Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μεταναστευτικό

Πλήρη γνώση και πληροφόρηση έχει η Ευρωπαίκή Επιτροπή για τις συνεχιζόμενες αφίξεις μεταναστών στην Κύπρο τα τελευταία 24ωρα. Αυτό επιβεβαίωσαν στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης Ανίτα Χίπερ και η εκπρόσωπος της Επιτρόπου για θέματα γειτονίας και διεύρυνσης, Άνα Πισονέρο.

Σύμφωνα με την κυρία Χίπερ, η Κομισιόν, μαζί με την Frontex και την Europol θα συνεχίσουν να παρέχουν οικονομική και επιχειρησιακή στήριξη, προσθέτοντας ότι θα διατεθούν 255 εκατομμύρια ευρώ από τα Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων μέχρι το 2027.

«Η Κομισιόν βρίσκεται σε στενή επαφή με την Κύπρο, στο υψηλότερο πολιτικό αλλά και τεχνικό επίπεδο, και είναι έτοιμη να υποστηρίξει περαιτέρω την Κύπρο στη διαχείριση αυτής της νέας πρόκλησης», σημείωσε η κ. Χίπερ.

Η εκπρόσωπος της Επιτρόπου για θέματα γειτονίας και διεύρυνσης, Άνα Πισονέρο, αναφέρθηκε στην οικονομική στήριξη και τις συνεχόμενες ενέργειες προς τον Λιβάνο για την διαχείριση των συνόρων του.

Από το 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραχώρησε πακέτα οικονομικής στήριξης συνολικού ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνουν τόσο ανθρωπιστική βοήθεια όσο και αναπτυξιακή βοήθεια.

« Πρόσφατα εγκρίναμε, το 2023, ένα πρόσθετο πακέτο ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ. Και μπορώ να σας πω ότι το νέο πακέτο που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας στη χώρα αναμένεται το 2024», επισήμανε η κ. Πισονέρο.

Στην καταλυτική σημασία, που έχει η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, προς την Κύπρο και την Ευρώπη γενικότερα, αναφέρθηκε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, τόνισε ότι η Κύπρος έχει θέσει δύο κεντρικές εισηγήσεις προς τους ευρωπαίους αξιωματούχους. Η πρώτη αφορά στην οικονομική στήριξη προς τον Λίβανο, με την χώρα να ζητεί πολύ περισσότερα από τα επτά εκατομμύρια ευρώ, με δεδομένο ότι φιλοξενεί δύο εκατομμύρια μετανάστες από τη Συρία.

«Εμείς είμαστε από αυτούς λέμε, ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερα ως ΕΕ, φτάνει όμως να μπορέσουν να συγκρατήσουν τις μεταναστευτικές ροές. Αυτός πρέπει να είναι όρος και προϋπόθεση», επισήμανε ο κ. Λετυμπιώτης.

Η δεύτερη εισήγηση αφορά, στο καθεστώς διεθνούς νομικής προστασίας για τους κατοίκους σε όλη την εδαφική επικράτεια της Συρίας.

«Όπως κάποιες περιοχές στη Συρία χαρακτηριστούν ως ασφαλείς, για να είναι δυνατή, τότε, η επιστροφή αυτών των Σύρων υπηκόων, οι οποίοι προέρχονται από αυτές τις περιοχές, πίσω στην πατρίδα τους», υπογράμμισε ο κ. Λετυμπιώτης.

Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου είχε συνάντηση με την Πρέσβειρα του Λιβάνου Κλωντ Ελ Χαγιάλ, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την ανταλλαγή απόψεων για το μεταναστευτικό, ειδικότερα μετά τις μαζικές αφίξεις των τελευταίων ημερών.

Κομβικό σημείο για την αποτροπή των αφίξεων, είναι η υλοποίηση της διμερούς διακρατικής συμφωνίας επιστροφών, τόνισε η κυρία Δημητρίου, με την πρέσβειρα του Λιβάνου να χαρακτηρίζει Κύπρο και Λίβανο, θύματα της μεταναστευτικής κρίσης.

« Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να βρούμε μια κοινή γραμμή συναίνεσης, για να αλληλοβοηθηθούμε και για αυτό είμαστε εδώ, για να συζητήσουμε τα πάντα και έχω συγκεκριμένες εισηγήσεις τις οποίες θέλω να σας θέσω», τόνισε η Αννίτα Δημητρίου.

«Κύπρος και Λίβανος είναι και οι δύο θύματα της παράνομης μετανάστευσης, γιατί όλοι οι άνθρωποι που έρχονται στην Κύπρο, από τον Λίβανο, είναι παράνομοι μετανάστες και στον Λίβανο», επισήμανε η Πρέσβειρα του Λιβάνου,  Claude El Hajal

Η Αννίτα Δημητρίου ζήτησε, εξάλλου, και την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για το Μεταναστευτικό.