Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δικαστήριο Θανάσης Ανδριάνα Νικολάου

Τη θέση ότι ο θάνατος του Θανάση οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια και δη στραγγαλισμό αποδέχθηκε το επαρχιακό δικαστήριο Λεμεσού. Η απόφαση της θανατικής ανακρίτριας και δικαστού Ντόριας Βαρωσιώτου εγινέ δεκτή με χειροκρότηματα και συγκίνηση από τους συγγενείς και άλλους παριστάμενους. «Υπάρχει δικαιοσύνη!» φώναξε η μητέρα του Θανάση, Ανδριάνα, συμπληρώνοντας: «Το φως νίκησε το σκοτάδι» ενώ ακούστηκε και το «Επιτέλους κάναμε Ανάσταση».

-Διαβάστε εδώ τι δήλωσε η Ανδριάνα Νικολάου μετά την απόφαση της θανατικής Ανακρίτριας: «Δικαίωση θα έρθει όταν τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του Θανάση»

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το δικαστήριο αποδέχεται τη θέση της παθολογοανατόμου Καραγιάννη ότι η αιτία θανάτου του Θανάση Νικολάου είναι ο στραγγαλισμός.  

Η διαδικασία διεξήχθη σε μια κατάμεστη αίθουσα του Δικαστηρίου Λεμεσού στην παρουσία της οικογένειας του Θανάση Νικολάου και πλήθος κόσμου ενώ έξω από το Δικαστήριο πργαμταοποιήθηκε εκδήλωση στήριξης της οικογένειας.

Δικαστήριο: Τεκμηριωμένη η θέση της Καραγιάννη ότι πρόκειται για στραγγαλισμό

Όπως ανέφερε η Δικαστής Βαρωσιώτου : «Η αλήθεια στην υπόθεση του Θανάση εφάνη από τα αδιάσειστα στοιχεία που εντόπισε η κα. Καραγιάννη. Η επιστημονική γνωμοδότηση της την υποστηριξε με διαύγεια. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά της πως δεν διατυπώνει προσωπική γνώμη, αλλά ότι τα ευρήματα αυτά μιλούν από μόνα τους. Τεκμηρίωσε τις αναφορές πως το έλλειμμα αποτελεί κάκωση γενόμενη εν ζωή από στραγγαλισμό».

Η Δικαστής ανέφερε πως αποδέχεται τη θέση της κ. Καραγιάννη, την μαρτυρία της οποίας χαρακτήρισε καίρια.

Δεν υπάρχει οπως ειπε η κα Καραγιάννη βιβλιογρφια που να υποστηριζει γενετικη ανωμαλία.

«Για τα σημάδια στη γλώσσα, αποδεχομαι ως ορθη τη θεση της Καραγιαννη για τα αιματώματα στη γλώσσα του Θαναση» αναφέρει η Δικαστής.

Το κάταγμα του υοειδούς οστού επήλθε προθανάτια σημείωσε και η Καραγιάννη κάτι που συμφωνεί με την θέση της ανθρωπολόγου Ελευθερία Χαριλάου.

"Η κα. Καραγιάννη ανέφερε πως κατά τον στραγγαλισμό, το θύμα αναγκαστικά σφίγγει να σφίξει τα δόντια. Ο κ. Αγαπητός ανέφερε πως πιθανόν να είναι από αλλοιώσεις εξ αντιτυπίας. Αποδέχομαι ως βάσιμη και ορθή τη θέση της κας. Καραγιάννη. Η θέση του Αγαπητού δεν ευσταθεί".

θανασης

Μετά από ολιγόλεπτο διάλειμμα η δικαστής Ντόρια Βαρωσιώτου, επανήλθε συνεχίζοντας να διαβάζει την πολυσέλιδη απόφασή της. Είπε ότι όσα αναφέρθηκαν για την υπόθεση μέχρι στιγμής, από μόνα τους, δεν αποδεικνύουν την αιτία θανάτου του Θανάση Νικολάου. Επεσήμανε δε πως το κρίσιμο αποδεικτικό υλικό, θα αντληθεί από τη μαρτυρία των παθολογοανατόμων, Εμμανουήλ Αγαπητού και Καραγιάννη και όχι από το ιστορικό της υπόθεσης. Ανέφερε προς τούτο πως «Είναι κατάλληλο το σημείο να επισημάνω πως όσοι ιατροδικαστές εξέτασαν μακροσκοπικά το υοειδές οστό, μετά την εκταφή, διαπίστωσαν το έλλειμμα στο αριστερό κέρας και συμφώνησαν πως θα έπρεπε να εξεταστεί από παθολογοανατόμους». 

1

 

Το μαρτύριο και τα καψώνια στον Θανάση

Η δικαστής Ντόρια Βαρωσιώτου διαβάζοντας πριν από το ολιγόλεπτο διάλειμμα την πολυσέλιδη απόφασή της αναφέρθηκε στα όσα ακολούθησαν τον θάνατο του Θανάση Νικολάου και όπως είπε η διαδικασία της θανατικής ανάκρισης ήταν επίπονη και σημαδεύτηκε από εντάσεις και αντεγκλήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως ανέφερε η δικαστής, ο Θανάσης Νικολάου βίωσε καψώνια από άλλους στρατιώτες, τα οποία ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε σε διάφορα πρόσωπα.

