Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Θετικά βλέπει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ενόψει της επικείμενης επίσκεψής του στο Πεκίνο, το σχέδιο της Κίνας για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία,

Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι το Πεκίνο κατανοεί πλήρως τι διακυβεύεται πίσω από την κρίση, ενώ υπενθύμισε ότι η Ρωσία παραμένει ανοιχτή σε διάλογο και συνομιλίες για την επίλυση της σύγκρουσης που διαρκεί πλέον περισσότερο από δύο χρόνια.

Το σχέδιο της Κίνας, καθώς και οι υπόλοιπες «αρχές» που παρουσίασε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τον περασμένο μήνα, λαμβάνουν υπόψη παράγοντες πέρα από τη σύγκρουση, σχολίασε ο Πούτιν.

Πριν από ένα χρόνο, το Πεκίνο είχε παρουσιάσει ένα έγγραφο 12 σημείων που καθόριζε κάποιες γενικές αρχές για τον τερματισμό του πολέμου, χωρίς όμως να μπαίνει σε λεπτομέρειες.

Εκείνη την περίοδο, έτυχε χλιαρής υποδοχής τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία, ενώ η Ουάσιγκτον σχολίασε ότι η Κίνα θέλει να εμφανίζεται ως ειρηνοποιός, όμως αναπαράγει την “ψευδή αφήγηση” της Ρωσίας και δεν καταδικάζει την εισβολή της.

Οι πρόσθετες «αρχές» του Σι απαιτούν το πάγωμα της κατάστασης στην Ουκρανία, τη δημιουργία συνθηκών για την αποκατάσταση της ειρήνης και την επίτευξη σταθερότητας για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία.

Σε πρόσφατες συνομιλίες που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Κινέζος πρόεδρος Σι χαρακτήρισε αυτές τις «αρχές» ως ρεαλιστικά και εποικοδομητικά βήματα, που «αναπτύσσουν την ιδέα της ανάγκης να ξεπεραστεί η νοοτροπία του ψυχρού πολέμου».

Πηγή: CNN Greece