Τηλεόραση Ραδιόφωνο
wcr

H ΕΕ αναμένει την πλήρη διερεύνηση της επίθεσης κατά μελών της ΜΚΟ World Central Kitchen από τις ισραηλινές αρχές αλλά και να ξεκαθαριστεί ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, τόνισε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη μεσημβρινή ενημέρωση των συντακτών ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για εξωτερικές υποθέσεις Πίτερ Στάνο.

Κατά την ίδια ενημέρωση, ο αρμόδιος εκπρόσωπος για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας Μπαλάς Ουζβάρι, απαντώντας σε ερωτήσεις για το πώς η επίθεση επηρεάζει τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο και τις προσπάθειες της ΕΕ, έκανε λόγο για επιχειρησιακό θέμα το οποίο αφορά τις κυπριακές αρχές. Ανέφερε ακόμα πως αυτή τη στιγμή πέντε ειδικοί από την ΕΕ βρίσκονται επί του εδάφους στη Λάρνακα.

Οι τρεις είναι ειδικοί σε θέματα πολιτικής προστασίας, ο ένας είναι σύνδεσμος με το κέντρο ελέγχου κρίσεων στις Βρυξέλλες και ο πέμπτος είναι σύνδεσμος με τις κυπριακές αρχές. Ο κ. Ουζβάρι επεσήμανε πως η ΕΕ μπορεί, ενδεχομένως, μέσω της ενεργοποίησης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας να συμβάλει στην επιχειρησιακή οργάνωση.

Ο κ. Στάνο έκανε λόγο για τραγικό περιστατικό και παρέπεμψε στις αντιδράσεις από την Κομισιόν καθώς και από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ, με τις οποίες καταδικάζουν την επίθεση και ζητούν πλήρη διερεύνηση, ώστε να ξεκαθαριστεί τι συνέβη καθώς και τι μέτρα θα ληφθούν για να αποτραπούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον.

Κληθείς να ποιά απάντηση έλαβε η ΕΕ στην έκκληση για διερεύνηση του περιστατικού, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε πως γίνονται επαφές με τους εταίρους στο Ισραήλ μέσω της αντιπροσωπείας στο Τελ Αβίβ, αλλά και μέσω των πρεσβειών κρατών μελών, και επεσήμανε πως εν τω μεταξύ ο ισραηλινός στρατός έχει ανακοινώσει τη διενέργεια έρευνας.

Γενικότερα, σημείωσε, οι εκκλήσεις απευθύνονται σε αυτούς που φέρουν την τελική ευθύνη και, σε αυτή την περίπτωση «είναι το Ισραήλ που διενεργεί στρατιωτικές επιχειρήσεις». «Τώρα πρέπει να δούμε μια διεξοδική έρευνα και διευκρινίσεις για το τι έγινε» σημείωσε, προσθέτοντας πως «οι Ισραηλινοί εταίροι μας γνωρίζουν καλά τι περιμένουμε από αυτούς σε σχέση με τη σύγκρουση».

Ο κ. Στάνο επεσήμανε πως η ΕΕ ζητά τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου εν καιρώ συγκρούσεων, καθώς και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που προβλέπει «την προστασία των αμάχων, τη μη στοχοποίηση νοσοκομείων, τη μη στοχοποίηση ανθρωπιστικών αυτοκινητοπομπών».

Κληθείς να σχολιάσει την επίθεση από ισραηλινές δυνάμεις στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, ο κ. Στάνο ανέφερε πως «ανησυχούμε για τη φερόμενη ισραηλινή επίθεση σε ιρανικό διπλωματικό κτήριο στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό και για τη στοχοποίηση ενός προξενείου».

