Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θλι

Διοικητική έρευνα και εξέταση δυνατότητας να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων και Λατομείων, ζήτησε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, αποδίδοντας την φωτιά, που ξέσπασε το πρωί στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, σε φωτοβολίδα, κατά τη διαδικασία καταστροφής φωτοβολίδων και καπνογόνων. Κάλεσε όλους να είναι προσεκτικοί καθώς «διανύουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι» και τα επιπρόσθετα πτητικά μέσα δεν αναμένονται πριν τον Ιούνιο.

Σε δηλώσεις της στο Συντονιστικό Κέντρο Πυρόσβεσης του Τμήματος Δασών, το οποίο στήθηκε στο κοινοτικό συμβούλιο Βάσας Κελλακίου, η Υπουργός ανέφερε πως η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 9:50 και «προκλήθηκε από φωτοβολίδα, από ελεγχόμενη καύση που έκανε η Υπηρεσία Μεταλλείων για καταστροφή φωτοβολίδων και καπνογόνων».

«Έχω δώσει οδηγίες στον Γενικό Διευθυντή να προχωρήσει στην διεξαγωγή διοικητικής έρευνας και να εξετάσει και την δυνατότητα να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλίων», συμπλήρωσε.

Στην περιοχή της πυρκαγιάς, συνέχισε, βρίσκονται 150 άτομα του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Ταμείου Θήρας, της Επαρχιακής Διοίκησης και της Πολιτικής Άμυνας και πρόσθεσε ότι για την κατάσβεση της εργάζονται 16 οχήματα του Τμήματος Δασών, πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και οκτώ καδενοφόρα οχήματα, καθώς και τρία πτητικά μέσα.

Όπως είπε η κ. Παναγιώτου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά έκαψε γύρω στο ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο από άγρια θαμνώδη βλάστηση και πεύκα, ενώ αύριο θα γίνει πλήρης καταγραφή της έκτασης που κάηκε.

Σημείωσε ακόμη ότι η Πολιτική Άμυνα ενημέρωσε τους κατοίκους της κοινότητας να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει εκκένωση, ενώ  «έχει ενημερωθεί και ο κοινοτάρχης της Ασγάτας, σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη να μπορεί να δεχθεί κόσμο».

Η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση, σημείωσε η κ.Παναγιώτου, προσθέτοντας ότι η Μετεωρολογική Υπηρεσία ενημέρωσε πως θα μειωθεί η ένταση των ανέμων. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα παραμείνουν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με το πρώτο φως της ημέρας, αναμένεται να επιχειρήσουν στην περιοχή τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης.

Σε σχόλιο ότι κάτοικοι της κοινότητας εξέφρασαν παράπονα για την μη έγκαιρη ενεργοποίηση πτητικών μέσων και για τον αριθμό τους, η Υπουργός Γεωργίας υπενθύμισε την απόφαση της Κυβέρνησης για αγορά δέκα πτητικών μέσω πυρόσβεσης σε βάθος πενταετίας, ενώ υπέδειξε πως έχουν ενισχυθεί πρόσφατα, με νέο στόλο οχημάτων, οι επίγειες δυνάμεις.

«Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα στην κατάσβεση μιας πυρκαγιάς είναι η πρόληψη και έχουμε την απόφαση του ΠτΔ για να αγοραστούν, σε βάθος πενταετίας, δέκα πτητικά μέσα και να ενισχυθούν οι επίγειες δυνάμεις» είπε και πρόσθεσε ότι φέτος, το Τμήμα Δασών, για πρώτη φορά, είναι σε πλήρη ετοιμότητα από τον Απρίλιο, αντί από τον Μάιο, ενώ έχει επεκταθεί η περίοδος που απασχολούνται οι δασοπυροσβέστες στους οκτώ μήνες.