Μεταξύ αυτών ανέφερε ότι τον ανάγκαζαν να κάνει τις χειρότερες αγγαρείες και να κάνει ερωτική εξομολόγηση σε μια λάμπα. Επιπλέον ανέφερε ότι στο λόχο επικρατούσε χαλαρότητα χωρίς να γίνεται έλεγχος στις αποσκευές των στρατιωτών, ούτε εάν κάποιοι έφευγαν σκαστοί ενώ γινόταν και χρήση ναρκωτικών.

Οι αξιωματικοί στις καταθέσεις τους, όπως είπε, ανέφεραν πως δεν περιέπεσε στην αντίληψή τους ότι ο Θανάσης υποβαλλόταν σε καψόνια.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατάθεση του Αρχιμανδρίτη Επιφάνιου ο οποίος δήλωσε ότι το μόνο πρόβλημα που απασχολούσε τον Θανάση ήταν οι δυσβάστακτες συνθήκες που βίωνε στο στράτευμα. Ο ίδιος είχε παροτρύνει τον Θανάση να μιλήσει στον διοικητή του, κάτι που ο στρατιώτης φοβήθηκε να πράξει για να μην αντιμετωπίσει αντίποινα από τους εμπλεκόμενους στρατιώτες.

Τόσο ο Αρχιμανδρίτης όσο και ο αδελφός του Θανάση ανέφεραν ότι δεν θεωρούσαν ότι ο ίδιος υπήρχε περίπτωση να θέσει τέρμα στη ζωή του.

1

 

Όσα προηγήθηκαν

Κατά την έναρξη της 3ης θανατικής ακάκρισης, τον περασμένο Οκτώβριο, οι δυο πλευρές είχαν αποφασίσει όπως η διαδικασία συνεχιστεί από εκεί που είχε σταματήσει, δηλαδή στη βάση των νέων δεδομένων που δημιουργήθηκαν μετά την εκταφή και εξέταση των οστών του Θανάση Νικολάου, το 2020, και τα οποία οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του οφειλόταν σε εγκληματική ενέργεια και όχι σε αυτοχειρία, όπως είχε αποφανθεί τότε ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός.

Παρά την πρόθεση της δικαστού για τάχιστη διαδικασία, που θα ολοκληρωνόταν πριν το τέλος του 2023, αυτό δεν έγινε κατορθωτό, καθώς συνεχώς προέκυπταν νέα αιτήματα και ενστάσεις μεταξύ Νομικής Υπηρεσίας και δικηγόρων της οικογένειας.

Υπενθυμίζεται ότι, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του ιατροδικαστή Σταυριανού να παρευρίσκεται στη διαδικασία ως ενδιαφερόμενο μέρος, ενώ ακολούθως αποκλείστηκε και από μάρτυρας, μετά από ένσταση των δικηγόρων της οικογένειας, στο αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας να κατατεθεί νέα ιατροδικαστική του έκθεση.

Η θανατική ανακρίτρια είχε, επίσης, απορρίψει αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας να καταθέσει ο παθολογοανατόμος Δρ Ανδρέας Μαρνερίδης και, από πλευράς δικηγόρων της οικογένειας, η ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη, υποδεικνύοντας ότι δεν είχαν οποιανδήποτε εμπλοκή στην όλη υπόθεση.

Ενώπιον της θανατικής ανακρίτριας κατέθεσαν, η πρωτοκολλητής του Πολιτικού Τμήματος του δικαστηρίου, η Πρωτοκολλητής του Ποινικού Τμήματος, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Δικανικής Γενετικής στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Δρ Μάριος Καριόλου, ο εξεταστής της υπόθεσης από πλευράς Αστυνομίας, η αρχιαστυφύλακας που μετέφερε τα πλακίδια οστών του Θανάση Νικολάου στην Ελλάδα, η ανθρωπολόγος Ελευθερία Χαριλάου, οι παθολογοανατόμοι Εμμανουήλ Αγαπητός και Δήμητρα Καραγιάννη, καθώς και ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας.

Στο επίκεντρο της θανατικής ανάκρισης βρέθηκαν οι καταθέσεις των δυο παθολοανατόμων και του ποινικού ανακριτή, οι οποίες ήταν πολύωρες και έφεραν αρκετές εντάσεις μεταξύ Νομικής Υπηρεσίας και δικηγόρων της οικογένειας.

Ο καθηγητής Αγαπητός, που κλήθηκε από την Νομική Υπηρεσία, δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο για τα αίτια θανάτου του Θανάση Νικολάου,, σε αντίθεση με την παθολογοανατόμο Καραγιάννη, η οποία εξέφρασε βεβαιότητα για στραγγαλισμό του 26χρονου εθνοφρουρού. Σίγουρος ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, δήλωσε και ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας, ο οποίος είχε αναλάβε, με άλλους ποινικούς ανακριτές, τη διερεύνηση της υπόθεσης, έπειτα από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα.

1
1
1
1
1