Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κυπριακό.

Τη βεβαιότητα ότι εάν υπάρξει πολιτική βούληση μπορεί να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και να καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. διαψεύδοντας παράλληλα  ότι απέρριψε πρόταση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να μπει σε ένα παιχνίδι αλληλοεπίρριψης ευθυνών και απέφυγε να σχολιάσει τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη, ο οποίος κατηγόρησε ανοιχτά την Μαρία Άνχελα Ολγκίν ότι υπερέβη τα όρια της εντολής της.

Τη βεβαιότητα ότι, αν υπάρξει πολιτική βούληση μπορεί να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου εξέφρασε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην πρώτη του τοποθέτηση, εντός του υπουργικού Συμβουλίου μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου επαφών της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και το κρίσιμο τετ-α-τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα. 

«Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς, παρόλα αυτά η προσπάθεια συνεχίζεται, πρέπει να δώσουμε χρόνο στη διπλωματία. Αν υπάρχει πολιτική βούληση είμαι σίγουρος ότι μπορεί να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και είμαι σίγουρος ότι μπορεί να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα, πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

Το μήνυμα του είχε  ως αποδέκτη τον Ερσίν Ταταρ ο οποίος όχι μόνο άναψε κόκκινο σε κάθε πρόταση της κυρίας Ολγκίν για σύγκληση τριμερούς ή πενταμερούς διάσκεψη,  αλλά μέσω δηλώσεων του χθες, αμφισβήτησε ακόμα και τις προθέσεις της Κολομβιανής διπλωμάτου.

«Δεν μπορεί (η κα Ολγίν) να μετρήσει τον παλμό του κοινού πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα. Δεν έχει δικαίωμα. Δεν είναι ωραίο να πηγαίνει μέχρι τους πιο ακραίους αντιπάλους και να δημιουργεί μια προκλητική κατάσταση, αμφισβητώντας την κατεστημένη "τάξη" της χώρας. Ειλικρινά, με ενόχλησε αυτό. Το καθήκον της Ολγκίν είναι να διερευνήσει αν υπάρχει κοινό έδαφος. Είναι ήδη ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει».

Από πλευράς του ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος το μεσημέρι στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί  σε ένα παιχνίδι αλληλοεπίρριψης ευθυνών.  Ερωτηθείς δε για το ζήτημα της ανανέωσης των όρων εντολής της κας Ολγκίν επεσήμανε πως    αυτό εναπόκειται αποκλειστικά στον Γενικό Γραμματέα,  Αντόνιο Γκουτέρες.

«Το συζήτησα με τον ίδιο, όχι με την κα Ολγκίν, όταν βρεθήκαμε στις Βρυξέλλες. Να δούμε πώς θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση. Δεν θέλω να σχολιάσω τις αναφορές του κ. Τατάρ εναντίον της κας Ολγκίν. Επαναλαμβάνω, όταν έχεις εμπιστοσύνη στις θέσεις σου, στο πλαίσιο το οποίο κινείσαι, τότε δεν χρειάζονται τέτοιου είδους αναφορές. Εν πάση περιπτώσει υπάρχει σε εξέλιξη μια προσπάθεια, δεν θέλω να πω οτιδήποτε που μπορεί να δημιουργήσει τα οποιαδήποτε προβλήματα».

Την ίδια ώρα με νέα συνέντευξη του στο παράνομο Μπαϊράκ ο Ερσίν Τατάρ, επέμεινε στο ίδιο αφήγημα,  κατηγορώντας  την προσωπική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες ότι υπερέβη τα όρια της εντολής της.

«Η διπλωμάτης του ΟΗΕ γνώριζε πολύ καλά ότι η τ/κ πλευρά δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω στις θέσεις που πρόβαλλε στη Γενεύη πριν από 3,5 χρόνια. Τώρα που η κ. Ολγκίν διαπιστώνει ότι δεν υφίσταται κοινό έδαφος «προχωρά πέρα από την αρμοδιότητα της».

Η πολυεπίπεδη προσπάθεια για να αρθεί η τουρκική αδιαλλαξία συνεχίζεται, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναφέρει πως έχει ήδη συνομιλήσει τόσο με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος Κυριάκο Μητσοτάκη για την προχθεσινή συνάντηση του με τον Ερντογάν στην Άγκυρα,  όσο και με την κ. Ολγκίν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στην Αθήνα.