Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Χριστοδουλίδης Τατάρ

Στον τοίχο της αδιαλλαξίας της Τουρκίας και του Ερσίν Τατάρ προσκρούει μία ακόμα πράξη στην πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, για άρση του αδιεξόδου και επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.

Νέο «όχι» εισέπραξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σε πρόταση για κοινή συνάντησή του με τον Ερσίν Τατάρ και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, όταν ο Μίροσλαβ Τζένκα θα βρίσκεται στη Λευκωσία, στο τέλος Αυγούστου, για να ανιχνεύσει τις προοπτικές εκδήλωσης νέας πρωτοβουλίας από τον Αντόνιο Γκουτέρες, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Παρά τα «όχι», η Προεδρία της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει την προσήλωση του Νίκου Χριστοδουλίδη στον στόχο της επιστροφής στο διάλογο, σε ανακοίνωση καταδίκης της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής και της ολοκλήρωσης του εγκλήματος της Τουρκίας κατά της Κύπρου.

Σύμφωνα με την Προεδρία της Δημοκρατίας: « Ύστερα από 49 χρόνια, ο πόθος για απελευθέρωση, επανένωση και επιστροφή παραμένει άσβεστος. Η απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου και του λαού της. Για αυτό ο μόνος δρόμος στον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει αποκλειστικά προσηλωμένος είναι αυτός της άρσης του αδιεξόδου και της επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Crans Montana, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στο κεκτημένο των συνομιλιών».

Η Προεδρία της Δημοκρατίας καταδικάζει την εκτέλεση του σχεδίου της Τουρκίας, με τον Αττίλα 2, και ενώ εξελίσσονταν σε διπλωματικό επίπεδο συνομιλίες στη Γενεύη, με την κατάληψη τη πόλης της Αμμοχώστου, της Μόρφου και άλλων περιοχών, και αναδεικνύει, στην ανακοίνωσή της τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία, τονίζει, σήμερα είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε.

Ταυτόχρονα, προαναγγέλλει πως η πρωτοβουλία του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, με έμφαση στον στόχο για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει συνέχεια.

Όπως σημειώνει η Προεδρία, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εντείνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες που καταβάλλει σε όλα τα επίπεδα, στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και σε διεθνές επίπεδο ευρύτερα, ώστε η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για σπάσιμο του αδιεξόδου και για επανέναρξη των συνομιλιών, με ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάντοτε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, να έχει θετικό αποτέλεσμα».

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, πρόθεση του Προέδρου είναι να συνεχιστεί και να ενταθεί ο κύκλος επαφών του ιδίου και του υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, εν αναμονή εξελίξεων τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Στοχεύει, παράλληλα, θα αναδείξει στις επαφές αυτές όλα τα «όχι» που έχει εισπράξει μέχρι στιγμής από τον Ερσίν Τατάρ, καθ` υπόδειξη της Τουρκίας, η οποία επιμένει δημοσίως να μην ξεκαθαρίζει θέσεις και προθέσεις, με προφανή στόχο τα ανταλλάγματα που επιδιώκει.

«Όχι» Ερσίν Τατάρ για δείπνο με ΟΗΕ

Το τελευταίο «όχι» του Ερσίν Τατάρ, το οποίο προβάλλει σήμερα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kibris, αφορά σε κοινή συνάντησή του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ΑΝΤ1 επιβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος διαμήνυσε στα Ηνωμένα Έθνη πως θα ήταν έτοιμος για δείπνο με τον Ερσίν Τατάρ, παρόντος του Μίροσλαβν Τζένκα, μετά τις χωριστές επαφές που ο τελευταίος θα έχει μαζί τους, στις 28 Αυγούστου στη Λευκωσία.

Τα Ηνωμένα Έθνη διαβίβασαν την πρόταση, αλλά η απάντηση του κατοχικού ηγέτη ήταν αρνητική, με τον Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα πάντα με την Kibris, να την χαρακτηρίζει «κακόβουλη».

Μάλιστα από τη λεγόμενη «προεδρία» στα Κατεχόμενα εκδόθηκε και γραπτή δήλωση, στο ίδιο προκλητικό μοτίβο, καθώς χρεώνει στην ελληνοκυπριακή πλευρά «ηγεμονική νοοτροπία», την οποία και καλεί να εγκαταλείψει, καθώς και «άρνηση να σεβαστεί τα λεγόμενα εγγενή ίσα δικαιώματα και το κυριαρχικό ισότιμο καθεστώς της τουρκοκυπριακής πλευράς».

Σημειώνει ότι «υπό αυτές τις συνθήκες, όπου η ηγεμονική νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς έχει γίνει ακόμη πιο άκαμπτη, ο Ερσίν Τατάρ θεωρεί κακόβουλη την προσφορά του Ελληνοκύπριου ηγέτη να φέρει τους δύο ηγέτες σε γεύμα ή δείπνο με την ευκαιρία της επίσκεψης του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μίροσλαβ Τζένκα στο νησί στις 28-29 Αυγούστου 2023 και δεν βλέπει κανένα λόγο να συναντηθεί με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη υπό αυτές τις συνθήκες. Η τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρεί μάλιστα ότι, όπως έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν, η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε αυτή την πρόσκληση για να φανεί αρεστή σε τρίτους προκειμένου να διατηρήσει το σημερινό στάτους κβο και να πει «τι άλλο μπορώ να κάνω, προσκαλώ τον κ. Τατάρ αλλά δεν έρχεται».

Για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του περί ηγεμονικής νοοτροπίας, το κατοχικό καθεστώς υποστηρίζει πως η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε διαδοχικές προσφορές της τουρκοκυπριακής πλευράς, για βοήθεια προς κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή της Λεμεσού, την περασμένη εβδομάδα, ενώ ζήτησε και έλαβε, όπως λέει, βοήθεια από όλες τις γειτονικές χώρες.