Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κυπριακό.

Στο γνωστό τουρκικό παιγνίδι του καλού και του κακού, μεταξύ της Άγκυρας και του κατοχικού ηγέτη, με τους ρόλους να αλλάζουν αναλόγως των προσώπων,  επενδύει η Λευκωσία για κάποια έστω κινητικότητα στο Κυπριακό, καθώς κανένας δεν μπορεί πλέον να μιλά ρεαλιστικά  για πρόοδο ή έστω για επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου.   

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το περισσότερο στο οποίο μπορεί να ελπίζει η Λευκωσία, ενόψει και της συνάντησης της Τρίτης  Μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του τούρκου προέδρου είναι όπως ο κος Ερντογάν, θέλοντας να ανταποκριθεί στο ρόλο του «καλού» που διεκδικεί σε σχέση και με τα Ευρωτουρκικά, πιέσει τον Τατάρ να αποδεχθεί την συμμετοχή του σε μια τριμερή συνάντηση, έστω και υπό την κυρία Ολγκίν. Μέχρι εκεί όμως καθώς όπως μας υπεδείχθη, επί της ουσίας δεν τίθεται θέμα αλλαγής της τουρκικής στάσης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με την κυρία Ολγκίν να βάζει, όπως και οι προκάτοχοι της, όλα τα αυγά της στο καλάθι της κοινωνίας των πολιτών και των προσδοκιών της, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης θέλησε να επαναφέρει στην επικαιρότητα τα 14 μέτρα που εξήγγειλε για τους Τ/Κ. Μέτρα που όπως ανέφερε ανοίγοντας τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης.

«Το συζητήσαμε δύο φορές. Η υλοποίηση πλείστων μέτρων έχει γίνει στο 100 τοις 100, κάποια μέτρα χρειάζονταν κάποια προεργασία, αυτή η προεργασία προχωρά και θα ήθελα να συζητήσουμε σήμερα, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η πλήρης υλοποίηση αυτών των μέτρων», επισήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα  με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφερόταν κυρίως στη διαπλάτυνση του Οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου, η οποία σε σχέση με τα υπόλοιπα μέτρα φαίνεται να έχει μείνει πίσω.

Απαντούσε, όπως και στα  όσα ξένος διπλωμάτης με επιρροή διαρρέει επιλεκτικά, ότι δηλαδή τα μέτρα έμειναν στα λόγια.

Μετά την Άνχελα Ολγκίν τι;

Καθώς δε η αποστολή της Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα εξακολουθεί επί του παρόντος να προσκρούει στην αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, επανέρχεται στο προσκήνιο και η συζήτηση για την ανάγκη χάραξης ενός σχεδίου Β’. Κάτι που επί του παρόντος η Λευκωσία δεν συζητά, τουλάχιστον δημοσίως.

Στο πλαίσιο της συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 για τα 20χρονα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος κλήθηκε από τη Έλλη Κοτζαμάνη να σχολιάσει την αρνητική ρητορική της τουρκικής πλευράς.

Από πλευράς της η κα Ολγκίν συνέχισε σήμερα τις επαφές της στην Λεμεσό, με τον δήμαρχο της πόλης και επιχειρηματίες κυρίως στον τουριστικό τομέα.

Οι δε νέες συναντήσεις της με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Ερσιν Τατάρ, καθορίστηκαν  για την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί.