Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Γαζα

Την ώρα που η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το αίτημα της Παλαιστίνης να καταστεί πλήρες μέλος του Οργανισμού, ευρωπαϊκά κράτη, τουλάχιστον τέσσερα, είναι έτοιμα να κάνουν το βήμα της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους.

Τις αποκαλύψεις έκανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Σλοβενία θα προχωρήσουν στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους την 21η Μαίου. Είναι μια συμβολική κίνηση πολιτικού χαρακτήρα. Περισσότερο από ένα κράτος, αναγνωρίζει τη βούληση αυτό το κράτος να υπάρχει.», ανέφερε ο Μπορέλ.

Το τέταρτο κράτος θα είναι η Μάλτα, ενώ ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε, έκανε λόγο και για άλλες χώρες που πιθανόν να ακολουθήσουν το ίδιο μονοπάτι, ανάμεσά τους και το Βέλγιο.

SOS από οργανώσεις

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν ανθρωπιστικές οργανώσεις. Το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο, οδηγεί με γοργούς ρυθμούς στην εξάντληση των αποθεμάτων, επιτείνοντας την ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας.

«Εδώ και πέντε μέρες, ούτε καύσιμα, ούτε ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθε στην Λωρίδα της Γάζας και ήδη φτάσαμε στον πάτο του βαρελιού. Ας είμαστε ξεκάθαροι. Αυτό θα οδηγήσει σε θανάτους παιδιών. Κι αυτοί οι θάνατοι παιδιών μπορούν και πρέπει να αποφευχθούν.», δήλωσε ο αξιωματούχος της Unicef, Hamish Young.

Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ στόχος επίθεσης έγιναν τα κεντρικά γραφεία της Υπηρεσίας Αρωγής των ΗΕ.

Ο Γ.Γ των ΗΕ, καταδίκασε το περιστατικό, το οποίο χρεώνεται σε Ισραηλινούς που φώναζαν όπως καταγράφηκε σε βίντεο «Κάψτε τα ΗΕ».

Έφθασε το Sagamore

Το αμερικανικό εμπορικό πλοίο που απέπλευσε από το Λιμάνι της Λάρνακας φορτωμένο με εκατοντάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, έφθασε στη Λωρίδα της Γάζας χθες βράδυ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επί του παρόντος δεν προέβησαν σε οποιαδήποτε ανακοίνωση, ωστόσο τα ΗΕ επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε συζητήσεις με την Ουάσινγκτον για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα φθάνει στον παλαιστινιακό θύλακα διά θαλάσσης από την Κύπρο.

«Συνεχίζουμε αυτές τις συζητήσεις. Αυτά λοιπόν είναι σε εξέλιξη. Ελπίζουμε να είμαστε έτοιμοι όποτε φθάνει βοήθεια στην προβλήτα. Αλλά σίγουρα, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού είναι έτοιμο να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια, όποτε υπάρχει στην προβλήτα αλλά και από τη στιγμή που θα υπάρχει συμφωνία για το πώς θα μεταφερθεί η βοήθεια.», επισήμανε Αναπληρωτής Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ.

Στο Λιμάνι της Λάρνακας οι αρμόδιοι συνεχίζουν την συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία θα μεταφερθεί σε επόμενες αποστολές στη Λωρίδα της Γάζας.