Τηλεόραση Ραδιόφωνο
8706

Συνεχίζεται ακόμη μια αντίληψη που δεν συνάδει με τις «πραγματικότητες» της Κύπρου, αγνοεί τους Τουρκοκύπριους και δεν υπολογίζει τα «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα» του τουρκοκυπριακού «λαού» με ένα πλαίσιο συμφωνίας που θα κυριαρχεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Τις δυσκολίες που προκύπτουν για διάρρηξη του παρατεταμένου αδιεξόδου στο Κυπριακό, εξαιτίας των προκλητικών και απαράδεκτων θέσεων της Τουρκίας, αναγνωρίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ο ΔΗΣΥ στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και κάθε πρωτοβουλία προς την ορθή κατεύθυνση, για να επιτευχθεί ο στόχος της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης. Η υπεύθυνη στάση της πλευράς μας και η επιμονή μας στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και στα όσα είχαν συμφωνηθεί στο Κραν Μοντανά, αποτελεί βασική προϋπόθεση για να στρέψουμε την πίεση της διεθνούς κοινότητας προς την Τουρκία», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι τοποθετήσεις του Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, υπονομεύουν καίρια τις προσπάθειες επανέναρξης διαπραγματεύσεων αναφέρει το ΑΚΕΛ και υπογραμμίζει την ανάγκη ανατροπής αυτών των σχεδιασμών.

«Ορθά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διαμήνυσε από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ προς τον Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει άλλη βάση λύσης του Κυπριακού από αυτή που ορίζουν τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι τη δεδομένη στιγμή όλοι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια να ακυρωθούν οι σχεδιασμοί Ερντογάν-Τατάρ για ανατροπή της βάσης λύσης του Κυπριακού και για λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα», δηλώνει το ΑΚΕΛ.

Η ομιλία Χριστοδουλίδη έστειλε μηνύματα ουσίας και αποτέλεσε σαφής απάντηση στην επιμονή Ερντογάν για διχοτόμηση, αναφέρει το ΔΗΚΟ. 

«Άγγιξε την ουσία και έθεσε το Κυπριακό, την παρούσα κατάσταση και τις βαρύτατες ευθύνες της Τουρκίας για την έλλειψη προόδου, στη σωστή τους διάσταση. Επαναβεβαίωσε το όραμα του για ειρήνη και ασφάλεια και την προσήλωση του στις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου στη συμφωνημένη βάση», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.

Η ΕΔΕΚ ζητά όπως αξιοποιηθεί η θέση της Ρωσίας για εμπλοκή στη διεθνή πτυχή του Κυπριακού και των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ θετικά αποτιμά η ΔΗΠΑ την ομιλία του προέδρου Χριστοδουλίδη από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης.

«Εάν διευθετηθεί η διεθνής πτυχή του Κυπριακού, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη του ΟΗΕ, η εσωτερική πτυχή μπορεί να συζητηθεί ευκολότερα και σύμφωνα με τις δημοκρατικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος», αναφέρει η ΕΔΕΚ.

Σε ανακοίνωση της η ΔΗΠΑ αναφέρει πως «ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έθεσε τα θέματα στη σωστή τους διάσταση, υποδεικνύοντας θετική ατζέντα και με κίνητρα προς όλους τους εμπλεκομένους. Το ζητούμενο ήταν και παραμένει να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις όπως η Τουρκία αναθεωρήσει τη στάση της και ευθυγραμμιστεί με τη διεθνή νομιμότητα».

Η ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ερσίν Τατάρ.

Σε δήλωση από την Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, ο κατοχικός ηγέτης ισχυρίστηκε ότι η ομιλία του προέδρου Χριστοδουλίδη ήταν εργαλείο πολιτικής ανειλικρίνειας και προϊόν φαντασίας.

«Συνεχίζεται ακόμη μια αντίληψη που δεν συνάδει με τις «πραγματικότητες» της Κύπρου, αγνοεί τους Τουρκοκύπριους και δεν υπολογίζει τα «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα» του τουρκοκυπριακού «λαού» με ένα πλαίσιο συμφωνίας που θα κυριαρχεί η Κυπριακή Δημοκρατία» δήλωσε συγκεκριμένα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ενώ στην ίδια γραμμή και το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών κατηγορεί τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την χρήση των λέξεων εισβολή και κατοχή.