Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Εντονότατοι είναι οι προβληματισμοί στη Λευκωσία για την ανεξέλεγκτη πορεία που παίρνουν οι μεταναστευτικές ροές Σύρων δια θαλάσσης, με την κυβέρνηση να παίρνει την κατάσταση στα χέρια της.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Εσωτερικών, υπάρχει σκέψη για μονομερή αποχαρακτηρισμό περιοχών της Συρίας σε περίπτωση που η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο.

Το πλάνο που ευρίσκεται υπό το μικροσκόπιο των αρμοδίων, είναι –εάν και εφόσον- γίνει ο αποχαρακτηρισμός, μετά και τη συγκέντρωση πληροφοριών που θα δίδουν τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο, να απορρίπτεται κάθε αίτηση ασύλου που θα υποβάλλεται από πρόσωπο που κατάγεται από τις περιοχές οι οποίες θα θεωρούνται πλέον ασφαλείς.

Ακολούθως, ένεκα της αδυναμίας για συνεργασία με το καθεστώς Άσαντ, θα δίδεται στους Σύρους χρηματικό ποσό ώστε να αποχωρήσουν από την Κύπρο εθελοντικά. Και σε περίπτωση που δεν θα το πράξουν, να κηρύσσονται παράνομοι.

Στάδια μετά τον αποχαρακτηρισμό:

1ον) Απόρριψη κάθε αίτησης ασύλου από πρόσωπο που κατάγεται από περιοχή η οποία θα θεωρείται πλέον ασφαλής.

2ον) Παραχώρηση χρηματικού ποσού (λόγω αδυναμίας συνεργασίας με το καθεστώς Άσαντ για επιστροφή του στη Συρία) στους απορριφθέντες για αποχώρηση από τη Δημοκρατία. Αν δεν αποχωρούν, θα κηρύσσονται παράνομοι.

Σύγκληση διάσκεψης

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στα μέσα Μαΐου θα συγκληθεί διάσκεψη στην Κύπρο με κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία υποστηρίζουν τη θέση μας για επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας. Μεταξύ αυτών και η Δανία, η οποία ήδη από το 2019 αποχαρακτήρισε τη Δαμασκό, ενώ το ίδιο έπραξε πρόσφατα και για τη Λατάκια και την Ταρτούς. Μάλιστα, η ίδια χώρα έχει ήδη απορρίψει 700 περίπου αιτήσεις ασύλου από πρόσωπα, που προέρχονται από αυτές τις ασφαλείς – κατά τη Δανία- περιοχές.

Επισημαίνεται ότι στην Κύπρο βρίσκονται περί τους τριάντα χιλιάδες Σύρους, ενώ έχει ήδη μπει «στον πάγο» και η εξέταση δέκα χιλιάδων αιτήσεων από Σύρους.