Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΗΔΡ

Το έργο θα γίνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το αυστηρό μήνυμα του Υπουργού Μεταφορών Αλέξη  Βαφεάδη, αναφορικά με την ενιαία ανάπλαση του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, μετά και το νέο αδιέξοδο που έχει προκύψει  από την μη καταβολή της εγγυητικής ύψους 4,2 εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας, όπως συμφωνήθηκε στην συνάντηση στο προεδρικό πριν από λίγες μέρες.

Οι δηλώσεις του Υπουργού έγιναν με το πέρας της συνεδρίας της επιτροπής Μεταφορών η οποία εξέτασε το θέμα στην απουσία της εταιρείας, η οποία αν και καλέστηκε δεν παρέστη καθώς όπως ενημέρωσε δεν παρέλαβε το  email.

«Αν η ανάδοχος εταιρεία δεν εννοεί να προχωρήσει αυτό είναι πλέον ένα ορατό ενδεχόμενο και θα πρέπει να την διαχειριστούμε έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον », τόνισε ο κ. Βαφεάδης.

Λίγη ώρα πριν αρχίσει η συνεδρία στην βουλή, πάντως, η εταιρεία με  ανακοίνωσης της ξεσπάθωσε κατά του Υπουργού Μεταφορών και καταγγέλλοντας,  αυθαίρετες προθεσμίες και τις απειλές μέσω των ΜΜΕ.

«Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων δεν δέχθηκε να επιβεβαιώσει τα όσα συμφωνήθηκαν (στο Προεδρικό) και αρνήθηκε να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία και τα χρονοδιαγράμματα που αναφέρονται στη Συμφωνία. Η Kition ανέμενε ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονταν με καλή πίστη και μέσα σε ένα δομημένο χρονοδιάγραμμα που είναι ουσιώδες για τον σχεδιασμό της υλοποίησης του έργου. Δυστυχώς, επανειλημμένα βρεθήκαμε να μαθαίνουμε για πρώτη φορά τη θέση του Υπουργείου μέσω των ΜΜΕ.», ανέφερε η Kition Ocean Holdings.

Αν και η εταιρεία μέσω της ανακοίνωσης  εμφανίζεται έτοιμη για την καταβολή της εγγυητικής και μόλις ξεκαθαρίσει το πρόγραμμα εργασιών, να ξεκινήσει άμεσα την κατασκευή του σημαντικού έργου στη Λάρνακα,  ο Υπουργός Μεταφορών έχει ήδη ενημερώσει την Νομική Υπηρεσία, για τα περαιτέρω,  οδηγίες χειρισμού του θέματος.

«Η ανάδοχος εταιρεία δεσμεύτηκε να καταθέσει αμέσως της εγγυητική έχει περάσει εύλογο χρονικό διάστημα και πλέον έχουμε χάσει τις ελπίδες μας  ότι η εταιρεία θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της», σημείωσε ο Υπουργός.

Την αναγκαιότητα το έργο του λιμανιού κ της μαρίνας να προχωρήσει, τόνισαν βουλευτές και ο Δήμαρχος Λάρνακας.

«Πρέπει να καταλάβουν  οι διάφοροι που αναλαμβάνουν έργα στην Κύπρο  ότι είμαστε κράτος ότι υπάρχουν θεσμοί  και πρέπει να ακολουθούνται οι διαδικασίες που προβλέπονται από τα συμβόλαια», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, Μαρίνος Μουσιούτας.

«Δεν πρόκειται να ανεχθούμε άλλοι παράταση τα έργα πρέπει να ξεκινήσουν το Ιούνιο δεν πρόκειται να δεχθούμε ως πόλη πως δεν θα γίνουν όλα τα έργα υποδομής που είναι στην αρχική συμφωνία», τόνισε ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας.

Η  επιτροπή μεταφορών ασχολήθηκε παράλληλα και με τα προβλήματα στο  δρόμο Πάφου – Πόλης, με τον  εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας , να αναλύει στην επιτροπή, μεγάλο αριθμό τεχνικών προβλημάτων που ανέβασαν το κόστος της κατασκευής της Α' φασης του έργου.