Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Από το Συνοδικό Δικαστήριο, στην Ανακριτική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου, η ευθύνη της λήψης ανακρίσεων για την πολύκροτη υπόθεση της Μονής του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι.

Η απόφαση ελήφθη κατά την πρώτη συνεδρίαση του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, που διήρκησε τρεις και πλέον ώρες. Ο λόγος της διαφοροποίησης της διαδικασίας, τα νέα στοιχεία που προέκυψαν.

«Το Συνοδικό Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από την Ανακριτική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου, τη διεξαγωγή περαιτέρω ανακρίσεων, σύμφωνα και με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου. Το Συνοδικό Δικαστήριο συνεχίζει τις εργασίες του και δηλώνει οτι μόνο οι δικές του ανακοινώσεις αποτελούν την αυθεντική ενημέρωση της κανονικής διαδικασίας.» , ανέφερε η Εκπρόσωπος Καρπασίας Χριστόφορος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην διαφοροποίηση της διαδικασίας συνέβαλαν οι συμβουλές που παρείχαν στο Συνοδικό Δικαστήριο έγκριτοι νομικοί.

Η εξέλιξη σύμφωνα με πληροφορίες ικανοποίησε τους δύο εν αργία αρχιμανδρίτες, οι οποίοι χθες με επιστολή τους προς την Ιερά Σύνοδο μέσω των δικηγόρων τους, υποστήριζαν ότι θα έπρεπε βάσει του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας, η υπόθεσή τους να παραπεμφθείπρώτα στην Ανακριτική Επιτροπή και όχι στο Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο, το οποίο  όπως σημείωναν βάσει του Καταστατικού, πρέπει να είναι πενταμελές.

«Υπενθυμίζουμε ότι με απόφαση της Ιεράς Συνόδου ημερομηνίας 18 Σεπτεμβρίου 2023, το Συνοδικό Δικαστήριο από πενταμελές έγινε εξαμελές.», επισήμανε ο Εκπρόσωπος Καρπασίας Χριστόφορος.

«Έχουμε μια νέα εξέλιξη. Εμπλέκεται τώρα και η Ανακριτική Ομάδα που θα πάρει τη σκυτάλη, μετά τα νέα στοιχεία που προέκυψαν. Το βάρος πέφτει στο ανακριτικό έργο που είναι σημαντικό.», σημείωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων, Χριστάκης Ευσταθίου.

Η Ανακριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους Επισκόπους Λήδρας, Χύτρων και Μεσαορίας και δύο ιερείς. Θα αρχίσουν άμεσα την λήψη καταθέσεων και εκτιμάται ότι πρώτος θα κληθεί ο Μητροπολίτης Ησαίας, ο οποίος θα καταθέσει και όλο το μαρτυρικό υλικό και τα στοιχεία που έχει συλλέξει. Ακολούθως θα κληθούν οι δύο εν αργία αρχιμανδρίτες, οι υπόλοιποι μοναχοί της Μονής Αββακούμ, αλλά και όσοι θεωρηθούν αναγκαίοι ώστε να πέσει φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το πόρισμα θα δοθεί στον εκκλησιαστικό εισαγγελέα, ο οποίος θα συντάξει ολοκληρωμένο κατηγορητήριο, το οποίο θα παρουσιάσει στο Συνοδικό Δικαστήριο.

Η σημερινή εξέλιξη διαφοροποιεί και τα χρονοδιαγράμματα για τη ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία αναμένεται να παραταθεί.