Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κθυ

Το χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την ολοκλήρωση της υπόθεσης που αφορά την Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ φαντάζει αδύνατο να υλοποιηθεί ως προς τους αρχικούς στόχους που ήταν να ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα, μετά τα νέα στοιχεία που προέκυψαν και την απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου να ζητήσει από την Ανακριτική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου, τη διεξαγωγή περαιτέρω ανακρίσεων, όπως ανέφεραν έγκυρες εκκλησιαστικές πηγές στο ΚΥΠΕ. 

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, είπε ότι και οι δύο ανακριτικές ομάδες συνεχίζουν τη διερεύνηση της υπόθεσης, λαμβάνοντας καταθέσεις, εξετάζοντας κάποια τεκμήρια, έγγραφα που ληφθήκαν για τεκμήριο.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το θέμα οι εκκλησιαστικές πηγές ανέφεραν ότι εκτιμούν ότι μετά τα νέα στοιχεία που προέκυψαν θα πάρει περισσότερο χρόνο η διαδικασία.

Επανέλαβαν ότι ανατρέπεται το χρονοδιάγραμμα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν το Πάσχα.  

Σημείωσαν ότι το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο δίνει σημασία στο να είναι ολοκληρωμένες οι διαδικασίες, αδιάβλητες, να υπάρχει ένα αξιόπιστο πόρισμα, δηλαδή να λάμψει η αλήθεια και έτσι αποδυναμώνεται εκείνο που λεγόταν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες όσο πιο σύντομα.

Όπως ανέφεραν, θέλουν να τηρηθούν τα πάντα και να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο φαίνεται να πήρε και νομική συμβουλή.

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, η Ανακριτική Επιτροπή συγκροτείται από 5 κληρικούς, από τους οποίους οι τρεις τουλάχιστον είναι Αρχιερείς, και ο κατά την εκκλησιαστική τάξη πρώτος είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, η Επιτροπή οφείλει να προσπαθήσει να διερευνήσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης προς ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας και προς αυτό συλλέγει κάθε σχετική μαρτυρία.

Απόφαση Συνοδικού Δικαστηρίου

Στο μεταξύ, το Συνοδικό Δικαστήριο, κατά τη σημερινή του συνεδρία, αποφάσισε ομόφωνα , μετά τα νέα στοιχεία που προέκυψαν, να ζητήσει από την Ανακριτική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου, τη διεξαγωγή περαιτέρω ανακρίσεων, σύμφωνα και με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Σε ανακοίνωση της, την οποία ανέγνωσε στους δημοσιογράφους ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο αναφέρει ότι συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024, μετά την παραπομπή σε αυτό υπό της Ιεράς Συνόδου, των καταγγελιών του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαία κατά των μοναχών της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ.

«Δεδομένου ότι μετά την απόφαση αυτή της Ιεράς Συνόδου προέκυψαν νέα στοιχεία, το Συνοδικό Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από την Ανακριτική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου, τη διεξαγωγή περαιτέρω ανακρίσεων, σύμφωνα και με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου», προσθέτει.

Υπενθυμίζει ότι με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ημερομηνίας 18 Σεπτεμβρίου 2023, το Συνοδικό Δικαστήριο από Πενταμελές έγινε Εξαμελές.

«Ως εκ τούτου, το Συνοδικό Δικαστήριο συνεχίζει τις εργασίες του και δηλώνει ότι μόνον οι δικές του Ανακοινώσεις αποτελούν την αυθεντική ενημέρωση της κανονικής διαδικασίας», καταλήγει το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο, στην ανακοίνωση του.

Το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο αποτελούν οι Μητροπολίτες Κιτίου Νεκτάριος, ο οποίος προεδρεύει του Συνοδικού Δικαστηρίου, Κωνσταντίας Βασίλειος και Λεμεσού Αθανάσιος καθώς και οι Επίσκοποι Καρπασίας Χριστοφόρος, - ο οποίος αντικατέστησε τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής- , Αμαθούντος Νικόλαος και Αρσινόης Παγκράτιος που αντικατέστησε τον Μητροπολίτη Μόρφου.

Συνεχίζει η Αστυνομία τις έρευνες

Εξάλλου, συνεχίζονται από πλευράς Αστυνομίας οι έρευνες με εντατικούς ρυθμούς.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, είπε ότι και οι δύο ανακριτικές ομάδες συνεχίζουν τη διερεύνηση της υπόθεσης, λαμβάνοντας καταθέσεις, εξετάζοντας κάποια τεκμήρια, έγγραφα που ληφθήκαν για τεκμήριο.

Υπενθυμίζεται ότι η Αστυνομία διερευνά δύο ξεχωριστές υποθέσεις όσον αφορά την Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ.

Η μια αφορά την καταγγελία που έγινε από την Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, που η καταγγελία έγινε αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, όπου η υπόθεση αυτή αφορά καθαρά οικονομικής φύσεως θέματα και ανέλαβε τη διερεύνηση Ομάδα Ανακριτών από την Υποδιεύθυνση Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος.

Η δεύτερη πτυχή της υπόθεσης, την οποία διερευνά το ΤΑΕ Αρχηγείου, είναι οι καταγγελίες που έχει δεχθεί η Αστυνομία από αριθμό μοναχών της συγκεκριμένης Μονής, κάποιοι εκ των οποίων ήδη έχουν δώσει κάποιες αναφορές και αναμένεται τις επόμενες μέρες να ληφθούν καταθέσεις και από τους υπόλοιπους σε σχέση με τις δικές τους καταγγελίες που αφορούν αδικήματα όπως επίθεση, απειλή βιαιοπραγίας και άλλα αδικήματα.

Τη Δευτέρα έγκυρη πηγή του ΚΥΠΕ ανέφερε ότι λήφθηκαν ήδη καταθέσεις από δύο εκ των μοναχών της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, οι οποίοι έχουν προβεί σε καταγγελίες. Αναμένεται τις επόμενες μέρες να ληφθούν καταθέσεις και από τους υπόλοιπους μοναχούς, ανέφεραν οι ίδιες πληροφορίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκ των δύο μοναχών που κατέθεσαν, ο ένας έστειλε την κατάθεσή του σε ηλεκτρονική μορφή από το προηγούμενο Σάββατο και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να την υπογράψει, ενώ ο δεύτερος μοναχός πέρασε τη Δευτέρα την πύλη του Αρχηγείου της Αστυνομίας και έδωσε κατάθεση. «Η πρόθεση είναι να ληφθούν και από τους άλλους δύο (μοναχούς) καταθέσεις», ανέφερε η ίδια πηγή.

Πηγή: ΚΥΠΕ