Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πυρκαγια

Φωνές, παράπονα και έντονες επικρίσεις για ολιγωρία και υποτίμηση του κινδύνου από κατοίκους και παράγοντες της περιοχής του Άγιου Σύλα, στον απόηχο της χθεσινής μεγάλης πυρκαγιάς. 

Φανερά ενοχλημένος από τα σχόλια των πολιτών που είδαν τις περιουσίες τους να κινδυνεύουν να γίνουν στάχτη, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας απέρριψε τους ισχυρισμούς τους και υπεραμύνθηκε των ενεργειών των συναδέλφων του.

Όπως ανέφερε, το πρώτο πυροσβεστικό όχημα αφίχθηκε στη σκηνή εντός δέκα λεπτών, ενώ την ίδια ώρα ενημερώθηκαν άλλα τέσσερα οχήματα από την Πόλη και Επαρχία Λεμεσού.

«Απαντώ σε αυτούς που λένε για υποτίμηση ότι η ΠΥ με την άφιξη της αξιολογεί. Σίγουρα δεν θα έσβηνε την αποκαλάμη αλλά θα προχωρούσε να γλιτώσει ένα εργοστάσιο, που η πυρκαγιά βρισκόταν από το κάτω μέρος στα 30 μέτρα από εργοστάσιο.», τόνισε ο Ανδρέας Κεττής.

Απαριθμώντας τις ενέργειες στις οποίες προέβη η πυροσβεστική υπηρεσία, ο κύριος Κεττής σημείωσε ότι είχε γίνει ανάκληση προσωπικού, ενώ έφεραν όχημα μέχρι και από την επαρχία Αμμοχώστου, για να καλυφθούν και οι ανάγκες των πόλεων.

«Είχαμε ενημερώσει από τις τελείως αρχικές ώρες όλες τις κρατικές υπηρεσίες και τα οργανωμένα εθελοντικά σύνολα. Τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε;», τόνισε ο κ. Κεττής.

Στις φωνές για ελλιπή συντονισμό μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών απάντησε και ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, στον οποίο έχει ανατεθεί ρόλος συντονιστή για τις πυρκαγιές, Ανδρέας Γρηγορίου.

«Ο στόχος μας είναι να μην έχουμε απώλεια ανθρώπινων ζωών, μετά να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που επιχειρούν και τους πολίτες που κινδυνεύουν. Κατά δεύτερο προστατεύουμε τις περιουσίες. Υπάρχει και συντονισμός, υπάρχει και εγρήγορση και αξιοποιούνται όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε αυτή την περίοδο», επισήμανε ο κ. Γεωργίου.

Το πρώτο crash test της φετινής αντιπυρικής περιόδου ανέδειξε, πάντως, τις σοβαρές ελλείψεις σε πτητικά μέσα.

Παρόλο που τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα από την Ιορδανία αφίχθηκαν στην Κύπρο την περασμένη Δευτέρα, μας πρόλαβαν τα γεγονότα και έμειναν καθηλωμένα λόγω ανετοιμότητας και μη επαρκούς εκπαίδευσης του προσωπικού. 

«Υπάρχει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης,  ενημερώνονται και θα μπορούν να είναι σε θέση να επιχειρήσουν από την Κυριακή», σημείωσε ο κ. Γεωργίου.

Μέχρι τότε η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στη διάθεσή της μόνο τα πτητικά μέσα της αστυνομίας, του τμήματος δασών και της Εθνικής Φρουράς, ενώ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η χθεσινή, οι αρμόδιοι αποτείνονται και στις βρετανικές βάσεις.