Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων Ιερά Σύνοδος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες εκλογής και ανάδειξης του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, με τις διεργασίες να είναι κυριολεκτικά πυρετώδεις για να τηρηθούν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Τις ανησυχίες πολιτών για προσωπικά τους δεδομένα σε σχέση με τους εκλογικούς καταλόγους καθησύχασε η αρμόδια Επίτροπος.

Η Ειρήνη Λοϊζίδου, Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, βρέθηκε φιλοξενούμενη στο «Μέρα Μεσημέρι», ξεκαθαρίζοντας πως στον κατάλογο που θα καταρτίσει η Αρχιεπισκοπή θα αναγράφονται μόνο όσα χρειάζονται για την διαδικασία, και αυτά είναι:

1) Ονοματεπώνυμο
2) Διεύθυνση
3) Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας
4) Ημερομηνία Γεννήσεως

Ξεκαθάρισε πως το Υπουργείο Εσωτερικών, ως αρμόδιο να παραδώσει τους εκλογικούς καταλόγους στην Εκκλησία, θα αφαιρέσει τις θρησκευτικές ομάδες, τους Τ/κ, τους κοινοτικούς εκτός από τους Ελλαδίτες, και όσους θεωρεί ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο καταστατικός Χάρτης της εν λόγω διαδικασίας.

Από εκεί και πέρα, οι τελικοί κατάλογοι έχει καταστεί σαφές πως δεν θα αναρτηθούν πουθενά δημόσια, ούτε στο διαδίκτυο, ούτε σε περίοπτη θέση σε εκκλησίες.

Σύμφωνα με την Επίτροπο, όλοι όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για τους ιδίους, μπορούν να απευθύνονται στον αρμόδιο Επίτροπο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, ο οποίος θα τηρεί σχετικό αντίγραφο φακέλου. 

«Θα ανοίγει τον φάκελο, θα του δίνει την πληροφόρηση και θα ασκείται το δικαίωμα της ένστασης» ανέφερε χαρακτηριστικά η Επίτροπος.