Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τίθεται την Τετάρτη το νομοσχέδιο για αύξηση της άδειας μητρότητας από τις 18 στις 22 βδομάδες, καθώς κατά τη συζήτησή του στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα τη Δευτέρα παρουσιάστηκε συναίνεση των κοινωνικών εταίρων.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Σώματος, στο οποίο συζητήθηκε εύρος θεμάτων, ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, ανέφερε ότι διαπιστώθηκε ύστερα από προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων η συναίνεση των κοινωνικών εταίρων προς αυτή την κατεύθυνση, "εξέλιξη που επιτρέπει την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση στην επόμενη συνεδρία του σώματος και προώθηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων".

Σημείωσε ότι εφόσον η πρόταση της Κυβέρνησης εγκριθεί σύντομα από τη Βουλή, θα επωφεληθούν ετησίως 5.000 εργαζόμενες νέες μητέρες "που θα μπορούν να αφιερώνουν ένα μήνα περισσότερο στα νεογέννητα παιδιά τους, προτού επιστρέψουν στην εργασία τους".

Εργαζόμενοι από τρίτες χώρες

Αναφορικά με τις ανάγκες για στελέχωση της αγοράς εργασίας με εργαζόμενους από τρίτες χώρες, ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι στη συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για την τεκμηρίωση των εκτιμήσεων σχετικά με τις επιπρόσθετες θέσεις στην αγορά εργασίας, τις δυνατότητες του διαθέσιμου εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού και τις ανάγκες για εργαζόμενους από το εξωτερικό για το 2024.

Ανέφερε ότι αυτά θα συζητηθούν λεπτομερέστερα με τους κοινωνικούς εταίρους εντός των επόμενων ημερών. "Αναμένουμε ότι η κοινή αντίληψη για τα μεγέθη των αναγκών και των δυνατοτήτων θα βοηθήσει στην εποικοδομητική συνεργασία των κοινωνικών εταίρων με την πολιτεία για την επίτευξη των στόχων για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας", σημείωσε.

Ερωτηθείς, ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους για να επιβεβαιωθεί η κοινή αντίληψη σε σχέση με τα μεγέθη στα οποία αναφέρθηκαν.

Κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων για το θέμα, με αναφορές σε "έλλειψη διαφάνειας" και "καταστρατήγηση συλλογικών συμβάσεων", ανέφερε ότι "πρόθεση μας είναι να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, ώστε όλοι να γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες και το περιεχόμενο των αποφάσεων που λαμβάνονται".

Πρόσθεσε ότι μέσα από την εφαρμοζόμενη διαδικασία προνοείται ότι εκεί που υφίστανται Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας η εργοδότηση των υπηκόων τρίτων χωρών πρέπει να γίνεται με βάση τους όρους που αυτές προνοούν και να αντανακλούν τις σχετικές πρόνοιες της νομοθεσίας.

"Εκεί που υπάρχει οποιαδήποτε πληροφόρηση ότι κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται στην πράξη, θέλουμε να υποβληθούν ενώπιον μας σχετικές καταγγελίες ή πληροφόρηση, ώστε να ενεργήσουμε κατάλληλα", είπε.

Ερωτηθείς αν αναφέρθηκαν σήμερα τέτοιες καταγγελίες, είπε ότι αναφέρθηκαν παραδείγματα χωρίς να γίνουν ονομαστικές αναφορές σε εργοδότες, επιχειρήσεις ή οργανισμούς. "Είμαστε στη διάθεσή τους για να διερευνήσουμε οποιαδήποτε συγκεκριμένη περίπτωση τεθεί ενώπιον μας", είπε.

Αισιοδοξία για κατάληξη για το 12%

Το Σώμα συζήτησε και σχετικά με την προοπτική ελάφρυνσης στην αναλογιστική μείωση για την πρόωρη συνταξιοδότηση, με τον Υπουργό να επαναλαμβάνει ότι "είναι δεδομένη η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης", σύμφωνα με τις δυνατότητες του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Κατά τη συνεδρίαση τα μέλη του Σώματος ενημερώθηκαν για την αναλογιστική αξιολόγηση των εισηγήσεων που κατατέθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα.

Ο Υπουργός εξέφρασε αισιοδοξία "για εξελίξεις εντός των επόμενων εβδομάδων που μπορούν να οδηγήσουν σε αποτελέσματα τα οποία θα επηρεάσουν θετικά χιλιάδες συνταξιούχους συμπολίτες μας", όπως είπε.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η Κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε εισηγήσεις, νοουμένου ότι αυτές κινούνται εντός του πλαισίου των δυνατοτήτων των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. "Συμφωνήσαμε ότι μέσα στις επόμενες λίγες βδομάδες θα συνεχίσουμε τον διάλογο που αναπτύχθηκε, επιδιώκοντας να καταλήξουμε, αν αυτό καταστεί εφικτό, σε αποτελέσματα τα οποία να μπορούν να είναι κοινά αποδεκτά", ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