Σε παρατήρηση ότι άλλες χρονιές υπήρχαν πολύ περισσότερα πτητικά μέσα για την κατάσβεση πυρκαγιών, η κ.Παναγιώτου είπε πως «δυστυχώς φέτος οι διαγωνισμοί για την ενοικίαση πτητικών μέσω δεν ήταν γόνιμοι και ενώ τις προηγούμενες χρονιές τα είχαμε τον Μάιο, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα τα έχουμε τον Ιούνιο».

Επανέλαβε δε ότι το πιο σημαντικό είναι, η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει τα δικά της ιδιόκτητα πτητικά μέσα και υπενθύμισε πως «από το 2006 είχαμε δυο ιδιόκτητα πτητικά μέσα και μετά από πολλά χρόνια, τον Νοέμβριο του 2023 έγινε η διαδικασία και αυτή τη στιγμή, με οδηγίες του Προέδρου, θα προχωρήσουμε στην αγορά δέκα πτητικών μέσων σε βάθος πενταετίας».

Κληθείσα να αναφέρει κατά πόσο προβληματίζει την Κυβέρνηση το θέμα των πυρκαγιών, η Υπουργός Γεωργίας είπε πως «έχουμε διανύσει το πιο θερμό έτος, έχουμε διανύσει μια χρονιά που δεν είχαμε καθόλου βροχές και μας προβληματίζει οτιδήποτε ενδέχεται να προκαλέσει πυρκαγιά».

«Δυστυχώς η πρώτη αιτία, το μεγαλύτερο ποσοστό πρόκλησης των πυρκαγιών οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα», ανέφερε και σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή αναλαμβάνουμε την ευθύνη που υπάρχει στην Υπηρεσία Μεταλλείων γι αυτό που έχει συμβεί σήμερα».

Καθώς αναμένουμε ένα «πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι», τόνισε η Μαρία Παναγιώτου, «πρέπει να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί και πρέπει να αποφύγουμε οποιεσδήποτε ενέργειες ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά».

θιλ

«Αυτό που βλέπουμε είναι λυπηρό διότι το καλοκαίρι ακόμα δεν ξεκίνησε και ήδη ξεκίνησαν μεγάλες πυρκαγιές, από ότι βλέπω δεν μας βρήκαν προετοιμασμένους. Από την πληροφόρηση που έχω η πυρκαγιά ξεκίνησε από λάθος, δεν θέλω να επεκταθώ περαιτέρω», δήλωσε νωρίτερα ο Κοινοτάρχης Σανίδας, Κωστής Χριστοφή

κθυ

 

 

Υπό έλεγχο τρεις άλλες πυρκαγιές

Όπως αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση του Τμήματος Δασών, τέθηκαν υπό έλεγχο τρεις άλλες δασικές πυρκαγιές, στην Κοινότητα Περιστερώνα της Επαρχίας Πάφου, στον Ψευδά της επαρχίας Λάρνακας και στη Λεμύθου της επαρχίας Λεμεσού.

Σημειώνεται ότι, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 15:05 σε περιοχή της κοινότητας Περιστερώνας στην Επαρχία Πάφου, τέθηκε υπό έλεγχο προτού επεκταθεί. Σημειώνεται ότι στην κατάσβεση μετείχαν δύο πυροσβεστικά οχήματα του Τμήματος Δασών με επτά άτομα και ένα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τρία άτομα.

Εξάλλου, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 15:45 σε περιοχή της κοινότητας Ψευδά της επαρχίας Λάρνακας, τέθηκε υπό έλεγχο αφού έκαψε 2,5 δεκάρια άγριας βλάστησης.  Στην κατάσβεση μετείχαν έξι πυροσβεστικά οχήματα του Τμήματος Δασών με 23 άτομα, 2 ιδιωτικοί γεωργικοί ελκυστήρες και 1 εκσκαφέας.

Τέλος, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 16:10 σε περιοχή της κοινότητας Λεμύθου στην Επαρχία Λεμεσού τέθηκε υπό έλεγχο επίσης προτού επεκταθεί. Στην κατάσβεση μετείχαν 2 πυροσβεστικά οχήματα του Τμήματος Δασών με 9 άτομα, αναφέρεται.