Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Η Πολωνία θα ζητήσει εξηγήσεις από τη Μόσχα για "νέα παραβίαση του εναέριου χώρου της" από ρωσικό πύραυλο τύπου κρουζ, ο οποίος εξαπολύθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής κατά στόχων στη δυτική Ουκρανία, ανακοίνωσε το πολωνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

"Πρώτα απ' όλα, ζητούμε από τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει τις τρομοκρατικές αεροπορικές επιδρομές κατά του πληθυσμού και του εδάφους της Ουκρανίας, να τερματίσει τον πόλεμο και να ασχοληθεί με τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας", αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Πολωνίας, σε ανακοίνωσή του.

Η Ρωσία εξαπέλυσε 57 πυραύλους και drones στην Ουκρανία το ξημέρωμα, στο πλαίσιο επίθεσης μεταξύ άλλων στο Κίεβο και στην περιφέρεια Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Οι πολωνικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ρωσικός πύραυλος κρουζ που εξαπολύθηκε κατά στόχων στη δυτική Ουκρανία νωρίς σήμερα το πρωί παραβίασε τον εναέριο χώρο της Πολωνίας προτού εξέλθει από αυτόν.

"Στις 24 Μαρτίου στις 04:23 πμ (05:23 ώρα Κύπρου) υπήρξε παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου από έναν από τους πυραύλους κρουζ που εξαπολύθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από την αεροπορία μεγάλου βεληνεκούς της Ρωσικής Ομοσπονδίας", ανέφεραν οι πολωνικές ένοπλες δυνάμεις, σε ανάρτησή τους στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

"Το αντικείμενο εισήλθε στον πολωνικό εναέριο χώρο κοντά στην πόλη Όσερντοβ (Λούμπλιν Βοϊβοντέσιπ) και παρέμεινε εκεί για 39 δευτερόλεπτα. Στη διάρκεια όλης της πτήσης, παρακολουθείτο από στρατιωτικά συστήματα ραντάρ", πρόσθεσαν.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σήμερα την αυγή νέα μαζικά αεροπορικά πλήγματα στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, οδηγώντας τις πολωνικές ένοπλες δυνάμεις να αυξήσουν το επίπεδο επιφυλακής τους απέναντι στην έντονη στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στα σύνορά τους.

Η επιχειρησιακή διοίκηση των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων (RSZ) είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι "παρατήρησε έντονη δραστηριότητα της αεροπορίας μεγάλου βεληνεκούς της Ρωσικής Ομοσπονδίας" κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε σχέση με τις επιθέσεις στην Ουκρανία.

"Όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την εγγύηση της ασφάλειας του πολωνικού ενάεριου χώρου έχουν ενεργοποιηθεί και η RSZ παρακολουθεί διαρκώς την κατάσταση", ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, προσθέτοντας ότι η πολωνική και συμμαχική αεροπορία έχουν "ενεργοποιηθεί".

Τον Δεκέμβριο η Πολωνία, ένας από τους πιο πιστούς συμμάχους του Κιέβου, είχε καταγγείλει την υπέρπτηση στο έδαφός της για τρία λεπτά ενός ρωσικού πυραύλου κρουζ που είχε εκτοξευτεί προς την Ουκρανία.