Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κατεχομενα

Ο τ/κ «λαός» θα συνεχίσει να υπάρχει σε αυτό το νησί και δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τα εγγενή δικαιώματά του και υπό καμία συνθήκη το «ελληνοκυπριακό κράτος» δεν εκπροσωπεί και δεν θα εκπροσωπήσει τον τουρκοκυπριακό «λαό», αναφέρει ανακοίνωση του «υπεξ» για την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη χθες στην ΓΣ του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ηλεκτρονικά τ/κ ΜΜΕ σήμερα αναφέρονται στην ανακοίνωση προσθέτοντας ότι οι αναφορές στην ομιλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη «πόρρω απέχουν από το ιστορικό παρελθόν του νησιού και τις υφιστάμενες πραγματικότητες, είναι ρηχές, ανειλικρινείς και επιδεικνύουν ασέβεια προς τον τουρκοκυπριακό λαό». Επαναλαμβάνεται η θέση ότι μια δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο περνάει μέσα από τις σχέσεις καλής γειτονίας στη βάση της συνεργασίας «δύο χωριστών ανεξάρτητων κρατών».

Ισχυρίζεται δε ότι ο ΠτΔ χρησιμοποίησε τις λέξεις «εισβολή και κατοχή» στην ομιλία του «ξεπερνώντας κατά πολύ τα όριά του» - κατά το «υπεξ» - ώστε να υποστηρίξει ότι μιλούσε εκ μέρους όλων των κοινοτήτων στην Κύπρο. Η μόνη κατοχή στην Κύπρο είναι ο «σφετερισμός» της Κυπριακής Δημοκρατίας εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς το 1963 με την βία των όπλων και η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας από το βήμα του ΟΗΕ είναι ακόμα μια έκφραση αυτής της κατοχής, ισχυρίζεται το «υπεξ».

«Ο Χριστοδουλίδης, που προσπάθησε να παρουσιάσει τον ελληνοκυπριακό λαό ως ‘θύμα’ του κυπριακού προβλήματος το οποίο δημιούργησαν οι ίδιοι, συνεχίζει την εκστρατεία παραπληροφόρησης που διεξάγουν εδώ και χρόνια παραποιώντας τις ιστορικές πραγματικότητες. Αυτή η προσέγγιση, που αποφεύγει να λάβει υπόψη ως συνομιλητή την τουρκοκυπριακή πλευρά και προχωρά τόσο πολύ ώστε να στέλνει μήνυμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι μεγάλη ασέβεια προς τους Τούρκους της Κύπρου και ανειλικρίνεια. Αυτή η στάση του Χριστοδουλίδη που παραγνωρίζει τους Τούρκους της Κύπρου δείχνει για ακόμα μια φορά πόσο δίκαιο έχουμε στην πολιτική μας για συμφωνία δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος».

Είναι παράδειγμα «πλήρους υποκρισίας» και πόρρω απέχει από κάθε ειλικρίνεια η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι πρέπει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις στη βάση του μοντέλου της ομοσπονδίας, το οποίο απέτυχε λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής ηγεσίας, υποστήριξε το «υπεξ». «Ουδέποτε θα γίνει δεκτή εκ μέρους μας μια διαδικασία, η οποία φυλακίζει τον τουρκοκυπριακό λαό εσαεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δημιουργεί ένα πεδίο άνεσης στην ελληνοκυπριακή πλευρά για συνέχιση της απομόνωσης πάνω στον τουρκοκυπριακό λαό. Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν έχει άλλα 50 χρόνια για χάσιμο», καταλήγει η ανακοίνωση.