Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησαν οι αρχές στη Λάρνακα, φτάνοντας τους 10 συνολικά, για την απόπειρα φόνου κατά 34χρονου που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης στην Ανθούπολη. Ενώπιον δικαστηρίου εξακολουθούν να βρίσκονται οι άλλοι εννέα ύποπτοι, ηλικίας 49, 46, 45, 40, 39, 30, 28, 27 και 21 ετών, που συνελήφθησαν νωρίτερα σήμερα, για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησής τους, σε μια διαδικασία η οποία διεκόπη και επανάρχισε.

Πρόκειται για τρεις Ελληνοκύπριους, έναν Τουρκοκύπριο, πέντε Σύριους και ένα Ρουμάνο. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται ακόμη ένα πρόσωπο συριακής καταγωγής, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι βρίσκεται στο εξωτερικό.

Φωτογραφίες από την επιχείρηση στη Λάρνακα για τη σύλληψη του δέκατου προσώπου

1
1

Διεκόπη η διαδικασία για προσωποκράτηση - Ζητά εξαίρεση της δικαστού ο δικηγόρος των δύο συλληφθέντων

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οδηγήθηκαν λίγο μετά τις 14:00 ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας οι εννέα συλληφθέντες για την έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης τους. Ισχυρή είναι η αστυνομική παρουσία στον προαύλιο χώρο, με μέλη του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού.

Η διαδικασία ξεκίνησε γύρω στις 16:00, ενώ ο δικηγόρος του 1ου και 4ου υπόπτου έθεσε ζήτημα εξαίρεσης της δικαστού, καθώς η ίδια δικαστής είχε επιληφθεί της αίτησης για έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον των υπόπτων και η ίδια είναι αυτή η οποία θα επιληφθεί του ζητήματος έκδοσης διατάγματος προσωποκράτησης. Ισχυρίζεται δηλαδή ότι η διαδικασία έκδοσης προσωποκράτησης είναι προδιαγεγραμμένη. 

Παράλληλα, έθεσε ζήτημα πληροφοριοδότη, ο οποίος έδωσε τις πληροφορίες για την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης και έρευνας. Θεωρεί ότι το Δικαστήριο έκρινε αρκούντως ικανοποιητική τη μαρτυρία του για την έκδοση αμφοτέρων των ενταλμάτων και άρα πάλι η κατάληξη της διαδικασίας για διάταγμα προσωποκράτησης, είναι προδιαγεγραμμένη. Το Δικαστήριο διέκοψε τη διαδικασία ώστε να αποφασίσει. 

Η στιγμή που οι συλληφθέντες οδηγούνται ενώπιον δικαστηρίου

Για μια πολύ δύσκολη και πολύπλοκη υπόθεση μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου σε δηλώσεις το Σάββατο, με τις έρευνες να συνεχίζονται «για να μπορέσει η αστυνομία να εξασφαλίσει την μαρτυρία που χρειάζεται για να καταλήξει στους δράστες.  

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σε σχέση με ποιον τρόπο εμπλέκονται οι εννέα συλληφθέντες και αν η Αστυνομία έχει στα χέρια της είτε τους φυσικούς είτε τους ηθικούς αυτουργούς αυτής της υπόθεσης ο κ. Ανδρέου ανέφερε πως "βρισκόμαστε στα πολύ αρχικά στάδια αυτή την στιγμή και θα είναι παρακινδυνευμένο να αναφερθούμε στο τι ακριβώς υπάρχει ή τι μαρτυρία εξασφαλίσαμε για να προχωρήσουμε στις συλλήψεις". Είναι μια υπόθεση «πάρα πολύ σοβαρή, γι' αυτό χρειάζεται χρόνος για να καταλήξουμε και στους ηθικούς αυτουργούς και στους φυσικούς αυτουργούς».

Έχει παραληφθεί, συμπλήρωσε, ένας πολύ μεγάλος αριθμός τεκμηρίων από διάφορες κατοικίες που έχουν ερευνηθεί «οι οποίες αυτή την στιγμή αξιολογούνται και θα σταλούν για επιστημονικές εξετάσεις, ενώ επίσης αναμένονται αποτελέσματα επιστημονικών εξετάσεων τα οποία σίγουρα θα υποβοηθήσουν το ανακριτικό έργο».

Σε άλλη ερώτηση για το εάν η Αστυνομία έχει εντοπίσει το φονικό όπλο ή το σκούτερ που έκαναν χρήση οι δράστες ο κ. Ανδρέου ανέφερε πως «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο αυτή την στιγμή». Είπε πως αναζητούνται κάποια τεκμήρια τα οποία δεν έχουν εντοπιστεί ενώ για το σκούτερ οι εξετάσεις συνεχίζονται. «Για αυτό τον σκοπό σιγουρα θα ανακριθούν και τα άτομα τα οποία έχουν συλληφθεί καθώς επίσης θα αξιολογηθούν και τα τεκμήρια τα οποία έχει στα χέρια της η Αστυνομία για να μπορέσει να ταυτοποιήσει ή τουλάχιστον να καταλήξει στο τι ακριβώς συμβαίνει, ποιο είναι το κίνητρο και ποιοι εμπλέκονται σε αυτή την σοβαρή υπόθεση» είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει κάποια διασύνδεση με τον εμπρησμό μοτοσικλέτας τα ξημερώματα στην Αγλαντζιά ο κ. Ανδρέου ανέφερε πως «έχει εντοπιστεί πράγματι μια μοτοσυκλέτα η οποία έχει καεί κακόβουλα όμως και αυτό διερευνάται αν έχει κάποια σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση». «Τίποτα δεν αποκλείεται αυτή την στιγμή, είμαστε στα πολύ αρχικά στάδια» είπε. 

Ακόμη, ερωτηθείς αν η Αστυνομία διερευνά οποιαδήποτε άλλη εγκληματική ενέργεια σε σχέση με την απόπειρα φόνου του 34χρονου, ο κ. Ανδρέου ανέφερε πως "τις τελευταίες ημέρες η Αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις για διάφορες άλλες σοβαρές υποθέσεις, όπως υποθέσεις εμπρησμών". Ήδη, είπε, βρίσκονται υπό κράτηση άτομα τα οποία είναι ύποπτοι για εμπρησμούς είτε σε οχήματα είτε σε εστιατόρια και σε άλλα υποστατικά. «Σε αυτό το στάδιο όλα είναι ανοιχτά τα πάντα διερευνώνται χωρίς να αποκλείεται το οτιδήποτε» συμπλήρωσε.

Σε σχέση με τα αποτελέσματα του βαλλιστικού ελέγχου ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας είπε ότι δεν θα απαντήσει το ερώτημα καθώς «ενδεχομένως να έχει κάποια σχέση όσον αφορά τα αποτελέσματα κάποιων επιστημονικών εξετάσεων». Σίγουρα όλα θα μετρήσουν και θα ληφθούν υπόψη κατά την διερεύνηση της υπόθεσης, είπε.

Ως προς την κατάσταση της υγείας του 34χρονου ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ο κ. Ανδρέου ανέφερε πως "δυστυχώς ακόμα είναι σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύεται διασωληνωμένος".