Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ανδριάνα Νικολάου

Η χαροκαμένη μάνα, η κα Ανδριάνα Νικολάου, και σύσσωμη η οικογένεια του Θανάση Νικολάου, χειροκρότησαν την θανατική ανακρίτρια με δάκρυα στα μάτια, στο άκουσμα της απόφασης της, καθώς αισθάνθηκαν ηθική ικανοποίηση γιατί ο αγώνας τους δικαιώθηκε, μετά από δεκαεννέα ολόκληρα χρόνια.

«Το πόρισμα μου είναι πως ο Αθανάσιος Νικολάου η σορός του οποίου ανεβρέθη κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, απεβίωσε στις 29/09/2005 από στραγγαλισμό συνεπεία εγκληματικής ενέργειας.», δήλωσε η Θανατική Ανακρίτρια, Ντόρια Βαρωσιώτου.

Στην τρίτη κατά σειρά θανατική ανάκριση για τον θάνατο του Θανάση Νικολάου, η κυρία Ντόρια Βαρωσιώτου αποδέχθηκε πλήρως το πόρισμα της παθολογοανατόμου Δήμητρας Καραγιάννη, η οποία διαπίστωσε στραγγαλισμό.

Εξερχόμενοι του Δικαστηρίου οι συγγενείς του άτυχου εθνοφρουρού άκουσαν και τα λόγια ικανοποίησης απλών πολιτών, καθώς και οργανωμένων συνόλων, που βρέθηκαν εκεί για να δηλώσουν την συμπαράστασή τους.

«Το έγκλημα ήταν οφθαλμοφανές από την πρώτη στιγμή. Στη σκηνή. Από την πρώτη στιγμή φώναζα πως μου σκότωσαν το παιδί μου. Ήθελαν να κουκουλώσουν το έγκλημα για να γλιτώσουν κάποιους, όμως τη μάνα δε μπορεί να την ξεγελάσει κανένας.» τόνισε η μητέρα του Θανάση κ. Ανδριάνα Νικολάου.

«Δεν είναι δικαίωση, είναι μια ηθική ικανοποίηση και είναι σήμερα αυτή η απόφαση ο καρπός των κόπων μου. Δεν είναι δικαίωση. Δικαίωση είναι να τιμωρηθούν αυτοί που σκότωσαν το παιδί μου και αυτοί που το συγκάλυπταν τόσα χρόνια. Έστω και την υστάτη το φως ενίκησε το σκοτάδι. Ευχαριστώ το Θεό που μου έδωσε τη δύναμη, τη φώτιση και την υπομονή να αντέξω όλα αυτά τα χρόνια, αυτό το μαρτύριο όλα τα χρόνια», επισήμανε η κ. Ανδριάνα Νικολάου.

Δικαίωση στην τρίτη θανατική ανάκριση

Η θανατική ανακρίτρια ξεκίνησε την ανάγνωση της πολυσέλιδης απόφασής της στις 12.30 το μεσημέρι.

Αρχικά, σκιαγράφησε τον Θανάση, μέσα από όσα κατατέθηκαν ενώπιων της, κατά τη διάρκεια της τρίτης θανατικής ανάκρισης που διήρκησε οκτώ μήνες.

Ότι δηλαδή επρόκειτο για έναν συνεσταλμένο νέο, θρησκευόμενο με την ωριμότητα των 26 του χρόνων, ο οποίος δεν κατανάλωνε αλκοόλ ή ουσίες.

Αυτό που βασάνιζε τον Θανάση, ήταν οι συνθήκες που επικρατούσαν στον στρατό, σημείωσε η θανατική ανακρίτρια, επισημαίνοντας τα καψόνια στα οποία υπέβαλλαν τον Θανάση άλλοι στρατιώτες στον λόχο του, επειδή ήταν εύκολος στόχος και δεν αντιδρούσε.

Έγινε επίσης αναφορά στις πρώτες ενέργειες που έγιναν μετά τον εντοπισμό του πτώματος, σημειώνοντας ότι ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Αναφορά έκανε και στις προηγούμενες δύο θανατικές ανακρίσεις.

Αιχμές κατά Νομικής Υπηρεσίας

Η θανατική ανακρίτρια τόνισε ιδιαίτερα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο κατέδειξε πλημμελή διερεύνηση από τις κυπριακές Αρχές, αφήνοντας αιχμές και για την Νομική Υπηρεσία καθώς κατά τη διάρκεια της θανατικής ανάκρισης επέμεναν στη θέση που αμφισβήτησε το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στους δύο παθολογοανατόμους Εμανουήλ Αγαπητό και την Δρ Δημητρα Καραγιάννη στήριξε την απόφαση της η δικαστής Ντόρια Βαρωσιώτου.

Ειδικότερα η δικαστής σημείωσε ότι αποδέχεται χωρίς κανένα δισταγμό τη θέση της κας Καραγιάννη, καθώς κρίνει πως είχε ενώπιον της μια πλήρως καταρτισμένη μάρτυρα που με εντιμότητα και αίσθημα καθήκοντος εξέφρασε με σαφήνεια και γλαφυρότητα τις επιστημονικές της θέσεις.

Κληθείσα να απαντήσει ποια θα είναι τώρα τα επόμενα βήματα της οικογένειας, η κυρία Αντριάνα Νικολάου προτίμησε να επιφυλάξει τα σχέδια τους που θα συζητήσουν με τις δικηγόρους τους, τονίζοντας ότι κανείς δεν θα μείνει ατιμώρητος  και ότι αυτό που θέλει η οικογένεια είναι η κάθαρση.