«Η θέση μας είναι πως σε αυτή την εξαιρετικά τεταμένη περιφερειακή κατάσταση, είναι ύψιστης σημασίας να υπάρχει αυτοσυγκράτηση καθώς η περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ερωτηθείς για το αν η απόφαση της World Central Kitchen να αναστείλει τις δραστηριότητες της θα επηρεάσει την παροχή βοήθειας στη Γάζα, και ιδιαίτερα τον ανθρωπιστικό διάδρομο, ο κ. Ουζβάρι σημείωσε πως η ΜΚΟ παίζει σημαντικό ρόλο στη Γάζα, όμως δεν είναι ένας από τους εταίρους της ΕΕ για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όπως εξήγησε, ο ετήσιος προϋπολογισμός για τους Παλαιστίνιους ανέρχεται στα 125 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία για 81 εκατομμύρια έχουν υπογραφεί συμβόλαια ώστε να αποστέλλονται μέσω, μεταξύ άλλων, του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης των Ηνωμένων Εθνών, του Ερυθρού Σταυρού, της UNICEF και της UNRWA.

Όσον αφορά τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο, ο εκπρόσωπος σημείωσε πως πρόκειται για ξεχωριστή πρωτοβουλία την οποία η ΕΕ υποστηρίζει μαζί με άλλους εταίρους όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ερωτηθείς αν η αναστολή των εργασιών της World Central Kitchen μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις στην αποστολή βοήθειας μέσω θάλασσας, ο κ. Ουζβάρι επεσήμανε πως τα επιχειρησιακά αυτά ερωτήματα για την οργάνωση των σκαφών είναι κυρίως ερώτηση για τις κυπριακές αρχές που ηγούνται της προσπάθειας.

Ο κ. Ουζβάρι αναφέρθηκε και στη βοήθεια η οποία αποστέλλεται αεροπορικώς με συντονισμό της ΕΕ, σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής 44 ανθρωπιστικές πτήσεις έχουν μεταφέρει πάνω από 2000 τόνους βοήθεια, τους οποίους αναλαμβάνει να μεταφέρει από την Αίγυπτο στη Ράφα η Αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνος. Τόνισε όμως πως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα καθώς τις τελευταίες εβδομάδες περνούν από τη Ράφα περίπου 100 φορτηγά την ημέρα κατά μέσο όρο, ενώ στο παρελθόν μπορούσαν να παιρνούν σχεδόν 500 την ημέρα.

Καθώς, όπως είπε, υπάρξει συνεχής ανάγκη για επιπρόσθετη βοήθεια, η ΕΕ κοιτάζει όλες τις πιθανές διόδους, μεταξύ τους και τον θαλάσσιο διάδρομο.

Μετανάστευση και νέες αφίξεις στην Κύπρο

Απαντώντας σε ερώτηση για τις τελευταίες αφίξεις στην Κύπρο πλοιαρίων με αιτητές ασύλου, κυρίως από τη Συρία, που είχαν αναχωρήσει από τον Λίβανο, η αρμόδια εκπρόσωπος Ανίτα Χίπερ σημείωσε πως θα πρέπει να δει τις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης περίπτωσης αλλά πως, γενικότερα, η ΕΕ έχει στόχο τη διαχείριση της μετανάστευσης «με πιο ανθρώπινο και αποτελεσματικό τρόπο».

Αυτό, σημείωσε, προωθείται μέσω δύο πυλώνων, από τη μια τη νομοθετική διαδικασία για το νέο πακέτο για τη μετανάστευση και το άσυλο «για το οποίο είχαμε πολιτική συμφωνία τον περασμένο Δεκέμβριο και το οποίο αναμένουμε πολύ σύντομα να υιοθετηθεί από το (Ευρωπαϊκό) Κοινοβούλιο», και από την άλλη μέσω ενός πακέτου επιχειρησιακών και στοχευμένων ανά κράτος μέλος μέτρων, το οποίο καλύπτει την κατάσταση στην Κύπρο, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε σχέση με το πώς αποτρέπονται οι μετανάστες και αιτητές ασύλου από το να επιχειρούν επικίνδυνα ταξίδια μέσω θαλάσσης, η κ. Χίπερ σημείωσε πως «εργαζόμαστε για την καταπολέμηση των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων» και πως σε αυτό το πλαίσιο η ΕΕ έχει καλέσει για μια παγκόσμια συμμαχία για το θέμα αυτό.