Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κη

Εργασιακά ζητήματα, Κυπριακό, πράσινη ανάπτυξη, ψηφιοποιήση, αλλά και ευρύτερα κοινωνικοοικονομικά θέματα συζήτησαν, μεταξύ άλλων, σήμερα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης, με την ηγεσία της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ) στα γραφεία της ΣΕΚ, στο πλαίσιο των συναντήσεων της συντεχνίας με τους υποψηφίους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Δημητριάδης ευχαρίστησε την ηγεσία της ΣΕΚ και τον Γενικό Γραμματέα της ΣΕΚ, Ανδρέα Μάτσα, για τη πρόσκληση και την εποικοδομητική συζήτηση. Δήλωσε ότι τον απασχολεί πολύ το θέμα της ΑΤΑ, το θέμα της ψηφιοποιήσης και της τηλεργασίας, το θέμα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το συνταξιοδοτικό.

Πρόσθεσε ότι έγινε εις βάθος συζήτηση για περιβαλλοντικά θέματα, για την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιοποιήση, αλλά προπαντός αυτό που μας απασχόλησε στη συζήτηση, είπε, ήταν το μέλλον.

«Τι είναι το μέλλον για τα παιδιά μας, πως μπορεί η εκπαίδευσή τους να τους φέρει μέσα στην ενιαία αγορά, πως μπορούμε να συγχρονίσουμε τις ανάγκες της κυπριακής αγοράς με την εκπαίδευση που παράγει καινούργιους επιστήμονες και πως οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να μπουν στην οικονομία και να δουλέψουν μέσα σε ένα υγιές περιβάλλον», είπε ο κ. Δημητριάδης.

Δήλωσε ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό «συμπλέουμε στις θέσεις και η ανάπτυξη των θεμάτων όσον αφορά το εθνικό είδα ότι υπάρχει πεδίο για το όραμα του 2035, όπου σε μια προσπάθεια να έχουμε μια Κύπρο και πράσινη πρέπει να δούμε πως θα συμπεριλάβουμε και τους Τουρκοκύπριους συμπολίτες μας μέσα στην οικονομία και πως το συνδικαλιστικό κίνημα που μέχρι τώρα έχει παίξει ένα πολύ σοβαρό ρόλο στην επαναπροσέγγιση θα συνεχίσει να το κάμνει με σκοπό να επανενώσουμε τη χώρα μας».

Ο κ. Μάτσας από την πλευρά του δήλωσε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες που υπάρχουν ενώπιον του εργατικού συμβουλευτικού σώματος και σε σχέση με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το θέμα της τηλεργασίας και γενικότερα θέματα ψηφιοποιήσης και το θέμα της αναπροσαρμογής της στρατηγικής για την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες.

Πρόσθεσε ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση από τον κ. Δημητριάδη σε θέματα που αφορούν την στεγαστική πολιτική και βέβαια «δώσαμε ιδιαίτερη σημασία και στα θέματα τα οποία εμπίπτουν στην σφαίρα διαχείρισης του κυπριακού προβλήματος αναδεικνύοντας και τον ρόλο της ΣΕΚ στην δημιουργία καλύτερων συνθηκών συνεργασίας με τους Τουρκοκυπρίους».

Ο κ. Μάτσας έδωσε έμφαση σε κάτι το οποίο, όπως είπε, έχει αναδείξει ο κ. Δημητριάδης και αφορά το τίμιο κράτος, το οποίο θα πρέπει να ξεφύγει από τη θεωρία να λάβει συγκεκριμένες πολιτικές παραστάσεις σε μια προσπάθεια «να κτίσουμε σωστά και το κοινωνικό κράτος και το κράτος πρόνοιας».

Σημείωσε ότι αυτό που «κρατάμε ως σημείο αναφοράς, ευχόμενοι κάθε επιτυχία στο εγχείρημα του κ. Δημητριάδη, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν κοινές ανησυχίες, κοινοί προβληματισμοί, αλλά και συνταύτιση σε πολλές από τις θέσεις τις οποίες θέσαμε ενώπιον του, οπότε θεωρούμε ότι ανεξάρτητα από την πορεία των πραγμάτων αυτή η σχέση που δημιουργείται μπορεί να διατηρηθεί και στο μέλλον έτσι ώστε στα ζητήματα των αρμοδιοτήτων του να έχουμε επαφή».