Κάτω από το κάθισμά του κυβερνήτη βρισκόταν μια ωρολογιακή βόμβα, έτοιμη να εκραγεί στα επόμενα λεπτά. Ήταν Κυριακή 22 Μαΐου 1955, στο κινηματοθέατρο «Παλλάς» στη Λευκωσία. Ο Βρετανός κυβερνήτης της Κύπρου, Ρόμπερτ Πέρσιβαλ Άρμιτεϊτζ, ήταν εκεί για να παρακολουθήσει την πρεμιέρα της ταινίας «Forbidden Cargo”, που προβαλλόταν με αφορμή την Ημέρα Μνήμης, ενός καθιερωμένου στα κράτη της Κοινοπολιτείας ετήσιου φόρου τιμής στους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τη βόμβα τοποθέτησε κάτω από το κάθισμα του κυβερνήτη ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Χαρίλαος Ξενοφώντος. Ενάμιση και κάτι μήνα πριν (1 Απριλίου 1955) είχε ξεκινήσει ο απελευθερωτικός αγώνας για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα κι αν η απόπειρα πετύχαινε, θα προκαλούσε τεράστιο αντίκτυπο στην Κύπρο και στη Βρετανία. Παρόλα αυτά, το ριψοκίνδυνο εγχείρημα απέτυχε, αφού η βόμβα εξερράγη λίγη ώρα μετά που τελείωσε η προβολή της ταινίας και ο κυβερνήτης, μαζί με το κοινό, είχαν ήδη φύγει από το «Παλλάς». Έτσι, ούτε ο κυβερνήτης ούτε οποιοσδήποτε άλλος έπαθε κάτι. Η έκρηξη προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές στο εσωτερικό του σινεμά.
Ο Χαριλλής, όπως ήταν το χαϊδευτικό του, επικηρύχθηκε για το ποσό των 5 χιλιάδων λιρών. Τον συνέλαβαν λίγες ημέρες αργότερα και φυλακίστηκε, μαζί με άλλους αγωνιστές, στο Κάστρο της Κερύνειας, από το οποίο όμως κατάφερε να αποδράσει στις 23 Σεπτεμβρίου 1955. Από την Κερύνεια κινήθηκε ταχύτατα προς την Πιτσιλιά και συνόδευε τον αρχηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή, σε επιχειρήσεις σε Κακοπετριά – Γαλάτα και στα βουνά του Κύκκου, όπου βρίσκονταν πολλά από τα λημέρια της. Εκεί που διακρίθηκε ιδιαίτερα ο Ξενοφώντος ήταν στημ επική μάχη στα Σπήλια, συμμετέχοντας στην ομάδα του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου.
Ο Χαρίλαος Ξενοφώντος πέθανε στις 4 Σεπτεμβρίου 2011.