Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μεταναστευτικό

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί εκ νέου  τον Λίβανο αυτή τη φορά μάλιστα μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, άφησε το πρωί ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, στον απόηχο των επαφών που είχε χθες στη Βηρυτό.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

«Συμφωνήσαμε σε κάποια πράγματα χθες κατά τη διάρκεια των επαφών μου, ειδικότερα με τον Πρωθυπουργό της χώρας, σε συνέχεια των όσων συζήτησα με την Πρόεδρο της Επιτροπής. Είμαστε σε επαφή, ενημέρωσα μετά την επιστροφή μου από τον Λίβανο για τα αποτελέσματα των συζητήσεων μου και δεν αποκλείω σύντομα να επισκεφθώ και πάλι τον Λίβανο μαζί με την Πρόεδρο της Επιτροπής».

Στο τετ α τετ της Αθήνας, όπως από χθες μετέδωσε  ο ΑΝΤ1  η κα Φον ντερ Λάιεν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στήριξης του Λιβάνου, καθώς όπως διαβεβαίωσε τον ΠΤΔ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται κάποιες ιδέες για σημαντική ενίσχυση υφιστάμενων προγραμμάτων προς την χώρα. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να εντείνει τις  πιέσεις και Λευκωσία, όχι όμως εν λευκό όπως επεσήμανε το πρωί προσερχόμενος στο Οικονομικό Συνέδριο Λευκωσίας, ο κος Χριστοδουλίδης.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

«Συμφωνήσαμε σε κάποια πράγματά. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η υλοποίηση όλων αυτών που συμφωνήσαμε».

Παράλληλα, όπως επανέλαβε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο Υπουργός Εσωτερικών, η Κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια που ανέλαβε από το περασμένο Αύγουστο και που τυγχάνει ήδη στήριξης από αρκετά κράτη μέλη, για επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας.  Στο πλαίσιο αυτό ενέταξε και την περιοδεία του σε Δανία, Τσεχία και Ελλάδα.  

Κωνσταντίνος Ιωάννου – Υπουργός Εσωτερικών

«Ενδεχόμενη κατάληξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε καθορισμό συγκεκριμένων περιοχών στη χώρα ως ασφαλείς, σε πιλοτική αρχικά φάση, θα επιτρέψει την προώθηση των επιστροφών Σύρων υπηκόων σε αυτές, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, που θα διασφαλίζουν την προστασία τους, περιορίζοντας αισθητά την εκμετάλλευση που παρατηρείται σήμερα»

ΔΗΣΥ – 6 προτάσεις για το μεταναστευτικό

Στο θέμα  της επαναξιολόγησης του καθεστώτος της Συρίας εμμένει και ο Δημοκρατικός Συναγερμός με πρόεδρο του Αννίτα Δημητρίου να εισηγείται έξι μέτρα για συλλογική διαχείριση του μεταναστευτικού, πάντα σε συνεργασία με την ΕΕ.  

Αννίτα Δημητρίου – Πρόεδρος ΔΗΣΥ

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος και επιζητά την αυστηρότατη διαχείρισή του, με αύξηση των επιστροφών και των απελάσεων, σε αντίθεση με κάποιες άλλες πολιτικές δυνάμεις όπως το ΑΚΕΛ. Από την άλλη πλευρά το σοβαρό αυτό πρόβλημα δεν θα αντιμετωπιστεί με συνθήματα, με απάνθρωπες πολιτικές ή με ακραίες συμπεριφορές, όπως αυτά προτείνονται από το ΕΛΑΜ»

Μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΔΗΣΥ προτείνει:

- Ενιαίο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για γειτονικές χώρες και χώρες προέλευσης και αποτελεσματική εφαρμογή του.

- Επαναξιολόγηση της συμφωνίας του Δουβλίνου με ίσο επιμερισμό ευθύνης και περισσότερη αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης υποδοχής, με μετεγκατάσταση μεταναστών.

- Συνομολόγηση συμφωνίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρες της Αφρικής για συστηματική επανεισδοχή μεταναστών και παροχή αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας.

- Ενίσχυση της FRONTEX για την αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης.

Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε παράλληλα τόσο στην επιστολή που απέστειλε Οκτώβριο στον Πρόεδρο και τους ηγέτες του ΕΛΚ, με την οποία προειδοποιούσε για ένα νέο μεταναστευτικό κύμα λόγω και της κατάστασης στη Γάζα, όσο και στην πρόσφατη εισήγηση της προς την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου όπως ηγηθεί της Συνόδου των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών πρώτης υποδοχής της Μεσογείου, για την διεκδίκηση ενός νέου αποτελεσματικού ευρωπαϊκού πλαισίου  διαχείρισης του μεταναστευτικού.