Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Υπάρχει σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους, ανέφερε ο «πρωθυπουργός», Φαΐζ Σουτζούογλου λέγοντας ότι οι ξένοι επενδυτές θα παροτρυνθούν σε απευθείας επενδύσεις, θα διασφαλιστεί φορολογική δικαιοσύνη και θα δημιουργηθεί η αντίληψη «πολύς φόρος από αυτόν που κερδίζει πολλά και λίγος φόρος από αυτόν που κερδίζει λίγα».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Σουτζούογλου μιλούσε σε ΜΜΕ στα κατεχόμενα, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στη «βουλή» για την «κυβέρνηση» ΚΕΕ – ΔΚ – ΚΑ. Δήλωσε ότι εργάζονται στο θέμα των τελών για τους τίτλους ιδιοκτησίας στις πωλήσεις περιουσιών σε αλλοδαπούς.

Απαντώντας σε ερώτηση στο θέμα των επενδύσεων, ο κ. Σουτζούογλου ανέφερε ότι θα γίνουν επενδύσεις στους τομείς της υγείας και του τουρισμού. Σημείωσε ότι στον τομέα του τουρισμού υπάρχει ζήτηση ειδικά στη γηριατρική, δηλαδή στην δημιουργία οίκου φροντίδας ηλικιωμένων, στην προώθηση του τουρισμού υγείας, στην τεχνητή γονιμοποίηση, στην εμφύτευση μαλλιών, στην παραγωγή φαρμάκων και στη σύσταση αεροπορικής εταιρείας. Υπάρχουν 3-4 σοβαρές εταιρείες, πρόσθεσε.

 

«Η πανδημία ωφέλησε λίγο στην ανακάλυψη της τδβκ. Πολλοί άνθρωποι έμαθαν το κράτος της τδβκ, το πού είναι η Κύπρος. Οι άνθρωποι ενημερώθηκαν για την χώρα μας μένοντας στο σπίτι και σερφάροντας συνεχώς στο διαδίκτυο. Ήρθαν σε επαφή μαζί μας επενδυτές από την Υεμένη, το Ιράν, την Γερμανία, την Γαλλία».

 

Σημειώνοντας ότι προβλέπουν ότι θα χρειαστούν 8-12 μήνες για να περάσουν οι «νόμοι» και να ξεπεραστούν πλήρως οι δυσκολίες στην οικονομία, ο κ. Σουτζούογλου ανέφερε ότι σε κάποια θέματα δεν υπάρχει άλλη λύση από την εφαρμογή «πικρής συνταγής», όμως σε κατοπινό στάδιο θα γίνουν βήματα για να ορθοποδήσει η «χώρα».

 

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Φαΐζ Σουτζούογλου είπε ότι δεν χρειάζεται οποιαδήποτε «νομοθεσία» για τις επενδύσεις και ότι το σημαντικό είναι να λειτουργήσει το σύστημα, το οποίο αυτή την στιγμή είναι «σκορπισμένο», αλλά ο ίδιος θα μαζέψει τα πάντα κάτω από ένα «γραφείο» υπό την «πρωθυπουργία». Ανέφερε ότι θα ενεργοποιήσουν το «γραφείο ανάπτυξης επενδύσεων» (YAGA) και θα συστήσουν μια ομάδα που θα εργάζεται για να ανοίγει γρήγορα τον δρόμο στους επενδυτές και να εκδίδει τις απαραίτητες άδειες, «έτσι ώστε να φέρουμε περισσότερους επενδυτές στην χώρα, όμως να μην κάνουμε τους επενδυτές να βαρεθούν και να μπουχτίσουν κάνοντάς το αυτό».

 

Κίνητρα για ντόπια παραγωγή

 

Υπενθυμίζοντας ότι η άνοδος της ισοτιμίας των ξένων νομισμάτων έναντι της τουρκικής λίρας δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στον «προϋπολογισμό», ο κ. Σουτζούογλου είπε ότι αυτό μπορεί να καλυφθεί μόνο με συμπληρωματικό «προϋπολογισμό», πράγμα για το οποίο θα αρχίσουν να εργάζονται αμέσως μετά την εξασφάλιση «ψήφου εμπιστοσύνης» προς την «κυβέρνηση» από την «βουλή». 

 

Σημειώνοντας ότι θα εργαστούν και για αύξηση των κινήτρων στην παραγωγή, ανέφερε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αμέσως μετά την πανδημία, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και στα κατεχόμενα, κάτι το οποίο δείχνει ότι πρέπει να λειτουργήσει ο ντόπιος μηχανισμός παραγωγής. «Το πιο απλό, πρέπει τουλάχιστον να μπορούμε να καλλιεργούμε σε διάφορα θέματα, όπως σιτάρι και κριθάρι. Πρέπει να υπάρξουν πολύ σοβαρότερα μέτρα και κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

 

Έλλειψη φαρμάκων

 

Αναφέροντας ότι λόγω της πανδημίας και των προβλημάτων στη μεταφορά πρώτων υλών, η Τουρκία σταμάτησε τις εξαγωγές φαρμάκων, ο Φαΐζ Σουτζούογλου είπε ότι πολλές χώρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα φάρμακα και ότι η το ψευδοκράτος είναι μεταξύ αυτών, αφού εξασφαλίζει περίπου το 80% των φαρμάκων του από την Τουρκία. 

 

Επεσήμανε ότι ο «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί εξήγησε το θέμα στον Τούρκο Υπουργό Υγείας την περασμένη βδομάδα, έστειλε επιστολή σε Τούρκους αξιωματούχους και ζήτησε να αφαιρεθεί το ψευδοκράτος από τον κατάλογο των χωρών για τις οποίες εφαρμόζεται απαγόρευση φαρμάκων.

 

Είπε ότι κάθε χρόνο γίνεται αύξηση στην τιμή των φαρμάκων μέσα στον Φεβρουάριο και πρόσθεσε ότι σε μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα θα κυκλοφορήσουν φάρμακα με τις αυξημένες τιμές και θα ανακουφιστεί η προσφορά.

Αναφερόμενος στο νέο νοσοκομείο που θα έκτιζε η Τουρκία στα κατεχόμενα, ο κ. Σουτζούογλου σημείωσε ότι το τουρκικό Υπουργείο Υγείας τους είπε ότι θα τίθετο ο θεμέλιος λίθος εντός του πρώτου εξαμήνου 2022, όμως λόγω της διακύμανσης των συναλλαγματικών ισοτιμιών και των αυξήσεων στις τιμές, το έργο αναβλήθηκε και θα προκηρυχθεί ξανά προσφορά με τις νέες τιμές.

 

Ο κ. Σουτζούογλου ανέφερε επίσης ότι υπάρχει σοβαρή ζήτηση στο θέμα της ανέγερσης μαρίνας στα κατεχόμενα και ότι υπάρχει σοβαρή αδυναμία σε αυτό τον τομέα στις περιοχές της Μόρφου, της Λαπήθου και της Καρπασίας.