Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Εθνική τραγωδία, ανείπωτος πόνος, απερίγραπτες εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Βηρυτό, μετά την φοβερή έκρηξη που σημειώθηκε λίγο μετά τις έξι χθες το απόγευμα στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου. 

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών ξεπερνά τους εκατό και εκφράζονται φόβοι για δραματική αύξηση τους αφού εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι στα συντρίμμια των κτιρίων της πόλης ενώ περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες είναι οι τραυματίες. Συγγενείς αγνοουμένων συρρέουν στα νοσοκομεία αναζητώντας τους, ενώ ανάμεσα στα μη καταγεγραμμένα θύματα εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχουν και πολλά παιδιά. 

Οι εικόνες αποκάλυψης, συνθέτουν την επόμενη μέρα της φοβερής έκρηξης των 2,750 τόνων νιτρικής αμμωνίας που ισοπέδωσε το λιμάνι της Βηρυτού και κατέστρεψε σχεδόν ολόκληρη την πόλη. 

Διασώστες εξακολουθούν να δίνουν μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό και την διάσωση εγκλωβισμένων από τα ερείπια. 

Γιατροί χειρουργούσαν στο ύπαιθρο με την χρήση κλεφτοφάναρων, ενώ πέντε νοσοκομεία υπέστησαν μεγάλες ζημιές, με το μεγαλύτερο μάλιστα να κλείνει, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο το τιτάνιο έργο περίθαλψης των χιλιάδων τραυματιών. 

Δραματική η επόμενη μέρα 

Το ωστικό κύμα έφτασε σε ολόκληρη την πόλη, καταστρέφοντας χιλιάδες κτίρια. 

300 χιλιάδες άτομα υπολογίζεται ότι έχουν μείνει άστεγοι ενώ οι ζημιές εκτιμάται ότι ξεπερνά τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια. 

Για τεράστια εθνική καταστροφή έκανε λόγο ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, ο οποίος απηύθυνε δραματική έκκληση στη διεθνή κοινότητα για αποστολή άμεσα ανθρωπιστικής βοήθειας. 

«Αυτή είναι μια επείγουσα έκκληση προς γειτονικές και φιλικές χώρες που αγαπούν τον Λίβανο να σταθούν δίπλα στο Λίβανο και να μας βοηθήσουν να θεραπεύσουμε τις βαθιές πληγές μας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου, Hassan Diab. 

Η καταστροφή δημιουργεί φόβους για περαιτέρω αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό του Λιβάνου και για καίριο κτύπημα στην οικονομία της χώρας που βρίσκεται στο τέλμα. 

Πλέον η χώρα αντιμετωπίζει και τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης, αφού μετά την καταστροφή του μεγαλύτερου αποθηκευτικού χώρου σιτηρών στο λιμάνι της Βηρυτού τα αποθέματα που έχουν απομείνει δεν επαρκούν ούτε για ένα μήνα. 

Ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Αούν, σε ομιλία που μεταδόθηκε τηλεοπτικά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, έσπευσε να καθησυχάσει το λαό ότι θα αποδοθούν ευθύνες για την καταστροφή. 

«Είμαστε αποφασισμένοι να διερευνήσουμε και να ανακαλύψουμε τι έγινε το συντομότερο δυνατόν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι», ανέφερε χαρακτηρισιτκά. 

Το ενδεχόμενο η έκρηξη να προκλήθηκε από επίθεση, έχει σχεδόν αποκλειστεί, ενώ και το Ισραήλ διαψεύδει κατηγορηματικά ενδεχόμενη ανάμιξη του. 

Μάλιστα το Τελ Αβίβ, δήλωσε έτοιμο να προσφέρει ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια στο Λίβανο. 

Οι πλείστες ενδείξεις υποδεικνύουν ως αιτία της τραγωδίας τον ανθρώπινο παράγοντα, με την φωτιά στην αποθήκη που βρίσκονταν εδώ και έξι χρόνια ξεχασμένα τα επικίνδυνα υλικά να ξεσπά κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών. Η ποσότητα νιτρικής αμμωνίας κατασχέθηκε το 2014 όταν το πλοίο το οποίο την μετέφερε από την Γεωργία με προορισμό τη Μοζαμβίκη, λόγω μηχανικής βλάβης αγκυροβόλησε στη Βηρυτό. Οι αρχές του Λιβάνου προχώρησαν τότε στην κατάσχεση του φορτίου. Μάλιστα ξένα μέσα εμφανίζουν τον Ρώσο πλοιοκτήτη να έχει σπίτι και στην Κύπρο. 

Ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη έκρηξη που προκλήθηκε μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με την ισχύ της να αναλογεί σε 1150 τόνους εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ. 

Μάλιστα σύμφωνα στοιχεία που κατέγραψε το σεισμολογικό κέντρο της Ιορδανίας ισοδυναμούσε με σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.