Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ανθρωπιστικη βοηθεια 2

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της πλωτής προβλήτας στη Λωρίδα της Γάζας, από το ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών, με τις καιρικές συνθήκες να μην επιτρέπουν την τοποθέτησή της στο σημείο εκφόρτωσης της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους άμαχους Παλαιστινίους. Στο λιμάνι της Λάρνακας, φορτωμένο με τόνους βοήθειας, και αναμένοντας το πράσινο φως για να αποπλεύσει, βρίσκεται αμερικανικό πλοίο, με τον απόπλου του να θέτει την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» ξανά σε τροχιά πλήρους υλοποίησης.

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη υλοποίηση του σχεδίου Αμάλθεια.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι το αμερικανικό ναυτικό ολοκλήρωσε τις εργασίες κατασκευής της τεχνητής προβλήτας για την εκφόρτωση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, με τις καιρικές συνθήκες ωστόσο να μην επιτρέπουν για την ώρα την πλήρη ανάπτυξη του τεχνητού λιμανιού και την μετακίνηση της προβλήτας.

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Ολοκληρώνεται και η φόρτωση των φορτίων σε αμερικανικό πλοίο που είναι στη Λάρνακα και μόλις ολοκληρωθεί και η πλατφόρμα επί τόπου στη Γάζα θα μπορέσει να ξεκινήσει η υλοποίηση αυτού του σταδίου της πρωτοβουλίας μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν».

Η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα επόμενα βήματα ήταν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με την Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ.

«Γίνεται πολλή δουλειά στο λιμάνι εδώ για να προετοιμάσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια, για να ετοιμαστούν τα παλέτα […] Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό τον διάδρομο και θέλουμε να στείλουμε βοήθεια μέσα από κάθε δίαυλο που είναι διαθέσιμος, είτε μέσω των σημείων διέλευσης, είτε μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου και για όσο διάστημα υπάρχει ανάγκη για να ταΐσουμε τους ανθρώπους που πεινούν.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Κύπρου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες, όπως ανέφερε, είναι πραγματικά σε επίπεδο που δεν τις έχουν ξαναδεί.