Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μεταναστευτικό

Την δέσμευση της κυβέρνησης του Λιβάνου και συγκεκριμένα του πρωθυπουργού της χώρας,  να περιορίσει δραστικά τις αναχωρήσεις πλοιαρίων προς την Κύπρο, αλλά και να εντείνει τις προσπάθειες για εντοπισμό και εξάρθρωση των παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης, προκειμένου να αναχαιτιστεί το μεταναστευτικό, των τελευταίων, εξασφάλισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών πραγματοποίησε το πρωί επίσκεψη αστραπή στην Βηρυτό. 

Η αποτελεσματική διαχείριση  του μεταναστευτικού, το οποίο όπως διαπιστώθηκε  αποτελεί κοινό πρόβλημα και για τις δύο χώρες,  τέθηκε επί τάπητος τόσο στην κατ’ ιδίαν  συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζιμπ Μικάτι, όσο και των διευρυμένων διαπραγματεύσεων που ακολούθησαν με την συμμετοχή και των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, κατά τις οποίες όπως ανακοινώθηκε, συμφωνήθηκε η ανάληψη συντονισμένων δράσεων προς αντιμετώπιση του προβλήματος.   

«Σημειώθηκε ότι το πρόβλημα του μεταναστευτικού είναι κοινό και κοινή πρέπει να είναι και η αντιμετώπιση του μέσα από συντονισμένες δράσεις. Διεξήχθη μια πολύ καλή συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών με την ουσιαστική συνδρομή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. 

Σε σχέση ειδικά με την συνδρομή της ΕΕ, αλλά και το αίτημα της Βηρυτού όπως τύχει ανάλογης με την Τουρκία στήριξης, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετέφερε στον κ. Μικάτι τα όσα συζήτησε χθες στην Αθήνα  με την πρόεδρο της Κομισιόν. Η Λευκωσία, όπως σημειώνει στην Guardian, ο Κωνσταντίνου Ιωάννου, θεωρεί πως ο Λίβανος θα πρέπει να στηριχθεί με ένα πακέτο βοήθειας παρόμοιο με εκείνο που συμφωνήθηκε μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου τον περασμένο μήνα, ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Η κα Φον ντερ Λάιεν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στήριξης του Λιβάνου, καθώς όπως είπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται κάποιες ιδέες για σημαντική ενίσχυση υφιστάμενων προγραμμάτων προς την χώρα, όχι όμως και εν λευκό, όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει και ο ΠτΔ.    

 «Η υλοποίηση των προθέσεων της ΕΕ εξαρτάται και από τα αποτελέσματα που θα έχουν οι εκατέρωθεν δράσεις για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και των αυξημένων ροών προς την Κύπρο.», δήλωσε ο κ. Λετυμπιώτης. 

Τα όσα συμφωνήθηκαν θα δοκιμαστούν στην  πράξη τις επόμενες εβδομάδες. Αν το δείγμα γραφής είναι θετικό, υπάρξει δηλαδή δραστική μείωση του μεταναστευτικού ρεύματος από τον Λίβανο, τότε και η Λευκωσία έχει κάθε λόγο να εντείνει τις πιέσεις της προς την Κομισιόν για στήριξη της γειτονικής χώρας. Το μεταναστευτικό υπενθυμίζεται αναμένεται να απασχολήσει και το επικείμενο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

«Συμφωνήθηκε, επίσης, όπως υπάρξει συντονισμός ανάμεσα σε Κύπρο – Λίβανο - Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και σε ανάληψη δράσεων μεταξύ Λιβάνου και ΕΕ» πρόσθεσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος. 

Επί τάπητος, από το Πρόεδρο, τέθηκε και το θέμα των επιστροφών, της ενεργοποίησης δηλαδή  της προφορικής συμφωνίας μεταξύ τω δύο χώρων. Ζήτημα που όπως πληροφορούμαστε συμφωνήθηκε όπως κρατηθεί στα χαμηλά, λόγω των έντονων αντιδράσεων που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό η κυβέρνηση του Λιβάνου, καθώς ο αριθμός των Σύρων που βρίσκονται στη χώρα προσεγγίζει τα 2 εκατομμύρια, όταν ο πληθυσμός της χώρας δεν ξεπερνά τα πεντέμισι. 

Πριν την αναχώρηση του από Την Βηρυτό ο πρόεδρος συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του  Κοινοβουλίου του Λιβάνου, Ναμπίχ Μπερί,