Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Απορρίφθηκαν τροπολογίες του ΑΚΕΛ επί του ψηφίσματος.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι χαιρετίζεται η έγκριση του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου από την ΕΕ και καλείται η Κυβέρνηση να εντείνει τις ενέργειές της σε επίπεδο ΕΕ, όσον αφορά στην κατάσταση που δημιουργούν οι συνεχείς παράτυπες μεταναστευτικές ροές από γειτονικές χώρες, όπως ο Λίβανος.

Η Βουλή ζητά από την Κυβέρνηση «να καλέσει την ΕΕ να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της εντατικοποίησης των ελέγχων από την Frontex και να παραμείνει σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τον Λίβανο αλλά και να προωθήσει άμεσα την τροποποίηση της διαδικασίας αυτοδίκαιης παροχής διεθνούς προστασίας σε Σύρους, αφού αναντίλεκτα συγκεκριμένες περιοχές στη Συρία έχουν πλέον καταστεί και θεωρούνται ασφαλείς».

Καλείται η Κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Αίγυπτο, στο πλαίσιο από κοινού διαχείρισης των παράτυπων μεταναστευτικών ροών και ανάληψης ενεργειών προς την ΕΕ για τη στήριξη της Αιγύπτου οικονομικά καθώς και να ζητήσει μόνιμους μηχανισμούς μετεγκατάστασης προσφύγων, στη βάση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών, προς επιμερισμό των βαρών και ανακούφιση των χωρών της πρώτης γραμμής.

Η Ολομέλεια με το ψήφισμά της καλεί επίσης την Κυβέρνηση να προχωρήσει με τη λήψη άμεσων μέτρων προς αποτελεσματική αντιμετώπιση και πάταξη της παράνομης δραστηριότητας των διακινητών, με την επιβολή αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών και καλεί την ΕΕ να αναλάβει άμεσα αποφασιστικό ρόλο ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών, με απ’ ευθείας παρέμβασή της προς την Κυβέρνηση του Λιβάνου, την οποία οφείλει να θέσει προ των ευθυνών της ως προς την ανάγκη ανάληψης των κατάλληλων ενεργειών προς αποτροπή τέτοιων φαινομένων, δεδομένης και της ήδη παρεχόμενης  προς την εν λόγω χώρα οικονομικής ενίσχυσης από την ίδια την ΕΕ για σκοπούς αντιμετώπισης του μεταναστευτικού.

Επίσης καλείται η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση  Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου ως ενός αναμενόμενου ενιαίου συλλογικού σχεδιασμού και στην προώθηση και πλήρη εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Μεταναστευτικών Ροών των Χωρών της Ανατολικής Μεσογείου (EU Action Plan on the Eastern Mediterranean route).

Η ΕΕ καλείται να θέσει την Τουρκία προ των ευθυνών της ως προς την ανάγκη πλήρους και το ταχύτερο υλοποίησης των ειλημμένων δεσμεύσεων και υποχρεώσεών της, στη βάση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2021 για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών και την απάμβλυνση του προβλήματος του μεταναστευτικού και να καλέσει την Τουρκία να αναλάβει άμεσα όλες τις δέουσες ενέργειες για την παρεμπόδιση, μεταξύ άλλων, της παράτυπης μετανάστευσης από χώρα σε χώρα και διά μέσω θαλάσσιων οδών και επιβλέπει στενά την υλοποίησή τους.

Επίσης οι Βρυξέλλες καλούνται να ενισχύσουν και συνδράμουν χώρες όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Τυνησία, ώστε να είναι σε θέση να αναχαιτίζουν αποτελεσματικά τους διακινητές και κατ’ ακολουθίαν τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές.

Στο ψήφισμα καταγράφεται ότι η Κύπρος, κατά τα τελευταία έτη έχει δεχθεί και συνεχίζει να δέχεται δυσανάλογες και δυσβάσταχτες μεταναστευτικές ροές, οι οποίες θέτουν σε επαυξημένο κίνδυνο τόσο την ασφάλεια όσο και τις υποδομές της και ότι καταλαμβάνει ουσιαστικά την πρώτη μεταξύ όλων των υπολοίπων κρατών-μελών θέση σε αριθμούς αιτητών ασύλου, γεγονός το οποίο την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη, λαμβανομένου υπόψη του μεγέθους της, όπως και των ιδιαιτεροτήτων της ως ημικατεχόμενης χώρας.

Τονίζεται ότι η Κύπρος, παρά τις συνεχείς προσπάθειές της να ανταποκριθεί συμμορφούμενη πλήρως προς τις διεθνείς και ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, ως αποτέλεσμα της συνεχώς κλιμακούμενης έντασης στη Μέση Ανατολή και των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή είναι ενδεχόμενο να βρεθεί τελικά προ μη αναστρέψιμων καταστάσεων.

Σημειώνεται ότι η ίδια η ΕΕ διαπιστώνει ότι οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών στην Κύπρο είχαν κατά τη διάρκεια του έτους 2022 αυξηθεί κατά 123% σε σχέση με το 2021, ενώ οι αφίξεις σκαφών στην Κύπρο με παράτυπους μετανάστες είχαν διπλασιαστεί στις υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας περιοχές κατά τη διάρκεια του 2023.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, η «ΕΕ οφείλει κατά πρώτον να παράσχει στήριξη σε εκείνα τα κράτη-μέλη και συνακόλουθα στις γειτονικές τους περιοχές, τα οποία συνεπεία των παράτυπων μεταναστευτικών ροών διέρχονται κρίση, όπως επίσης να λαμβάνει υπόψη ότι όλοι όσοι αφικνούνται στην Κύπρο δεν αποτελούν πάντοτε γνήσιες περιπτώσεις προσώπων που χρήζουν προστασίας, αλλά περιπτώσεις εκμετάλλευσης των διαδικασιών ασύλου».