Τηλεόραση Ραδιόφωνο
παιδικη πορνογραφια

Στην ολομέλεια της βουλής για ψήφιση πριν το Πάσχα οδηγείται η πρόταση νόμου του βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργου Κουκουμά για ποινικοποίηση της εκδικητικής πορνογραφίας.

Η κατ’ άρθρον συζήτηση της πρότασης άρχισε σήμερα στην επιτροπή Νομικών και αφορά τη δημοσιοποίηση προσωπικών εικόνων ερωτικού ή σεξουαλικού περιεχόμενου στο διαδίκτυο, χωρίς συναίνεση, κάτι που όπως τόνισε ο κύριος Κουκουμάς χαρακτηρίζεται και ως διαδικτυακός βιασμός.

«Έχει εξοντωτικές, ηθικές, προσωπικές ψυχολογικές   συνέπειες  για το θύμα+ η πρόταση νόμου ενισχύει δραστικά το σημερινό πλαίσιο  έτσι  ώστε να ενισχυθεί η νομική υποχρέωση των παροχών διαδικτυακών υπηρεσιών να αφαιρούν άμεσα τέτοιο υλικό από τους ιστοχώρους τους», είπε.

Με την τροποποίηση της νομοθεσίας δεν θα απαιτείται η απόδειξη της πρόθεσης του δράστη, ώστε να μην μπορούν οι δράστες να λένε ότι το έκαναν για πλάκα ή για να εκδικηθούν τα θύματα, ενώ οι ποινές μπορεί να φθάνουν μέχρι και τα 14 χρόνια φυλάκισης.

Γιώργος Κουκουμάς – Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ

«Θα προστατεύει όλα τα θύματα ανεξαρτήτως φύλου, μπορεί να είναι όμως επιβαρυντικός παράγοντας όταν το θύμα  είναι γυναίκα διότι με τις κοινωνικές αντιλήψεις που επικρατούν όταν το θύμα είναι γυναίκα είναι πολλαπλάσιος ο αντίκτυπος και  βεβαίως να καλύπτονται  και οι περιπτώσεις οι οποίες  το υλικό δεν είναι πραγματικό  αλλά έχει τύχει επεξεργασίας ψηφιακής»

Να σημειωθεί ότι από το 2017 έως το 2022, η Αστυνομία δέχθηκε 65 καταγγελίες, ενώ το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου δέχθηκε 400 καταγγελίες για άτομα που απέστειλαν προσωπικές φωτογραφίες και δέχονταν απειλές, κυρίως οικονομικής φύσεως για να μην δημοσιοποιηθούν οι φωτογραφίες τους.