Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πυρκαγια δασος κανταρας

Βιβλική καταστροφή άφησε πίσω της η πυρκαγιά που μαινόταν για τέσσερις ημέρες στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο. Η πύρινη λαίλαπα μετέτρεψε σε στάχτη περίπου είκοσι χιλιάδες στρέμματα κυρίως δασικής γης, προκαλώντας μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή. 

Η οροσειρά του Πενταδακτύλου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα ενδημισμού της Κύπρου μετά από το Τροόδος. Το δάσος της Καντάρας είναι το μεγαλύτερο σε έκταση δάσος της Επαρχίας Αμμοχώστου και καταλαμβάνει (μαζί με το μικρό δάσος Προσήλι) έκταση 6.017 εκταρίων και εκτείνεται κατά μήκος της οροσειράς του Πενταδάκτυλου, μεταξύ των δασών Μελούντα στα δυτικά, και Γιούτη και Μαντρικά στα ανατολικά.

Δεκάδες χρόνια θα πάρει η αποκατάσταση του δάσους

Δεκάδες χρόνια θα πάρει η αποκατάσταση του δάσους της Καντάρας μιας και ο πύρινος εφιάλτης άφησε πίσω του καμένη γη και ανυπολόγιστες ζημιές. 

Σε δηλώσεις του στο Ant1 Live, ο Εκπρόσωπος του Τμήματος Δασών, Γιώργος Κωνσταντίνου, μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι το δάσος της Καντάρας αλλά και την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά.

«Δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει άμεσα το δάσος. Πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα και αντιδιαβρωτικά έργα. Αν υπάρχει οποιαδήποτε κακοκαιρία θα καταλήξουν όλα μέσα στους ποταμούς και στις θάλασσες. Θα χρειαστούν 80 χρόνια για να φθάσει η τραχεία πεύκη στα 20-25 μέτρα».

πυρκαγια κανταρα

*Το πριν και το μετά του δάσους Καντάρας

Σημαντική η οικολογική απώλεια από την πυρκαγιά

Τεράστια η περιβαλλοντική απώλεια από την πυρκαγιά καθώς χάθηκαν οικοσυστήματα που φιλοξενούν δεκάδες ενδημικά φυτά της Κύπρου.

Η κύρια βλάστηση του δάσους της Καντάρας αποτελείται από τραχεία πεύκη, κυπαρίσσια, αντρουκλιές, σχινιές, ξισταρκές καθώς και φυτά σπατζιάς και θρουμπιού. Την ίδια ώρα, όσον αφορά τα είδη πανίδας υπάρχουν λαγοί, νυχτερίδες, φάσσες αλλά ακόμη και σπιζαετοί.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κωνσταντίνου στη σημαντικότητα της χλωρίδας της οροσειράς του Πενταδακτύλου, σημειώνοντας πως περιλαμβάνει 60 ενδημικά είδη και 143 φυτά εκ των οποίων τα 14 είναι τοπικά ενδημικά.

«Η οροσειρά του Πενταδακτύλου είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα ενδημισμού της Κύπρου μετά από το Τροόδος. Η βόρεια οροσειρά περιλαμβάνει 60 ενδημικά είδη φυτών. Από τα 143 φυτά που έχουμε (γύρω στο 40%) τα 14 είναι τοπικά ενδημικά, δηλαδή, συναντώνται μόνο στην οροσειρά του Πενταδακτύλου», εξήγησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών.

Κάποια από τα τοπικά ενδημικά είδη που υπάρχουν στην οροσειρά του Πενταδακτύλου είναι η Brassica hilarionis, ο Sideritis cypria, η Salvia veneris και το Cyclamen cyprium.

πυρκαγια κανταρα

*Το πριν και το μετά του δάσους Καντάρας

Έτοιμη η Κυπριακή Δημοκρατία να προσφέρει βοήθεια για αποκατάσταση

Έτοιμη η Κυπριακή Δημοκρατία να προσφέρει βοήθεια για αποκατάσταση του δάσους της  Καντάρας, ωστόσο, οι κατοχικές αρχές δεν αποδέχθηκαν το αίτημα της. 

«Είμαστε έτοιμοι ακόμα και πεζοπόρα τμήματα να προσφέρουμε αλλά δεν μας έδωσαν την ευκαιρία. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την όποια βοήθεια. Μιλούμε για την πατρίδα μας», δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνου.