοιχο Εγχειρίδιο, και μπορεί να αξιοποιηθεί από λειτουργούς νεολαίας.

Το μάθημα αποτελείται από 7 διαφορετικές ενότητες ως εξής:

1. Βιώσιμη Ανάπτυξη

2. Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) και η σημαντικότητά τους

3. Οι 3 πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης

4. Τι εμποδίζει την υλοποίηση της αειφόρου ανάπτυξης;

5. Πώς οι νέοι συμβάλλουν στην υλοποίηση των ΣΒΑ;

6. Υπεράσπιση πράσινων θεμάτων και πολιτικών

7. Τοπικές δράσεις για την ανάπτυξη της κοινότητας

Πέραν από το εκπαιδευτικό υλικό θα δημιουργηθεί επίσης μια σειρά από podcasts όπου εμπειρογνώμονες της αειφόρου ανάπτυξης θα αναλύσουν και θα συζητήσουν σχετικά θέματα που θα απευθύνονται κυρίως στη Γενιά Ζ και πώς μπορεί η γενιά αυτή να συμβάλει στην μετρίαση των περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Στο έργο λαμβάνει μέρος το Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό Κέντρο ‘Emphasys Centre’ που στεγάζεται στη Λευκωσία και αποτελείται από 4 κύρια τμήματα:

1) Τμήμα Εκπαίδευσης που προσφέρει επικυρωμένα και πιστοποιημένα μαθήματα πληροφορικής, διαπιστευμένα από εθνικές και ευρωπαϊκές εξεταστικές επιτροπές.

2) Τμήμα Κατάρτισης ΤΠΕ που προσφέρει σεμινάρια επαγγελματικής ανάπτυξης, αλλά και ειδικά μαθήματα σε διάφορα πεδία και τομείς, όπως coding, robotics, 3D game design, VR/AR-technologies, AI-technologies, Drones-education, 3D-Printing, STEAM skills

3) Τμήμα Έρευνας το οποίο συμμετέχει στην υλοποίηση και διαχείριση ερευνητικών έργων, όπως ERASMUS+, AMIF, CERV, Horizon Europe κ.λ.π.

4) Τμήμα Ανάπτυξης Λογισμικού, το οποίο ασχολείται με το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων, εργαλείων αξιολόγησης, παιχνιδιών με χρήση VR, AR και AI.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό Κέντρο ‘Emphasys Centre’ στην επίσημη ιστοσελίδα https://emphasyscentre.com ενώ για περισσότερες πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ‘GENZ4GreenDeal’ μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου https://genzproject.eu/.

ο'π