Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Πλοιάρια και σαπιοκάραβα από το Λίβανο καταφθάνουν καθημερινά στην Κύπρο, ενώ εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι έχουν καταφύγει στη γειτονική χώρα, είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για σοβαρή μεταναστευτική κρίση και το σύστημα δέχεται ασφυκτικές πιέσεις, που δοκιμάζουν τα όριά του.

Υπό τις συνθήκες αυτές, μεταβαίνει στη Βηρυτό, τη Δευτέρα, πολυμελής αντιπροσωπεία, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με στόχο την εξεύρεση λύσεων.

Το κλειδί, είναι να πειστεί ο Λίβανος να αυξήσει την επιτήρηση στις ακτές του.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης θα βάλει στο τραπέζι, στις επαφές του στο Λίβανο, συγκεκριμένες προτάσεις, που κινούνται σε δύο άξονες:

Στη διμερή συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας και Λιβάνου και στη βούληση της Λευκωσίας για στήριξη της Βηρυτού με διάφορους τρόπους και μέσα.

Και κατά δεύτερον στην αύξηση της οικονομικής στήριξης που λαμβάνει ο Λίβανος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Κυπριακή Δημοκρατία να διαδραματίζει και εδώ κομβικό ρόλο.

Το θέμα της ανάγκης για επιπλέον οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τον Λίβανο θα θέσει ο Πρόεδρος απευθείας στην επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λέϊεν, στη συνάντησή τους την Κυριακή στην Αθήνα, υποδεικνύοντας την κρισιμότητα της κατάστασης που απαιτεί τη λήψη αποφάσεων με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Σε σχέση με τη διαχείριση των μεταναστών που αφίχθηκαν στην Κύπρο, επί καθημερινής βάσης τα τελευταία εικοσιτετράωρα, και που πλησιάζουν τους 900, η Κύπρος ζητά παράλληλα την μετεγκατάσταση αριθμού εξ αυτών σε άλλα κράτη-μέλη, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Έφθασαν άλλοι 22...

22 παράτυποι μετανάστες, μεταξύ τους τρεις γυναίκες και τέσσερις ασυνόδευτοι ανήλικοι εντοπίστηκαν από τις αρχές να επιβαίνουν σε πλοιάριο ανοικτά του Κάβο Γκρέκο το μεσημέρι.

Είναι το 17ο σκάφος που φθάνει στην Κύπρο τις τελευταίες έξι ημέρες, ενώ οι αρχές της Δημοκρατίας βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση για πιθανές νέες αφίξεις.

Γιατί δεν αποτρέπονται οι βάρκες από το να εισέλθουν στα χωρικά μας ύδατα, διερωτούνται πολλοί, με το Υπουργειο Εσωτερικών να δίνει σχετική απάντηση.

Το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά και στο ερώτημα γιατί η Δημοκρατία δεν επιστρέφει τις βάρκες στον Λίβανο και αναλυτικά οι απαντήσεις είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΑΝΤ1 ant1live.com.