Τηλεόραση Ραδιόφωνο
]-πκ

Η πρωτοβουλία «Αμάλθεια» μπαίνει από σήμερα σε πλήρη λειτουργία. Οι αμερικανοί ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση των υποδομών στις ακτές της Λωρίδας της Γάζας, με την εγκατάσταση εκεί και του τελευταίου τμήματος, της προσωρινής προβλήτας, βασικού γραναζιού της επιχείρησης για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου από το Λιμάνι της Λάρνακας.

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Θα λειτουργήσει καταλυτικά στη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών υποδοχής, παραλαβής και παράδοσης μεγαλύτερου όγκου ποσοτήτων επιπρόσθετης και συμπληρωματικής, επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας»

Χθες απέπλευσε από το Λιμάνι της Λάρνακας το αμερικανικό αρματαγωγό James Loux. Αναμένεται να προσεγγίσει τις υποδομές στις ακτές του θύλακα σε μερικές ώρες. Μεταφέρει βοήθεια από το ΗΒ και εξοπλισμό υλικοτεχνικής υποστήριξης για την εκφόρτωση και την μεταφορά του φορτίου. Όπως ανακοινώθηκε την βοήθεια θα παραλαμβάνει και θα διανέμει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Πλέον η πρωτοβουλία μπήκε στις ράγες και οι αποστολές θα είναι συνεχείς.

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Μέρος αυτής της βοήθειας που θα σταλεί τις επόμενες ημέρες θα είναι και κυπριακής προέλευσης, αρχικά, με 97 παλέτα ειδών τροφίμων, ενώ θα ακολουθήσει και άλλη στη συνέχεια».

Αναγνώριση ηγετικού ρόλο Κ.Δ

Η πλήρης λειτουργία του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου και η καθοριστική συμβολή που εκτιμάται ότι αυτός θα έχει για την ανακούφιση των αναγκών του άμαχου πληθυσμού στον παλαιστινιακό θύλακα, έφεραν νέα διθυραμβικά σχόλια για τον ηγετικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αντιναύαρχος Brad Cooper - Αναπλ. Διοικητής Κεντρικής Διοίκησης ΗΠΑ

«Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην κυπριακή κυβέρνηση για την ηγεσία και την υποστήριξή της σε όλη αυτή την επιχείρηση. Δεν θα ήταν δυνατή χωρίς αυτούς. Υπήρξε εξαιρετικός συντονισμός σε όλα τα επίπεδα με όλους τους διεθνείς εταίρους χάρη στην Κύπρο»

Julie Fisher – Πρέσβειρα ΗΠΑ

«Ευχαριστούμε την Κύπρο για την σταθερή καθοδήγηση και την υποστήριξη μέσω του Σχεδίου Αμάλθεια».

Ρισι Σουνακ – Πρωθυπουργός Ηνωμένου Βασιλείου

«Ηγούμαστε διεθνών προσπαθειών μαζί με τις ΗΠΑ και την Κύπρο για να θεσπίσουμε τον θαλάσσιο διάδρομο βοήθειας».

Σε αναγνώριση της κυπριακής πρωτοβουλίας για το Αμάλθεια, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου βράβευσε τον ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνο Κόμπο σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Μπράγκα της Πορτογαλίας.