Τηλεόραση Ραδιόφωνο

«Το τέλειο είναι πάντα ο εχθρός της προόδου», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες για το Νέο Πακέτο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, κάνοντας λόγο για ώρα ευθύνης, και υπογραμμίζοντας πως οι δέκα νομοθεσίες οι οποίες αναμένεται να ψηφιστούν στις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Κύπρου) αποτελούν «ένα εύθραυστο, ισορροπημένο αποτέλεσμα» που προέκυψε μετά από συζητήσεις μεταξύ της Κομισιόν, των κρατών μελών και των πολιτικών ομάδων.

Παράλληλα τόνισε ότι η καταψήφιση του Συμφώνου για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο είναι ψήφος κατά της Ευρώπης των λύσεων.

Πριν από τέσσερα χρόνια όταν ξεκινούσε η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου και μετανάστευση, σημείωσε ο κ. Σχοινάς, «η κατάσταση στην Ευρώπη ήταν γεμάτη εικόνες που δεν μας άρεσαν», αναφερόμενος στην κατάσταση στη Λαμπεδούζα, τη Μόρια, το Καλαί και τις Κανάριες Νήσους.

Αντίθετα με όσους έλεγαν πως όσα γίνονταν οφείλονταν στην Ευρώπη, συνέχισε, «ήμασταν ξεκάθαροι πως για τα όσα δεν μας άρεσαν όσον αφορά τη μετανάστευση ευθύνεται ευθέως η απουσία της Ευρώπης», προσθέτοντας ότι «αυτό διορθώνουμε σήμερα».

Ο κ. Σχοινάς επεσήμανε πως το γεγονός ότι αρκετοί κατά τη σημερινή συζήτηση ήταν δυσαρεστημένοι από το αποτέλεσμα δείχνει πως πρόκειται για ισορροπημένο αποτέλεσμα «που αφήνει πολλούς να συμφωνούν αλλά άλλους στα περιθώρια να διαφωνούν», και πως αυτό είναι έκφραση της δημοκρατίας.

«Αυτό που θα ψηφίσετε σήμερα είναι το μόνο που δεν δοκιμάσαμε στην μεταναστευτική πολιτική αυτή την πολιτική περίοδο» επεσήμανε, παραπέμποντας στη διαχείριση κρίσεων των τελευταίων χρόνων, και στο γεγονός πως το πακέτο αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο νομοθεσιών.

Η υπερψήφισή του, συνέχισε, «θα ανοίξει τη πόρτα σε ένα νέο σπίτι που θα βασίζεται στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας και των αξιών που εκπροσωπούμε. Όχι μια Ευρώπη φρούριο, αλλά ένα καλά φυλαγμένο σπίτι με πιο ασφαλή εξωτερικά σύνορα και σαφείς κανόνες σχετικά με το ποιος δικαιούται να εισέλθει».

Το σύμφωνο αποτελεί μια «μοναδική ευκαιρία» συνέχισε, καθώς «δεν αρκεί για κάποιους από εσάς να λέτε πως δεν θέλουμε διάτρητα σύνορα και να μην κάνουμε τίποτε για αυτό», ούτε άλλους να λένε «πως θέλουμε να προστατεύσουμε την απαράβατη αξία του ασύλου με κάθε κόστος αλλά να καταψηφίζουμε αυτό το πακέτο».